Pantocrator - lavra athonita a Gherontissei

Pantocrator - lavra athonita a Gherontissei Mareste imaginea.

Pe noi, romanii, ne leaga multe de Manastirea Pantocrator, caci ea are in jurisdictie chiliile din zona Capsala, dintre care multe sunt romanesti de veche traditie, cat si Schitul Sfantul Ilie, unde candva s-a nevoit Sfantul Paisie de la Neamt.

 

Manastirea Pantocrator, a saptea in ierarhia athonita, este situata in nord estul peninsulei, intre Vatoped si Stavronikita, pe un promontoriu stancos inalt de peste 20 de metri. Hramul manastirii este „Schimbarea la fata”. Dupa traditie, imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118) a ridicat aici o mica asezare monahala inchinata Maicii Domnului si icoanei sale „Grabnic ajutatoarea”, icoana ce se pastra in Manastirea Pantocrator din Constantinopol, ctitoria aceluiasi imparat.

 

 

 

Noua vatra monahala care a dainuit pana in secolul al 13-lea, s-a numit tot Pantocrator si a primit de la imparat o copie a icoanei Maicii Domnului, care s-a dovedit si ea facatoare de minuni.Arsa apoi de pirati, ea a fost rectitorita la jumatatea secolului al 14-lea de doi nobili bizantini, Alexie si Ioan. Cu ajutorul imparatului bizantin Ioan V Paleologul, constructiile s-au terminat in 1363, ocazie cu care manastirea a primit o serie de proprietati, cat si titlul de manastire imparateasca. Imparatii din dinastia Paleologilor, cat si patriarhii Constantinopolului care au urmat, au continuat sa ajute Manastirea Pantocrator.

 

In vremea ocupatiei turcesti a fost randul voievozilor „de la Dunare” sa-i asigure sprijin. Astfel, numaram intre ctitori pe Vlad Calugarul si bineinteles pe evlaviosul domnitor Neagoe Basarab, care se pare ca construit un apeduct si probabil un corp de cladiri. Mai tarziu, un mare ctitor al Pantocratorului a fost marele logofat Stan Craiovescu, care a refacut zidurile manastirii, a ridicat arhondaricul si a sustinut pictarea catoliconului (biserica mare). Un alt boier care a ajutat manastirea este boierul moldovean Gavriil Trotusanu, sfetnicul lui Petru Rares.

 

 

 

In 1629, Manastirea Casciorele din Vlasca devine metocul sau si, din veniturile acestuia, s-au refacut intre 1637-1641 chiliile de pe latura de vest. Pomelnicul Manastirii Pantocrator cuprinde si pe Matei Basarab cu doamna Elina, Serban Cantacuzino si doamna Maria, iar intre anii 1692-1709 Constantin Brancoveanu va trimite anual cate 3000 de aspri...

 

Gherontissa - icoana facatoare de minuni de la Manastirea Pantocrator

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Gherontissa este cu siguranta cel mai de pret odor al Manastirii Pantocrator. Praznuirea sa se face la 2 decembrie. Dupa traditie, ea a fost daruita de imparatul bizantin Alexie I Comnenul, fiind o copie dupa icoana in mozaic a Maicii Domnului „Grabnic Ajutatoarea” de la Manastirea Pantocrator din Constantinopol.

 

 

 

Multe sunt minunile savarsite de Maica Domnului prin aceasta icoana. Ne vom opri la doua dintre ele. Cea dintai, mentionata documentar, s-a intamplat chiar in timpul imparatului Alexie, care poruncise zidirea unui mic asezamant monahal in apropierea actualei manastiri. Astfel icoana Maicii Domnului dimpreuna cu sculele mesterilor au disparut intr-o noapte, fara sa poata cineva da vreo explicatie. Au fost gasite pe locul, atunci pustiu, unde acum se gaseste Manastirea Pantocrator. Aceasta minune s-a intamplat in mai multe randuri si cu totii au interpretat ca este voia Maicii Domnului ca acela sa fie locul noii manastiri.

 

Gherontissa se talcuieste „Stareta”, iar acest nume icoana l-a capatat in urma unei alte minuni, intamplate in vremea cand icoana era asezata in locul sau initial, in sfantul altar. Se povesteste ca staretul de atunci al manastirii era greu bolnav si, descoperindu-i-se vremea plecarii sale la Domnul, l-a rugat pe preotul de rand sa slujeasca repede sfanta liturghie, caci dorea tare mult sa apuce sa primeasca Sfanta Impartasanie pentru ultima oara. Parintele, insa, nu a tinut cont de rugaciunea staretului si a slujit pe indelete, fara sa se grabeasca deloc. Atunci Maica Domnului insasi a strigat din icoana, cerandu-i parintelui sa sfarseasca sfanta liturghie, ca sa se impartaseasca si parintele staret (gherontas). Asa a facut, iar imediat dupa ce s-a impartasit, parintele staret a murit. De atunci icoana s-a numit Gherontissa si parintii au hotarat sa o aseze spre cinstire in biserica, in stanga, unde se gaseste si acum.

 

 

 

Silviu-Andrei Vladareanu

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 9393

Voteaza:

Pantocrator - lavra athonita a Gherontissei 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE