Catedrala Sf. Maria din Cracovia

Catedrala Sf. Maria din Cracovia Mareste imaginea.


Catedrala Sf. Maria din Cracovia

Impresionanta si binepastrata catedrala din Cracovia, Polonia, purtand hramul Adormirea Maicii Domnului, dateaza din anul 1220. Este usor de recunoscut dupa cele doua turnuri de inaltimi si modele diferite.

 

 

Cele doua turnuri, sunt opera a doi frati. Arhitectul turnului mai mic si-a omorat fratele, posibil din invidie pentru faptul ca turnul sau era mai inalt si mai frumos impodobit. Mustrat de constiinta, acesta se va arunca putin mai tarziu de pe acoperisul catedralei.

          

Turnul cel inalt al catedralei a strapuns cerul timp de mai bine de 600 de ani. Are 81 de metri inaltime, si este impodobit cu o spira gotica si o coroana aurita. Turnul a fost intotdeauna folosit de catre autoritatile cracoviene. Acestia au desemnat o echipa care sa supravegheze vremea si musafirii nepoftiti.

In turn se urca pe scari de lemn si piatra ce innumara in jur de 239 de trepte, unele dintre ele destul de abrupte.

Catedrala Sfanta Maria, este o biserica gotica din caramida, construita in secolul XIII, adiacenta pietei centrale din Cracovia.

          

De asemenea, este cunoscuta pentru altarul sculptat in lemn in secolul XV, de catre sculptorul german Veit Stoss. Aceasta sculptura impresionanta a fost realizata de artist spre sfarsitul secolului, intrebuintand stejar pentru baza si lemn moale pentru figurine. Are o latime de 11 metri si o inaltime de 13 metri. Inaltimea figurinelor este de 2.7 metri. Altarul este incununat de patru aripi, dintre care, doar doua sunt fixe. Altarul prezinta 12 scene cu bucuria Fecioarei Maria. Dupa inchiderea celor doua aripi, ies la iveala 12 scene ale Mariei indurerate.

Catedrala de caramida mai este cunoscuta si pentru cornul din care se suna la fiecare ora, melodia numita "hejnal". Daca sunetul pare ca se opreste brusc, nu este nimic gresit, caci aceasta se face pentru a comemora un eveniment trist din trecut. Potrivit legendei, in anul 1241, in timpul unei invazii barbare in Cracovia, cel ce sufla in corn a inceput sa sune amenintarea. Insa, acesta a fost ranit in gat si omorat de o lovitura barbara. In cinstea acestui eveniment, astazi, sapte pompieri locali au sarcina de a suna din corn la fiecare ora fixa.

          

Acest corn se afla in turnul stang al catedralei, numit Kosciol Mariacki. Cel ce sufla, suna melodia de patru ori, catre cele patru puncte cardinale.

Dupa invazia barbara din secolul XIII, biserica a fost lasata in ruina. Treptat, aceasta a fost reamenajata, si ajutata sa ajunga la forma de azi, desi, in timp, a mai cunoscut perioade de neingrijire.

In timpul cutremurului din 1442, multe cladiri s-au daramat, insa turnul nici macar nu s-a clintit.

Turnul ajunsese intr-o stare deplorabila, asa ca, in anul 1961, acesta a fost inchis pentru siguranta publicului. Redeschiderea acestuia a avut loc abia in anul 2002.

          

          

          

          

28 Iunie 2012

Vizualizari: 10111

Voteaza:

Catedrala Sf. Maria din Cracovia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE