Sfantul Ignatie Agallianos

Sfantul Ignatie Agallianos Mareste imaginea.

Sfantul Ignatie - Ignatios - (1480-1566) al carui nume de botez era Ioannis Agallianos, este unul dintre cele mai importante personalitati din Insula Lesbos, din secolul al XVI-lea. Datele sale biografice nu sunt pastrate cu mare precizie, insa se crede ca s-a nascut in jurul anului 1480, in localitatea Farangas, de langa Kalloni. Tatal sau era preot, caruia i-a si urmat la slujirea Altarului, casatorindu-se si fiind preot in acelasi sat.

Hagiograful care i-a scris viata marturiseste ca inca din copilarie, Sfantul Ignatie tindea spre viata calugareasca, insa, spre a nu-si mahni tatal, el s-a casatorit cu o femeie evlavioasa, cu numele de Maria. La scurt timp dupa casatoria sa, el a fost hirotonit pe seama satului Farangas. Dupa ce si-a pierdut sotia si toti copiii, in afara de Metodie (care a si vietuit in Manastirea Leimonos), in urma unei epidemii ce cuprinsese intreaga insula, el s-a dedicat vietii monahale.

Sfantul Ignatie Agallianos - Insula Lesbos

Foarte aproape de localitatea Farangas, se afla o bisericuta abandonata, despre care traditia locului spunea ca este "biserica centrala a Manastirii bizantine "Panaghia tis Myrsinis", mentionata intr-un document patriarhal din anul 1331. El va reconstrui aceasta bisericuta, care se afla pe pamantul mostenit de la parinti, unde se va si aseza, impreuna cu tatal sau, batranul Manuel, si cu fiul sau, tanarul Metodie - Methodios. Aici ei au mai ridicat o mana de incaperi, ajungand la a transforma locul in manastire.

In momentul in care langa ei au aparut mai multi crestini dornici de o viata monahala, Sfantul Ignatie a hotarat ca sa infiinteze doua manastiri: o manastire pentru femei in Myrsiniotissa si o manastire pentru barbati intr-alt loc. Acel loc se va dovedi a fi acela pe care se mai inaltau inca ruinele unei biserici inchinate Sfantului Arhanghel Mihail. Si acel loc apartinea tot familiei Agallianos. Aici a luat fiinta Manastirea Leimonos, staret fiind insusi Sfantul Ignatie.

Engolpionul Sfantului Ignatie

In luna martie a anului 1530, Sfantul Ignatios si-a scris testamentul, care se pastreaza pana astazi, in doua manuscrise din muzeul monahal. Testamentul sau, insotit de inca trei scrisori, scrise mai tarziu de catre staret, catre maicile din Manastirea Myrsiniotissa, a constituit Tipicul (randuiala zilnica monahala) si regulile pe care cele doua manastiri intemeiate de el aveau sa le urmeze.

La scurt timp dupa scrierea testamentului sau, sfantul a calatorit la Constantinopol. In vremea sederii sale acolo, mitropolitul de atunci din Methymna, Makarios, era si el in trecere prin capitala Bizantului: Sfantul Ignatie avea sa fie ales, de catre Sfantul Sinod, si din dorinta lui Macarie, drept succesor al sau in zona.

Data trecerii sale la Domnul este mult discutata. In orice caz, un document de curte, care se pastreaza pana astazi in arhiva de documente otomane a manastirii, mentioneaza drept an al mortii sale, anul 1566. Sfantul Ignatie a fost inmormantat in sanctuarul din biserica centrala a Manastirii Myrsiniotissa.

Teodor Danalache

23 Mai 2012

Vizualizari: 2520

Voteaza:

Sfantul Ignatie Agallianos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE