Zilele de studiu ale PPE si Europa crestina

"Zilele de studiu" reprezinta, in mod traditional, forumul de dezbatere pentru marile directii doctrinare pe care Partidul Popular European urmeaza sa le adopte in documentele oficiale ale Congresului care a inceput ieri.

Discutiile au debutat cu un discurs al lui Silvio Berlusconi, care a enumerat beneficiile guvernarii de dreapta pentru Italia de ieri si, posibil, pentru cea de maine. De altfel, un intreg capitol al discutiilor de dimineata a fost dedicat situatiei politice din Italia, printre vorbitori numarandu-se Hans-Gert Pottering, presedintele grupului PPE-ED din Parlamentul European (PE), Antonio Tajani, seful delegatiei italiene Forza Italia in PE, Pier Ferninando Casini, presedintele Camerei italiene a deputatilor.

Prima mare tema doctrinara dezbatuta a fost "Europa de la diviziune la unitate: valori si identitate", printre vorbitori numarandu-se Giulio Andreotii, senator onorific al Republicii Italiene, Josc Maria Aznar, fost prim-ministru al Spaniei, Ivo Sanader, primul ministru al Croatiei, Rocco Buttiglione, ministrul Culturii din Italia, Wilfried Martens, presedintele PPE, Jacek Saryuz-Wolski, vicepresedinte al PE. A doua tema de dezbatere a fost "Europa in fata globalizarii" unde am remarcat interventiile sustinute de Patrick Messerlin, profesor de economie la Institutul de studii politice din Paris, Giulio Tremonti, vice-prim ministru al Italiei, Michael Brejc, raportor al PE pentru dimensiunea sociala a globalizarii.


O subliniere aparte pentru interventia sustinuta de Monseniorul Bernard Ardura, secretarul Consiliului Pontifical pentru cultura, pledoarie pe tema Europei crestine: "Europa la care aspiram este o comunitate de natiuni ale carei culturi se bazeaza pe umanismul autentic al Evangheliei, comunitate de destine caracterizata prin promovarea personalitatii umane si edificarea unei culturi a pacii, purtatoare a unei adevarate sperante pentru cel de-al III-lea mileniu".

Foarte interesanta aparitia acestei pozitii dublata de afirmatia fara nici un fel de ambiguitati din Manifestul PPE care readuce in atentie conceptul de "radacini iudeo-crestine ale Europei", semnal ca aceasta ar putea sa fie, foarte curand, tema pe care se va reaxa dezbaterea privind reluarea proiectului Constitutiei Europe.

Dar, de data aceasta, asupra unei Europe care sa se poata centra in jurul principiului crestin, ceea ce ar reformula si viitoarea dimensiune a procesului extindere.

.

30 Martie 2006

Vizualizari: 1485

Voteaza:

Zilele de studiu ale PPE si Europa crestina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE