Catedrala Sfanta Maria din Sydney

Catedrala Sfanta Maria din Sydney Mareste imaginea.


Catedrala Sfanta Maria din Sydney

Catedrala Sfanta Maria este scaunul catolic episcopal din Sydney. Catedrala este inchinata "Mariei - ajutatoarea crestinilor", fiind considerata si ocrotitoarea Australiei. Sfanta Maria este o catedrala ridicata deasupra unei mici si demne basilici, de catre papa Pius XI, in anul 1930. Este cea mai mare biserica din Australia si cea mai mare catedrala romano-catolica din emisfera sudica. Este situata pe strada Colegiului, in mijlocul orasului Sydney.

Orasul Sydney a fost colonizat la data de 26 ianuarie 1788, fiind, la inceput, un loc pentru deportat detinuti. Cu timpul s-a simtit nevoie ridicarii unui locas de inchinare. Acest lucru ar fi fost posibil daca autoritatile nu ar fi impiedicat pe parintele Therry din planul sau de a ridica un asemenea locas. Mai tarziu, parintele Therry a reusit sa obtina un teren, pentru acest plan al sau. Terenul s-a dovedit a fi unul providential, vizibil din toate marginile orasului.

Prima temelie a Catedralei Sfanta Maria a fost asezata la 29 octombrie 1821, de catre guvernatorul Macquarie. Era o structura simpla, din piatra si in forma de cruce, ce aduce un omagiu stilului gotic. In 1835, reverendul John Polding a devenit primul arhiepiscop romano catolic din Australia. In 1851 biserica a fost modificata dupa schitele lui Augustus Welby Pugin.

La 29 iunie 1865, biserica a luat foc si a fost distrusa. Arhidiaconul de atunci, parintele McEnroe, a luat imediat initiativa - a inceput sa stranga fonduri si donatii pentru ridicarea unei noi catedrale. In privinta planului, arhiepiscopului Polding i-a scris lui William Wardell, un elev al faimosului arhitect gotic, Augustus Welby Pugin.

Initial, a fost ridicata o biserica din lemn, care a ars in vara lui 1869.

Arhiepiscopul Polding a pus fundatia de piatra a prezentei catedrala in anul 1868. Inca de la inceput a fost o structura imensa si ambitioasa, cu o nava mare si arcade si trei turnuri. Cinci ani mai tarziu, la 8 septembrie 1882, succesorul sau, arhiepiscopul Vaughan a prezidat slujba de inchinare. Arhiepiscopul Vaughan a donat clopotele ce au sunat pentru prima data in aceeasi zi.

          

Insa Catedrala mai avea mult pana sa fie gata. Lucrarile au continuat sub cardinalul Moran. In 1913 Arhiepiscopul Kelly a asezat fundatia pentru nava, lucrare ce a decurs sub arhitectii Hennessy si Kelly. O diferenta de culoare a pietrei si a materialului se poate observa intre cele doua etape ale ridicarii catedralei.

Catedrala Sfanta Maria este neobisnuita printre marile catedrale ale lumii datorita faptului ca, din cauza marimii sale, a planului orasului si a pozitiei locului, aceasta este orientata pe directia nord-sud, in loc de vest-est.

Planul catedralei este unul conventional englez, in forma cruciforma. Arhitectura este tipic gotica, din perioada de renastere a acestui stil - secolul XIX. Arhitectul Edmund BLacket, care era de un talent complet, a fost inspirat de Polding spre a privi spre imposibil, intr-un mic oras precum Sydney.

Stilul Catedralei este unul geometric gotic, biserica antecedenta fiind de o arhitectura ecclesiala proprie secolului XIII in Anglia. Este, de fapt, bazata pe un plan al catedralei Lincoln, fereastra centrala fiind aproape o copie fidela a acesteia.

Cu toate ca interiorul si multe detalii sunt de inspiratie englezeasca, fatada nu are nimic in comun cu acest stil, fiind bazata foarte tare pe modelul catedralei Notre Dame din Paris. In aceasta directie stau marturie si frescele verticale si orizontale, portile imense si fereastera circulara din centrul fatadei.

Turnul ce tine clopotele, esta oarecum rigid in aspectul sau, insa este lucrat elegant prin aplicarea detaliilor arhitecturale. Timp de multi ani, cele doua turnuri frontale, rigide, au dat o imagine dezolanta cladirii, care era una eleganta. Din cand in cand se sugera aplicarea unor spirale si detalii ornamentale, insa planut initial interzicea modificarea turnurilor. Astfel, abia la inceputul noului mileniu, in anul 2000, a fost posibila o interventie, prin hotarare guvernamentala. Situate la o inaltime de 74.6 metri, acestea fac din Catedrala Sfanta Maria a treia din cele mai inalte biserici din Australia.

          

Tavanul de sub turnul central, unde se afla si clopotele, este alcatuit din stejar pictat. Pe langa nava centrala, catedrala mai are si tipicele treceri laterale, despartite de nava prin randuri de coloane. Acoperisul este din cedru rosu, prezentand, pe laterale, sculpturi si incrustari ornamentale. Lateralele, separate de nava prin coloane, sunt din piatra.

Aceasta detine si patru capele: doua mai mari si doua mai mici. Cea mai mare este Capela Sfintei Inimi si Capela Sfintilor Irlandezi. Mai sunt capelele Sfintilor Iosif si Petru, cu altere sculptate si statui.

Catedrala Sfanta Maria este plina de obiecte valoroase, de arta cat si ecclesiale. De alungul lateralelor, se gasesc reprezentate opririle Mantuitorului din Drumul Crucii, pictate in ulei de pictorul francez L. Chovet si selectate de cardinalul Moran in 1885.

Se mai gaseste si o replica in marmura a lucrarii "Pieta" a lui Michelangelo. Aceasta sculptura a fost adusa in Australia pentru un muzeu, insa a fost donata catedralei.

Situat in cripta, insa vizibil si din catedrala, se afla "Mormantul Soldatului Necunoscut", o reprezentare realista si miscatoare a unui soldat mort; lucrare sculptata de G.W. Lambert.

          

Impresionante sunt si vitraliile, care se intind pe o perioada de 50 de ani. Sunt in jur de 40 de ferestre reprezentand diverse teme biblice, insa punctul culminant il ofera fereastra centrala ce infatiseaza caderea omului si pe Fecioara Maria, incoronata si inscaunata de catre Fiul ei, in timp ce Acesta sta pe Tronul de Judecata.

          

 

Printre celelalte ferestre enumeram pe cele ce infatiseaza Misterele Rozariului, Nasterea si Copilaria lui Iisus si vieti ale Sfintilor.

Majoritatea ferestrelor sunt de o manopera extraordinara, insa piesa centrala, care nu are egal in lucrarile secolului XIX, este imensa fereastra a altarului.

          

Clopotele din anul 1843 erau in numar de opt. Acestea au fost asezate in turnul central, numit Turnul Vaughan, in cinstea donatorului lor. Pentru prima data, acestea au fost trase in anul 1882, odata cu inchinarea Catedralei. 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 16767

Voteaza:

Catedrala Sfanta Maria din Sydney 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE