Biserica Sfanta Cruce - Pelendri

Biserica Sfanta Cruce - Pelendri Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Cruce - Timios Stavros - se afla in localitatea cipriota Palendri - Pelendri; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Localitatea Palendri a fost odata proprietatea lui Jean de Lusignan, fiul regelui cipriot Hugh al IV-lea.

Localitatea Pelendri se afla in capatul vestic din Pitsylia si in estul Vaii Karvouna Saitta, fiind inconjurata de dealuri inalte, la o altitudine de 880 de metri; la o distanta de 40 de kilometri de aceasta se afla Limassol; in partea de nord-vest este invecinata cu localitatea Kato Amiantos, inspre est este Potamitissa si Agros, iar inspre vest se ridica Trimiklini.

In localitatea Palendri sunt doua minunate biserici crestine: Biserica Sfanta Cruce, datand din secolul al XIV-lea si pastrand o serie de minunate fresce din perioada paleologilor, si Biserica Maicii Domnului, aflata in centrul localitatii, datand din secolul al XVI-lea si care pastreaza fresce italo-bizantine.

Alaturi de aceasta minunata biserica din Palendri, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult. In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "", "", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "", "", "", "Biserica Sfantul Ioan Lampadistis", "" si ""; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "".

Biserica Sfanta Cruce din Palendri - scurt istoric

Biserica Sfanta Cruce este situata in capatul sudic al localitatii Palendri, asezare atestata documentar inca din secolul al XII-lea. In anul 1985, biserica amintita este trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de alte noua biserici bizantine cipriote.

    

Forma prezenta a bisericii este rezultatul mai multor schimbari si adaugiri, realizate de-a lungul secolelor. Initial, biserica avea o singura incapere, cu absida in capat si cu un mic dom, fiind construita pe la mijlocul secolului al XII-lea. Este posibil ca aceasta biserica sa fi fost una de cimitir.

Biserica originala a fost daramata in circumstante necunoscute inca. Din acea cladire nu a supravietuit decat absida Sfantului Altar, care a fost incadrata intr-o noua structura, de acelasi gen, construita pe la sfarsitul secolului al XIII-lea, sau inceputul celui de-al XIV-lea. Aceasta este prima din schimbarile esentiale pe care le-a suferit biserica. Acum au fost reconstruite sau extinse partile afectate ale bisericii initiale.

Absida nordica este o adaugire relativ tarzie, existand insa cu siguranta din-nainte de mijlocul secolului al XIV-lea, in timp ce absida sudica dateaza cu certitudine din cursul secolului al XVI-lea. Rezultatul final al lucrarilor este constructia actuala, cu trei abside si bine imbinata, care nu indica prin nimic istoria incarcata a arhitecturii sale.

    

Absida nordica, mai mult sau mai putin contemporana cu frescele anterioare, a servit vreme indelungata drept capela particulara de rugaciune, pentru familia locala a Lordului latin Ioannes Lusignan (1353-1374). Frescele acestei abside sunt o imbinare de stiluri, bizantine si apusene, aratand prin aceasta ca latinii conducatori ai Ciprului din acea vreme, nu erau fixati pe preferintele gotice specifice acestora.

Spre sfarsitul secolului al XV-lea, sau inceputul celui de-al XVI-lea, o capela a fost adaugata bisericii in partea sudica a acesteia, cu o absida spre rasarit; aceasta capela era unita cu biserica asemenea celei din partea nordica.

Potrivit unei inscriptii pastrate in absida pana astazi, frescele originale au fost realizate in perioada anilor 1171-1172. Fragmente din aceste fresce se mai pastreaza in absida, sub stratul de fresca de secol XIV. Acestea apartin unui stil rar intalnit in pictura cipriota a secolului al XII-lea, insa foarte des intalnit in bisericile contemporane din Capadocia, Grecia si Creta.

Partea centrala a Bisericii Sfanta Cruce din Palendri a fost repictata in intregime cu fresce in cea de-a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Cel putin doi artisti, apartinand aceleiasi scoli de pictura, au lucrat la aceasta, ajutati de ucenicii acestora. Multi donatori au contribuit pentru a vedea terminata aceasta minunata lucrare.

In secolul al XVI-lea, un nou pictor aseaza chipurile unor noi donatori pe peretele nordic, aproape de iconostas, in vreme ce un alt pictor il infatiseaza pe Sfantul Ioan Teologul, tot in acest loc, ceva mai tarziu.

Privind aceste fresce, putem distinge usor un grup aparte, fidel stilului imparatilor paleologi, dezvoltat in Constantinopol, in decursul secolului al XIV-lea. Un al doilea grup aparte de fresce urmeaza traditia contemporana locala bizantina; acesta este imbogatit si cu unele detalii cruciate si armene, ambele privind doar stilul si iconografia.

Canonul bizantin al pictarii bisericilor indica pentru bolta absidei Sfantului Altar scena cu Maica Domnului "cea mai cuprinzatoare decat cerurile", avandu-L in brate pe Hristos. La biserica din Palendri insa, aceasta regula face o exceptie. In bolta de deasupra Sfintei Mese se afla reprezentata scena Deisis - Mantuitorul sade pe tron, iar Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul ii inalta rugaciuni mijlocitoare, de o parte si de cealalta.

Scena Deisis este si ea unica in felul ei, caci Mantuitorul nu este infatisat in intregime, stand pe Tron, ca in celelalte reprezentari, ci este infatisat de la brau in sus, in marime mai mare decat scara reala. Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul sunt infatisati stand in picioare si intr-o dimensiune mult mai mica.

Pe peretele absidei Sfantului Altar, care prezinta si o micuta fereastra ingusta, se afla infatisati Sfintii Ierarhi Liturghisitori. In partea nordica a ferestrei se afla infatisati Sfintii Chiril, Nicolae si Vasile cel Mare, iar in partea sudica a ferestrei, Sfintii Ioan Gura de Aur, Epifanie si Spiridon.

In partea nordica a Sfantului Altar, in zona Proscomidiarului se afla infatisat un Sfant Diacon, posibil Sfantul Arhidiacon si Intai Mucenic Stefan. In partea opusa a Altarului se afla Sfantul Pantelimon, lucrare a unui alt pictor decat cel ce a pictat restul scenelor, datand probabil de pe la inceputul secolului al XIII-lea.

Primul dintre cei doi pictori avea mai multa indemanare decat cel de-al doilea. Intre lucrarile primului enumeram scenele: Mantuitorul Pantocrator, din domul bisericii; Sfintii Evanghelisti, din colturile boltii centrale; Pogorarea la Iad; Buna Vestire, din care se mai pastreaza doar Sfantul Arhanghel Gavriil; “Akra Tapeinosi"; Inaltarea la Cer si Pogorarea Sfantului Duh, din absida estica.

Cel de-al doilea pictor a pictat frescele din absida vestica, de pe peretii de vest si de nord, cat si absida si peretele sudic. In absida vestica se afla 13 scene din Viata Maicii Domnului, si alte doua pe peretele vestic, constituind cel mai amplu ciclu al vietii Maicii Domnului din Cipru.

Scene cuprind urmatoarele momente ale vietii Maicii Domnului: Ioachim si Ana aduc daruri la Templu, Respingerea darurilor acestora pentru ca nu aveau copii, Rugaciunea Anei, Rugaciunea Dreptului Ioachim, Imbratisarea Dreptilor Parinti Ioachim si Ana (zamislirea Maicii Domnului), Nasterea Maicii Domnului, Maica Domnului primind binecuvatarea preotilor, Maica Domnului in Templu, Logodirea cu Dreptul Iosif, Iosif vorbind cu Maria, Buna Vestire, langa fantana si in casa, Imbratisarea Fecioarei cu Elisabeta, si alte cateva scene unice.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 19063

Voteaza:

Biserica Sfanta Cruce - Pelendri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE