Basilica Francisc Xavier

Basilica Francisc Xavier Mareste imaginea.


Basilica Francisc Xavier

Basilica Francisc Xavier este biserica catolica parohiala a rezidentilor din Dyersville, Iowa. Aceasta este una dintre cele 52 de basilici aflate in Stetele Unite ale Americii, si singura care se afla in afara unei zone mari metropolitane. Biserica face parte din arhidioceza de Dubuque. Basilica a primit numele Sfantului misionar Francisc Xavier. Dyersville a fost la origine un asezamant realizat in mare parte din imigrantii englezi.

Peste putini ani, cand englezii au plecat mai departe, au venit in locul lor mai multe imigranti germani. In acest moment, in zona a fost ridicata o biserica parohiala in vederea necesitatilor religioase ale noii comunitati.

                     

La scurt timp dupa aceasta a fost ridicata basilica Sfantul Francis Xavier din Dyersville, Iowa. Pentru un numar bun de ani, aceasta a satisfacut nevoile religioase ale comunitatii, insa prin anii 1880, aceasta a devenit vizibil neincapatoare. O noua biserica a inceput sa se ridice pe la mijlocul anilor 1880. Membrii comunitatii s-au hotarat sa ridice o biserica in stilul arhitectural gotic. Pastorul de la acea data dorea si el ca altarul sa fie construit pe o fundatie de piatra solida, care este si una dintre conditiile ca o biserica sa fie ridicata la inaltimea de basilica.

Pana in anul 1888 biserica avea sa fie terminata cu bine. In momentul in care biserica a fost sfintita, trenuri speciale au adus pelerini din din toata regiunea statului Iowa. Dupa terminarea ceremoniilor, veche biserica a fost transformata in sala de studiu, iar mai apoi daramata, odata cu ridicarea noii scoli din localitate.

Aceasta avea sa intre intr-o alta etape de constructii in anul 1940, cand parintele Hoffman, care a slujit in Europa, a inceput sa inainteze Vaticanului cerinta de declarare a bisericii drept basilica. Cerinta acestuia a fost onorata abia in momentul in care un inalt cardinal german a vizitat biserica.

                       

Pe la jumatatea anilor 1950, cladirea bisericii avea sa fie terminata. In interiorul acesteia, pe peretii laterali, gasim o serie de cruci aurite. Acest lucru a fost facut pentru a stabili faptul ca biserica nu va fi niciodata folosita in alt scop decat cel initial. Acesta este un alt pas important pana la proclamarea unei biserici drept basilica. In anul 1956 biserica parohiala a fost ridicata la nivelul de mica basilica de catre papa Pius XII. Acest lucru s-a intamplat in momentul in care biserica a primit un document latin din Vatican, conform caruia Biserica Sfantul Francis Xavier poate fi declarata basilica.

Basilica Francisc Xavier este fidela stilului arhitectural gotic. In alcatuirea ei gasim coloane terminate sub tavan cu bolti ample, insusi tavanul fiind unul boltit. Biserica are o capacitate de aproximativ 1200 de persoane, in parohia fiind un total de aproape 5000 de oameni. Basilica are un total de 64 de ferestre cu vitralii. Dintre acestea, mentionam doar doua, care sunt mai speciale. Prima este fereastra rozariu aflata deasupra intrarii in biserica. La inceputul anilor 1970, aceasta a inlocuit-o pe una mai veche, de faptura americana, care incepuse sa se descompuna.

Cea de a doua fereastra este cea care il infatiseaza pe Sfantul Francisc Xavier predicand indienilor. Cel care a realizat fereastra a confundat nativii americani cu indienii bastinasi din India, astfel, in locul americanilor, acela a realizat indieni. Altarul principal este confectionat din marmura italiana, iar baldachinul aflat deasupra altarului urmeaza aproape fidel celui din basilica Sfantul Petru din Roma. Ambele altare laterale sunt confectionate din lemn de nuc sculptat si aurit in relief.

Basilica are doua turnuri clopotnita, ambele atingand inaltimea de 100 de metri. Crucile de pe acestea au o lungime de sapte metri. Datorita acestor doua turnuri, basilica poate fi vazute de la foarte multe mile distanta. Multi piloti o folosesc uneori pe baza de punct de orientare. La inceputul anilor 1970 basilica a fost dotata cu o noua orga. Aceasta a inlocuit-o pe cea veche care data din anul 1915. Biserica este decorata cu un numar impresionant de picturi si fresce. Cea mai mare parte din aceste lucrari au fost realizate de catre fratii Milwaukee, in prima parte a secolului al XX-lea.

Interiorul basilicii a fost de curand restaurat, picturile si frescele fiind curatate si ele. Unele fresce, aflate ascunse sub straturi de vopsea au fost si ele scoase la lumina. Baldachinul, marele altar, altarele laterale si statuetele au fost curatate si restaurate.

Datorita faptului ca unul dintre rolurile acestei basilici este si acela de a fi folosita ca resedinta a papei in cazul in care acesta ar vizita zona, basilica este dotata si cu un clopot special, impreuna cu un loc numit Umbrela, unde se poate sta in liniste.

.

18 Iulie 2007

Vizualizari: 2837

Voteaza:

Basilica Francisc Xavier 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE