In ultimii o suta de ani au aparut mii de timbre emise cu ocazia Sarbatorilor de Pasti * Printre tarile emitente apar o serie de state arabe, China si chiar Uniunea Sovietica * Dupa evenimentele din 1989, Posta Romana a emis anual efecte postale cu titlul "Sfintele Pasti"
Invierea Domnului a fost sarbatorita pe sute de marci postale ce au fost editate in mai toate tarile lumii. Aparitia unor timbre cu aceasta tematica este apanajul tarilor crestine, dar sunt o serie de marci postale emise de tari unde islamul este religia predominanta. De asemenea, o serie de tari din fostul lagar comunist, in frunte cu administratia postala poloneza, maghiara si chiar sovietica au emis marci postale care au ca tematica Sfintele Pasti. Posta romana, dupa evenimentele din 1989, a emis anual cel putin o marca postala cu ocazia sarbatorii Invierii Domnului. Interesanta este pasivitatea unor tari crestine, precum Grecia, a carei administratie postala a emis o singura marca cu aceasta tematica.
Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, Romfilatelia a introdus in circuitul postal emisiunea de timbre "Sfintele Pasti" avand ca ilustratie icoane pe sticla din tara Barsei, Fagaras si Sibiu, realizate de iconari in secolul al XIX-lea si care fac parte din colectia centenara a Muzeului Taranului Roman. "Anul acesta Ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta, se sarbatoreste in aceeasi zi cu Sfintele Pasti. Pastele este celebrarea invierii lui Iisus Hristos, intemeietorul religiei crestine, nascut la Bethleem, din Fecioara Maria. Botezat de Ioan si prezentat drept Mesia, Hristos si-a ales 12 ucenici si, timp de trei ani, si-a predicat invatatura in Galileea si Iudeea. S-a intors apoi la Ierusalim si, dupa tradarea lui Iuda, a fost judecat si condamnat la moarte pentru <<blasfemia>> de a-si fi spus Fiul lui Dumnezeu. A fost rastignit pe Golgota, intre doi talhari, dupa ce si-a dus crucea in spate. Coborat de pe cruce si apoi inmormantat, Iisus Hristos a inviat dupa trei zile si s-a ridicat la cer dupa alte 40. Unul dintre cele mai semnificative simboluri pascale este oul rosu, a carui culoare simbolizeaza sangele lui Iisus care a curs pe cruce pentru mantuirea omenirii. Se spune ca Fecioara Maria, la rastignirea lui Hristos, a pus un cos cu oua sub cruce, pentru a-i imbuna pe soldatii care il pazeau iar ouale au fost inrosite de sangele Mantuitorului. Dupa traditie, in familiile crestine, in zilele de Pasti pe masa se afla carnea de miel. Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat", descriu reprezentantii "Romfilatelia" editia pascala din acest an. Celebrarea Invierii este principala sarbatoare crestina a anului bisericesc, indiferent ca este vorba de ortodocsi, catolici, respectiv protestanti. Sarbatoarea nu are data fixa, si abia in fiecare al saptelea an este sarbatorit de toti crestinii in aceeasi zi.
Laszlo KALLAI .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.