Slujbele in bisericile de peste Prut ar putea fi oficiate in "limba moldoveneasca"
Un episcop influent din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Ruse, propune, intr-un interviu, publicat in editia de luni a cotidianului "Timpul de dimineata", schimbarea denumirii limbii de oficiere a slujbelor din bisericile din Republica Moldova, din romana in asa numita "moldoveneasca".
Episcopul de Balti si Falesti, Marchel Mihaescu, a declarat ca a cerut mitropolitului Vladimir sa fie facuta schimbarea necesara, pe site-ul si in statutul Bisericii Ortodoxe Moldovenesti, pentru a se tine cont de constitutia moldoveana. ''In Constitutia Republicii Moldova este scris clar si raspicat ca limba de stat a Republicii Moldova este moldoveneasca. Eu sunt partas al limbii moldovenesti, o iubesc si sunt constient de ceea ce afirm'', subliniaza Marchel. "Nu sunt specialist in domeniul lingvistic, dar am trait 48 de ani, fiind sigur ca vorbesc moldoveneste.
In continuare, episcopul de Balti si Falesti a pledat pentru unirea celor doua Mitropolii din Republica Moldova si a reluat acuzatiile sale la adresa Mitropoliei Basarabiei (subordonata canonic Patriarhiei Romane), acuzatii care coincid cu cele ale presedintelui Voronin. Potrivit ierarhului, in spatele acestei mitropolii "se afla politicieni care se amesteca in treburile interne bisericesti. Mai mult, preotii s-au lasat cumparati de politicieni si au introdus in Biserica politica statului contemporan roman - de inghitire a Republicii Moldova.
In cadrul unei emisiuni difuzate la sfarsitul saptamanii trecute de postul national de televiziune Moldova 1, acelasi episcop, printre multe alte acuzatii, i-a comparat pe clericii Mitropoliei Basarabiei cu Iuda, care l-a vandut pe Iisus Hristos pentru 30 de arginti.
Episcopul Marchel a mai afirmat ca nu este un adept al Partidului Comunist, dar ca are un respect deosebit fata de liderul acestuia, presedintele Vladimir Voronin. "Pe Voronin il respect ca om, ca administrator, care ne-a aprins lumina si, din 2001, nu se mai stinge. Pana a veni el la putere, la Balti nu se dadea toata ziua lumina. Pentru mine, Voronin e presedintele tarii, care a primit votul de incredere al poporului si nu am dreptul sa nu-l apreciez", a spus episcopul Marchel, adaugand ca il respecta pe Voronin, ca pe un crestin, chiar daca depune flori la monumentul lui Lenin. "Din pacate, unii politicieni nu se opresc nici in fata celor sfinte, fiind orbiti de dorinta, fie de a reveni la putere, fie de a cuceri teritorii straine, acoperindu-si doleantele cu argumente din cele mai frumoase", a mai adaugat episcopul Marchel. El a reprezentat Mitropolia Moldovei in delegatia Patriarhiei Ruse, la intalnirea din noiembrie anul trecut din Bulgaria cu reprezentantii Patriarhiei Romane.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.