
Biserica Sfantul Mamas / Mamant este o micuta biserica ortodoxa aflata in localitatea Louvaras, in regiunea impadurita din sudul Muntilor Troodos, Cipru. Localitatea Louvaras se afla la o distanta de 28 de kilometri mai spre nord de Limassol. Intreaga localitate este umbrita de culmile muntilor Kakomalis, care ating inaltimea de 1000 de metri. De pe culmile acestora, priveliste este minunata, Apsiou, Gerasa, Kalo Xorio, Zoopigi si Agios Pavlos fiind localitatile ce pot fi vazute in toate frumusetea lor.
Cel mai important punct de atractie din localitatea Louvaras - Λουβαράς - il constituie frescele din Biserica medievala a Sfantului Mamas- Agios Mamas, Άγιος Μάμας - zidita in anul 1455, chiar in centrul localitatii. Aceasta este mai mult o micuta capela, cu acoperis puternic inclinat, ale carei fresce au fost realizate in anul 1495, de catre zugravul Filip Goul - Philippos Goul. Bisericuta Sfantului Mamas isi pastreaza pana astazi intreg ansamblul de fresce post-bizantine.
Biserica Sfantul Mamas din Louvaras - scurt istoric si podoabe
Biserica inchinata Sfantului Mamas / Mamant (2 septembrie) este o micuta capela, construita in anul 1455, potrivit datelor pastrate de pisania acesteia, asezata deasupra intrarii din peretele vestic, care uneste pronaosul cu naosul. Biserica a fost construita de catre "preotul Konstantino" si a fost finantata de catre localnicii de frunte ai localitatii, anume "Ioannis Kromides si Georgios Pelekanos, impreuna cu sotiile acestora Irini si Eleni". Cele doua familii credincioase sunt infatisate in rugaciune, de o parte si de alta a inscriptiei.
Pisania mai mentioneaza si faptul ca Philippos Goul este cel care a imbracat bisericuta in vestminte de fresca, la 40 de ani dupa ridicarea acesteia.. Philippos Goul a fost un ortodox sirian elenizat, cu buna educatie, partizan al mentalitatii bizantine. Doar cu un an inainte, el a pictat si Biserica Sfanta Cruce Agiasmati din Platanistasa, una dintre cele zece bisericute cipriote incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Bisericuta din Louvaras apartine stilului arhitectural specific regiunii cipriote si perioadei in care a fost ctitorita, sub forma unei nave compacte, cu acoperis de lemn, puternic inclinat. Caracteristica de inclinare a acoperisului este necesitata de greutatea zapezilor ce se aduna iarna pe acoperisuri.
Initial, Bisericuta Sfantului Mamas / Mamant nu avea pronaos, dimensiunile totale fiind si ele cu mult mai mici decat cele actuale. Proanosul actual, zidit in capatul vestic al ei, asemeni unui pridvor, este de data mai recenta. Bisericuta are doua intrari, una in peretele de sud, iar o a doua in peretele de vest. Peretii sunt lipsiti de orice urma de fereastra, lumina patrunzand pe ascuns in interiorul tainicului locas de rugaciune. Podeaua bisericii este pavata cu caramizi.
Interiorul acesteia este in intregime imbracat in fresce, datate, potrivit pisaniei de pe peretele vestic, inca din anul 1495. Destul de interesant este faptul ca, datorita dimensiunilor foarte mici ale bisericii, un numar insemnat de fresce sunt realizate gen miniaturi. Proportiile sfintilor din primul registru, infatisati in picioare, sunt o exceptie, acestia fiind cele mai mari fresce din bisericuta.
Peretii interiori ai bisericutei sunt impartiti in trei registre suprapuse. Cele doua nivele de sus sunt alcatuite din scene micute, cu multe personaje. Nivelul de jos, precum spuneam mai inainte, pastreaza sfintii reprezentati aproape in marime naturala. In bolta absidei Sfantului Altar, Fecioara Maria este infatisata ca Ocrotitoare - Vlachernitissa.
Stilul frescelor este caracterizant de imbinarea tendintelor apusene cu elemente din vechea Scoala Macedoneana de pictura. Cu toate ca frescele Bisericutei Sfantul Mamas / Mamant au avut mult de suferit, de pe urma vitregiilor vremii si ale neatentiei oamenilor, ceea ce a supravietuit pana astazi din intreg ansamblul pictural pastreaza foarte mult din caracteristicile originale. Fragmente fine de fresca se pastreaza si pe fatada exterioara a peretelui vestic.
Iconostasul bisericii, impreuna cu cele doua icoane bizantine portabile, infatisandu-i pe Hristos si pe Sfantul Ioan Botezatorul, sunt potentiale lucrari ale aceluiasi Filip Goul, datate cam in aceeasi perioada cu intemeierea si pictarea bisericii.
-
Manastirea Sfantul Barnaba
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Asinou
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Angeloktisti din Kiti
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Podithou - Galata
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Araka - Lagoudera
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.