Ozia (Azaria) tamaiaza si se umple de lepra.

1. Atunci tot poporul lui Iuda a luat pe Ozia, care era de saisprezece ani si l-a facut rege in locul lui Amasia, tatal sau.
2. Acesta a zidit Elatul si l-a intors la Iuda, dupa ce a raposat regele cu parintii lui.
3.
Ozia era de saisprezece ani cand a fost facut rege si a domnit cincizeci si doi de ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Iecolia, de loc din Ierusalim.
4. Acesta a facut lucruri care erau placute inaintea ochilor Domnului, intocmai asa cum facuse si Amasia, tatal sau;
5. Caci el a alergat la Dumnezeu in zilele lui Zaharia, care il invata frica lui Dumnezeu. si in timpul cat a alergat el la Domnul si Dumnezeu l-a ajutat de i-a mers bine.
6. Intr-o vreme a plecat el de s-a batut cu Filistenii si a daramat zidurile cetatii Gat si zidurile cetatii Iabne si zidurile cetatii Asdod; si a zidit cetati in tinutul Asdodului si intre Filisteni.
7. Iar Dumnezeu i-a ajutat sa se bata cu Filistenii si cu Arabii care locuiesc la Gur-Baal si cu Meunitii.
8. Asa ca chiar Amonitii ii dadeau daruri lui Ozia incat s-a dus vestea de numele lui pana la hotarele Egiptului, caci ajunsese foarte puternic.
9. Apoi a zidit Ozia turnuri in Ierusalim, deasupra portilor din colt si deasupra portilor din vale, cum si la coltul zidului si l-a intarit.
10. A zidit de asemenea turnuri si in pustiu si a sapat multe fantani, pentru ca avea multe vite si pe ses si pe vale; avea lucratori de pamant si vieri in munte si pe Carmel, caci el iubea lucrarea pamantului.
11. A mai avut Ozia si ostire care mergea la batalie in cete, dupa cum era randuita in catagrafia alcatuita de Ieiel, scriitorul, si de Maasia, judecatorul, care se aflau sub conducerea lui Hanania, unul din capeteniile de frunte ale regelui.
12. Numarul total al capilor de familii ale razboinicilor viteji era de doua mii sase sute;
13. Si sub conducerea lor era o putere ostaseasca de trei sute sapte mii cinci sute de ostasi, care puteau sa mearga la lupta cu barbatie ostaseasca, pentru a ajuta pe rege impotriva dusmanului.
14. Pentru ei a pregatit Ozia toata oastea, scuturi, sulite, coifuri si platose, arcuri si pietre de prastie.
15. Apoi a facut in Ierusalim masini, construite cu mestesug, ca sa le puna in turnuri si pe la colturile zidurilor si sa arunce cu ele sageti si pietre mari. Si s-a dus vestea de numele lui foarte departe, pentru ca in chip minunat a fost ajutat si s-a facut puternic.
16. Si cand a ajuns puternic, el s-a mandrit in inima lui spre pieirea lui; si a savarsit o nelegiuire inaintea Domnului Dumnezeului sau, caci a intrat in templul Domnului, ca sa tamaieze pe jertfelnicul tamaierii.
17. Dar dupa el a intrat si Azaria preotul, impreuna cu optzeci de preoti ai Domnului, oameni alesi,
18. Si s-au impotrivit regelui Ozia si i-au zis: "Nu ti-e dat tie, Ozia, sa tamaiezi inaintea Domnului, ci preotilor, fiilor lui Aaron, care sunt sfintiti sa tamaieze; iesi din locasul sfant, caci ai facut o faradelege si nu-ti va fi de loc spre cinste acest lucru inaintea Domnului Dumnezeu".
19. Ozia insa s-a suparat pe ei; si cum tinea in mana lui cadelnita, ca sa tamaieze, deodata s-a ivit lepra pe fruntea lui in fata preotilor, in templul Domnului, dinaintea altarului tamaierii.
20. Iar daca s-au uitat la el cu luare aminte Azaria arhiereul si toti preotii, iata el avea pe fruntea lui lepra. Si l-au silit sa iasa de acolo; dar si el insusi s-a grabit sa iasa, caci il lovise Domnul.
21. Si a fost lepros regele Ozia pana in ceasul mortii lui; dupa aceea el a trait ascuns intr-o casa osebit, fiind oprit de a mai intra in templul Domnului. Iar ingrijirea peste casa regelui si carmuirea poporului tarii a tinut-o Iotam, fiul lui.
22. Celelalte fapte ale lui Ozia, cele dintai si cele de pe urma, le-a scris Isaia proorocul, fiul lui Amos.
23. Si a raposat Ozia cu parintii lui si l-au inmormantat la un loc cu parintii lui in campul cu mormintele regilor, ca ziceau: El a fost lepros.
Si in locul lui a fost facut rege Iotam, fiul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 289

Voteaza:

Ozia (Azaria) tamaiaza si se umple de lepra. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE