Vestirea si serbarea Pastilor.

1. Apoi a trimis Iezechia prin toata tara lui Israel si a lui Iuda si a scris scrisori lui Efraim si lui Manase, ca sa vina la templul Domnului la Ierusalim pentru sarbatorirea Pastilor Domnului Dumnezeului lui Israel.
2. Caci la sfatul pe care-l tinuse regele in Ierusalim, impreuna cu capeteniile, chibzuisera ca sa sarbatoreasca Pastile in luna a doua,
3. Din pricina ca nu le putuse sarbatori la timpul lor, pentru ca nu erau nici preoti sfintiti in numar de ajuns si nici poporul nu se stransese la Ierusalim.

4. Acest lucru a placut regelui si intregii adunari.
S. Si au hotarat sa se dea de veste la tot Israelul, de la Beer-Seba pana la Dan, ca sa vina la Ierusalim pentru sarbatorirea Pastilor Domnului Dumnezeului lui Israel, caci demult nu se mai sarbatorise asa cum este scris.
6. Si s-au dus trimisii cu scrisorile, care erau facute de rege si de capeteniile lui, prin toata tara lui Israel si a lui Iuda si, dupa porunca regelui, le spuneau: "Fii ai lui Israel, intoarceti-va la Domnul Dumnezeul lui Avraam si al lui Isaac si al lui Israel, si Se va intoarce si El la cei ramasi dintre voi, care ati mai scapat din mana regilor Asiriei.
7. Si nu mai fiti asa ca parintii vostri si ca fratii vostri, care au savarsit faradelegi inaintea Domnului Dumnezeului parintilor lor, si El i-a dat pustiirii, precum vedeti.
8. Nici sa nu va mai tineti de acum tari la cerbice, ca parintii vostri, ci supuneti-va Domnului si venin la locasul de sfintire al Lui, pe care El l-a sfintit pe veci; si slujiti Domnului Dumnezeului vostru si El Isi va abate flacara maniei Sale de la voi.
9. Cand va veti intoarce la Domnul atunci fratii vostri si fiii vostri au sa gaseasca si ei mila la acei care i-au luat pe ei robi si se vor intoarce in tara aceasta; caci bun si indurat este Domnul Dumnezeul vostru si nu-si va intoarce fata de la voi, daca va veti intoarce la El".
10. Si au mers trimisii din cetate in cetate prin tinutul lui Efraim si al lui Manase si pana la acela al Zabulonului; aceia radeau, batandu-si joc de ei.
11. Totusi unii din semintia lui Aser, a lui Manase si a lui Zabulon s-au smerit si au venit la Ierusalim.
12. Si a fost mana Domnului peste Iuda, Care le-a daruit o singura inima, ca sa implineasca porunca regelui si a capeteniilor, dupa cuvantul Domnului.
13. Si s-a adunat la Ierusalim multime de popor pentru sarbatorirea praznicului azimelor, in luna a doua si adunarea a fost foarte mare.
14. Si s-au sculat si au rasturnat jertfelnicele care erau in Ierusalim si toate jertfelnicele pe care se savarseau tamaierile pentru idoli, le-au sfaramat si le-au aruncat in paraul Chedron.
15. Apoi au junghiat mielul Pastilor in ziua a paisprezecea a lunii a doua. Preotii si levitii, rusinandu-se, s-au sfintit si au adus arderi de tot in templul Domnului.
16. Apoi au stat la locul lor, dupa randuiala pe care o aveau prin legea lui Moise, omul lui Dumnezeu. Preotii stropeau cu sangele pe care-l luau din mana levitilor.
17. Fiindca in adunare erau multi din cei care nu erau curati, de aceea, pentru cei necuratiti, levitii junghiau mielul Pastilor
18. Si multi din popor, din semintia lui Efraim, a lui Manase, a lui Isahar si a lui Zabulon, care nu se sfintisera, au mancat Pastile impotriva Scripturii.
19. Dar Iezechia s-a rugat pentru ei, zicand: "Domnul cel bun sa ierte pe tot cel ce si-a indreptat inima sa caute pe Domnul Dumnezeul parintilor sai, desi ei n-au curatirea ceruta pentru cele sfinte!"
20. Si a ascultat Domnul pe Iezechia si a iertat poporul.
21. Si au sarbatorit fiii lui Israel, care s-au aflat in Ierusalim, sarbatoarea azimilor sapte zile cu mare veselie. In fiecare zi levitii si preotii laudau pe Domnul cu instrumente de cantare facute spre preaslavirea Domnului.
22. Apoi a grait Iezechia catre toti levitii care au buna pricepere la serviciul Domnului, dupa inima lor. Si au mancat azimile de sarbatoare sapte zile, aducand jertfe de pace si slavind pe Domnul Dumnezeul parintilor lor.
23. Si a hotarat toata adunarea ca sa mai sarbatoreasca alte sapte zile, si le-au petrecut pe acestea cu veselie,
24. Pentru ca Iezechia, regele lui Iuda, daduse celor ce se adunasera o mie de vitei si zece mii de vite marunte; capeteniile dadusera de asemenea celor ce se adunasera o mie de vitei si zece mii de vite marunte, si multi preoti se sfintisera.
25. Si s-a veselit toata obstea lui Iuda si preotii si levitii, toata adunarea si strainii care venisera din tara lui Israel si locuiau in Iuda.
26. Si a fost veselie mare in Ierusalim, pentru ca din zilele lui Solomon, fiul lui David, regele lui Israel, nu se mai facuse nici o veselie ca aceasta in Ierusalim.
27.
Apoi s-au sculat preotii si levitii si au binecuvantat poporul; si glasul lor a fost auzit, caci rugaciunea lor s-a suit pana la locasul cel sfant al Domnului, Care este in ceruri.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 231

Voteaza:

Vestirea si serbarea Pastilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE