Ispita e sarpe muscator

Ispita e sarpe muscator Mareste imaginea.

Fara smerenie, cainta si rugaciune nimic nu poti sa faci: tot lucrul duhovnicesc se destrama, toata virtutea-i desarta. Ispitele vin de la diavoli si pururi vom fi razboiti de ei, dar cum ii simtim ca musca, sa-i lovim si sa le taiem capul. Ispitele vor dainui, dar nu in suflet, ci in afara lui.

Orice ispita se starneste, se arata si creste intotdeauna mai intai prin gand, soapte ce indeamna la pacat, si-n urma la impatimire. Sa nu stam de vorba cu ei. Sa nu le ascultam soptirile viclene, caci de stai sa cugeti si sa privesti la ele, sporesc si se intaresc, iar de alungi din prima clipa gandul rau, atunci scapi si de el si de pacat.

Diavolii momesc sa-i privim si apoi sa le vorbim prin ganduri, zugravind lucruri frumoase ce farmeca si incanta; de le vorbesti, inca n-ai pacatuit si n-ai ajuns la patima, dar esti pe un drum din care cu greu faci cale intoarsa. Ca te-ai insotit cu gandul rau, te-ai si lipit de satana si negresit urmeaza consimtirea si faptuirea, care preface gandul in cuvant si fapta pacatoasa.

Ispita e foc mocnit. Daca nu-l stingi, ajunge parjol mare; un sarpe veninos ce sta sa muste si trebuie zdrobit. Paza gandurilor nu stinge insa patimile. Cu nimic alta decat cu harul lui Dumnezeu, cu rugaciune se biruiesc ispitele. In toata vremea si in tot felul si peste tot ne razboiesc, ori de vin in cete, ori cate unul, rand pe rand, vin cu viclenie si ne hartuiesc mereu, doar-doar te-or pierde.

Razboiul nevazut cu diavolii e razboi de o viata, ca mereu ne dau tarcoale, cautand sa ne inghita. Sa ai pururea in suflet rugaciunea, ca nu cumva, aflata goala casa sufletului, diavolul scos afara sa se intoarca cu alte sapte duhuri, inca si mai rele si sa-si faca salas in el.

O inima barbata se castiga cu rugaciunea nefurata a inimii. Trebuie sa stim ca pacatul si patimile sunt straine de noi, dupa cum buboaiele, ce se ivesc pe trup, nu sunt carne din carnea noastra. Ca adesea ne ispitesc cu rele pe care nu le-am poftit nicicand si nu-s pe placul nostru, semn limpede ca ei sunt capul sarpelui ce se misca in noi. Dar si asa, cainta-i partea noastra si rugaciunea care ne scapa de deznadejdea cea rea. Prin rugaciune esti viu cu adevarat si toate le lucrezi mai bine.

Florentina

Despre autor

andriesei florentina andriesei florentina

Colaborator
44 articole postate
Publica din 30 Decembrie 2010

Pe aceeaşi temă

18 Februarie 2013

Vizualizari: 468

Voteaza:

Ispita e sarpe muscator 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

ispita

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE