Caracterele generale ale stilului Renasterii

Caracterele generale ale stilului Renasterii Mareste imaginea.

Caracterele generale ale stilului Renasterii in arhitectura bise­riceasca

 

Arhitectii Renasterii renuna la sensul vertical al catedralelor go­tice si revin la ritmul orizontal al vechilor edificii crestine de tip basilical. In construcia bisericilor, planul este foarte variat : circular, dreptunghiular, ca un paralelogram, cruciform etc. Punctul de plecare al bisericilor de tip Renaissance e basilica cu trei nave, avand navele laterale boltite (boli semicilindrice, en berceau) si cu cupola centrala (hemisferica sau ovala) pe nava mediana. Planul basilical se apropie insa de cel cruciform (cruce greaca, cu brae egale), prin modificarea transeptului si a dimensiunilor navelor, pentru a da cat mai mult spaiu si cat mai multa lumina interiorului, chorul dintre altar si naos (transept) se laeste, nava centrala se mareste, iar cele laterale se ingusteaza cat mai mult, fiind impinse tot mai spre zidurile laterale de nord si de sud. In interior, ornamentaia e mai fina si mai delicata, utilizandu-se mai mult pictura.

In centrul edificiului domina o singura cupola, de mari dimensiuni, la susinerea careia contribuie intreaga substructura (domul, caracteristic bisericilor Renasterii). Ea e suprainalata pe un scurt tambur circular si strapunsa de deschizaturi sau ferestre nume­roase, patrate (incheiate in arc rotund), ovale sau circulare, care dau lumina multa in interior.

Frumusetea exteriorului rezulta din intrebuinarea placajului de marmura sau de faiana alba si colorata, cu care sunt acoperite faadele zidurilor. Dispar contraforii si arcurile butante. La faada principala, care constituie centrul de atenie al mesterilor decoratori, predomina turnul central (nu cele laterale, ca in gotic).

.
Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 10675

Voteaza:

Caracterele generale ale stilului Renasterii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE