In memoriam: Preacuviosul Parinte Petroniu Tanase

In memoriam: Preacuviosul Parinte Petroniu Tanase Mareste imaginea.

Pe data de 22 februarie se implinesc doi ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Protosinghel Petroniu Tanase. Staretul Schitului Romanesc Prodromu din Muntele Athos avea 97 de ani in momentul trecerii la Domnul.

Prin moartea Parintelui Petroniu, obstea Schitului Romanesc Prodromu de la Muntele Athos a pierdut una dintre figurile sale emblematice, iar Biserica Ortodoxa Romana a pierdut cel mai de seama duhovnic roman de la Sfantul Munte Athos, din Grecia.

Parintele Petroniu Tanase s-a nascut in anul 1914, in comuna Farcasa din judetul Neamt. S-a calugarit de tanar, la Manastirea Neamt, iar mai tarziu a intrat la manastirea Antim din Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa, dar a facut si studii in matematica si filosofie.

Ascultarile calugariei

Dorul dupa o viata imbunatatita l-a indreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vietuit din 1978 incoace, dar acolo parintele Petroniu a avut si rolul de a revigora administrativ si spiritual obstea ocrotita de Sfantul Ioan Botezatorul. Apreciat si iubit deopotriva in Grecia si Romania, Parintele Petroniu a fost duhovnic, bibliotecar si staret al asezamantului romanesc de la Sfantul Munte. In anul 2011 implinise 33 de ani de la intrarea in Sfantul Munte si 22 de ani in calitate de staret al manastirii Prodromu.

Din cauza slabiciunii, insa, in ultimele saptamani, Parintele Petroniu Tanase s-a retras din staretia schitului. In locul sau a fost ales Parintele ieromonah Atanasie Floroiu.

Din sfaturile duhovnicesti

In vara anului 1995, Parintele Victorin, staretul manastirii Sihastria, parintele duhovnic Ilie Cleopa si parintele Ioanichie Balan pornesc intr-un pelerinaj la Muntele Athos, la parintele Petroniu Tanase, pentru a cere sfat.

Duhovnicul Petroniu s-a bucurat de prezenta lor si a dat fiecaruia un sfat duhovnicesc.

Parintelui Victorin i-a spus: "Sfintia ta te ocupi foarte mult cu administratia si constructiile. Bine faci, insa sa nu neglijezi nici partea duhovniceasca, fiindca esti raspunzator de obste in fata lui Dumnezeu."

Parintelui Cleopa i s-a adresat astfel: "Fratele meu bun, Cleopa, ma bucur ca ai venit sa ma vezi. Stiu ca ai venit cu gandul sa ramai in Sfantul Munte, dar rugamintea mea este sa mergi inapoi in Romania, pentru ca este mare nevoie de dumneata acolo. Multi crestini se vor folosi de fratia ta."

Parintelui Ioanichie i-a zis: "Fratia ta te ocupi cu scrisul si bine faci, ca bucuri sufletele multor credinciosi, dar mai si fa din ceea ce scrii fratia ta."

La plecare, parintele Petroniu le-a dat binecuvantarea sa, urandu-le totodata pace, sanatate si spor duhovnicesc pe calea mantuirii.

Vesnica pomenire!

Stefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

18 Februarie 2013

Vizualizari: 2771

Voteaza:

In memoriam: Preacuviosul Parinte Petroniu Tanase 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE