Catdrala Sfantul Dumitru de la Vladimir


Catdrala Sfantul Dumitru de la Vladimir

O versiune potolita si mai specific bizantina a stilului linear se afla in frescele catedralei Sfantul Dumitru de la Vladimir, executate in 1194 de un pictor constantinopolitan, cu ajutorul unor ucenici rusi, sub domnia cneazului Vsevolod Bolsoe Gniezdo (" Cuib-mare "), care isi petrecuse tineretea la Constantinopol, unde i se reaprinsese acel gust pentru lucrurile Bizantului de care dadusera dovada stramosii sai. Atunci a avut loc o recrudescenta a influentelor bizantine in Vladimir. Fiul lui Vsevolod, Constantin, vorbea limba greaca si fratele sau Mihail a intemeiat, ca anexa a scolii unde invatau calugari rusi si greci, o biblioteca ce cuprindea peste o mie de manuscrise grecesti.

Dintre frescele din Sfantul Dumitru, care au fost restaurate si curatate in 1918, cele mai insemnate sunt acelea care infatiseaza Judecata de Apoi, subiect care pare sa fi fost mai frecvent in Rusia si in Italia decat in teritoriile propriu-zis bizantine. Cei doisprezece apostoli si ingerii care se inalta in spatele lor pe jumatatea dreapta a laturii de sud a boltii mari sunt opera unui mester bizantin.

In aceste figuri se poate vedea cum continua, la sfarsitul secolului al XII-lea, procesul de umanizare al artei de la Constantinopol.

Grija fata de maretia monumentala, care ii mentine pe apostoli intr-o atitudine frontala si repeta in chip identic jilturile in care sunt asezati, se imbina cu cautarea diversitatii si a elegantei in gesturi. S-ar zice ca este o adunare de carturari, care discuta cu senina convingere. Capetele individualizate sunt tot atatea portrete de o spiritualitate nobila si calma, fara nici o urma din ascetismul sever si intransigent intalnit in alte locuri. Factura este una dintre cele mai picturale din arta bizantina. Penelul deseneaza si modeleaza in culoare cu o mare maiestrie. Tonurile de alb sunt folosite cu multa siguranta in pete mai mult sau mai putin intinse, pentru a reda luminile pe vesminte, chipuri si par.

Doar in tratarea cutelor se mai exprima inca gustul pentru linie, care a fost caracteristic epocii. V. Lazarev atribuie colaboratorilor rusi ai mesterului bizantin toti ingerii de pe latura nord a boltii mari si aceia din jumatatea stanga a laturii sud. Modeleul in culoare este mai timid; procedeele redevin mai lineare. Pe carnatia de culoare uniforma cateva linii albe indica luminile. Chipurile carnoase si masive pierd din tensiunea spirituala, castigand in realism.

C. Delvoye

.

10 Iunie 2008

Vizualizari: 4975

Voteaza:

Catdrala Sfantul Dumitru de la Vladimir 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE