Biserica Sfanta Cecilia in Trastevere - Roma

Biserica Sfanta Cecilia in Trastevere - Roma Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Cecilia - Santa Cecilia in Trastevere - este una dintre renumitele biserici crestine aflate in Roma, Italia. Aceasta a fost construita deasupra mormantului Sfintei Cecilia, o femeie de rang inalt ce detinea o locuinta in acest loc, si care a fost martirizata in secolul al III-lea. Trupul sfintei a fost gasit nestricat, in anul 1599. In zona gatului se vad inca si astazi adancile urme de secure, obiect cu care a fost omorata.

Sub altarul central, o statuie din marmura alba ne infatiseaza modul in care a fost gasit trupul sfintei. Sub podeaua bisericii, pelerinii pot vizita galeriile si ruinele casei Sfintei Cecilia, amenajate minutios de arheologi.

Sfanta Mucenita Cecilia din Roma - Proloagele de la Ohrida

Sfanta Mucenita Cecilia s-a nascut la Roma, din parinti slaviti si foarte bogati. Ea a avut credinta mare in Hristos Domnul si ravna fierbinte pentru Sfanta Credinta. Facand juramantul eternei feciorii inainte lui Dumnezeu, Sfanta Cecilia a imbracat pe dedesubtul hainelor stralucite la care o obliga rangul, camasa aspra, semnul nevointelor.

Parintii ei au obligat-o la casatoria cu paganul Valerian, dar Cecilia, sfatuindu-l pe mirele ei in noapte nuntii din destul, l-a dobandit pentru Sfanta Credinta caci, urmand sfatul ei, el a mers la Episcopul Urban si a primit Sfantul Botez. Apoi Valerian l-a adus la Hristos si pe fratele lui, Tiburtie.

Curand dupa aceea ambii frati au fost osanditi la moarte pentru credinta lor. Credinciosia lor a ramas de nezdruncinat chiar si inaintea mortii. Desi fiind la locul de ucidere, acesti frati minunati l-au dobandit pentru Hristos si pe comandantul garzii, Maximus. Ei cu totii au fost omorati pentru Hristos Domnul.

Sfanta Cecilia a ingropat cu cinste la un acelasi loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusa la judecata, caci neobosita propovaduia rodnic Credinta Crestina la pagani. Ea a luminat cu lumina adevarului intr-o singura seara ca la patru sute de sufletele.

Intreband-o judecatorul care este sursa curajului ei, ea a raspuns: "Constiinta curata si credinta neindoielnica." Sfanta Cecilia a fost cumplit chinuita, apoi osandita la moarte prin decapitare. Calaul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gat, fara ca sa o poata ucide. Ea doar s-a ranit, iar din ranile ei a curs sange mult, pe care credinciosii l-au strans in batiste, burete si vase ca sa fie spre vindecare si spre mantuire.

Trei zile mai tarziu, sfanta fecioara si mucenita a lui Hristos si-a dat mucenicescul ei suflet in mana lui Dumnezeu, intru Care ea acum se bucura vesnic. Sfanta Cecilia a luat cununa muceniciei impreuna cu ceilalti cam pe la anul 230. Sfintele ei moaste se afla la Roma, in biserica inchinata ei. In Occident Sfanta Celicia este cinstita ca patroana a cantarilor si muzicii bisericesti.

Biserica Santa Cecilia in Trastevere din Roma - scurt istoric

A fost foarte dificil a stabili anii intre care a vietuit Sfanta Cecilia, insa niste detalii istorice au ajutat la o determinare aproximativa a anilor. Astfel, se crede ca sfanta a vietuit in Roma, intre anii 175 - 250. Primul sinaxar al sfintei dateaza de pe la jumatatea secolului al V-lea. Ca si toate celelalte martirologii din aceasta perioada, si acesta este destul de imbogatit literar.

Potrivit legendei locului, sfanta detinea o casa in cartierul Trastevere, in care va si infiinta o micuta biserica, ca loc de adunare al crestinilor vremii. Cercetarile arheologilor au aratat ca ruinele cele mai vechi din acest loc apartin unei case romane din secolul al II-lea, iar arhitectura locului arata faptul ca era folosit pentru slujbele crestine. Acestea au fost tinute aici pana spre secolul al V-lea.

Sfanta Cecilia a fost inmormantata, de catre crestini, in Catacomba Sfantului Calist - San Callisto, din apropierea Criptei Papilor, in vreme ce Valerian si Tibertius au fost inmormantati in Catacomba Pretestato.

Actuala biserica din Trastevere a fost construita peste ruinele casei Sfintei Cecilia de catre Papa Pascal I (817-824). Trupul sfintei, alaturi de cele ale lui Valerian, Tibertius si Maximus, a fost exhumat si asezat in noua biserica inchinata sfintei.

In cadrul lucrarilor de restaurare a bisericii, intreprinse in anul 1599, Sfanta Cecilia a fost exhumata pentru a doua oara. De fiecare data, sfanta era gasita neschimbata in cele trupesti. Exhumarea a fost facuta in fata unei multimi de oameni, crestini si personalitati ale vremii. Un sculptor a lucrat minunata statuie a sfintei, care se gaseste in biserica inca si astazi.

Fatada bisericii a fost adaugata in anul 1725, de catre Ferdinando Fuga. Alte renovari au fost efectuate in anul 1823, incluzand coloanele navei mai in interior. Antica incapere romana, de sub biserica, a fost excavata si restaurata in anul 1897. O ultima restaurare a avut loc in anul 1990.

Biserica Santa Cecilia in Trastevere - arhitectura si podoabe

Biserica Sfanta Cecilia este o constructie de tip basilica romana, fara transept, avand insa un singur turn nordic. Cladirea este orientata spre vest, potrivit traditiei romane. Intreaga arhitectura de caramida a exteriorului se pastreaza intacta, inca din secolul al IX-lea. Cu toate acestea, foarte putin din aceasta poate fi vazuta, caci adaugirile ulterioare acopera destul de mult.

Intrarea in biserica se face trecand printr-o micuta curte, situata in partea de est. Aceasta curte incorporeaza o urna romana. Porticul si nartexul pastreaza arhitectura si inscriptiile asezate in secolul al XIII-lea.

In partea stanga, imediat dupa intrare, se afla sacristia si scarile ce duc la subsol, unde se afla ruinele vechii case romane. Ruinele sunt de fapt ramasitele a doua case romane, cu podele de mozaic, sarcofage crestine primare si un mic muzeu. Opt coloane sunt pastrate inca in buna stare, iar o statuie a zeitei Minerva indica ramasitele unui vechi cult pagan.

O cripta moderna, construita intre anii 1899-1901, se afla in capatul vestic al excavatiilor. In spatele unui grilaj de fier, ce separa cripta mormantului sfintei, se afla confesionarul de secol IX. Acesta pastreaza mormintele celor trei sfinti mai sus amintiti, alaturi de cele ale Papilor Urban I (222-230) si Lucius I (253-254). In spatele acestora se afla mormantul original, venind chiar sub altarul central, de deasupra. Din pacate, putine din decoratiile de secol IX s-au pastrat pana astazi.

In interior, nava este flancata de abside si capele laterale. Putin din arhitectura originala a fost scoasa la lumina, in urma restaurarilor din secolul al XIX-lea. Una dintre tristele masuri de siguranta este incorporarea coloanelor originale in carcase de beton. Corul se afla in capatul vestic, cu o cripta ce pastreaza relicvele sfintei.

O capela laterala, in capatul estic al absidei nordice face parte din bisericuta de secol IX. Singura capela originala inclusa in initiala basilica a fost construita deasupra baii casei Sfintei Cecilia. Mai multe capele au fost adaugate ulterior. Printre acestea se numara si Capela Relicvelor, ridicata in secolul al XV-lea.

Cele mai considerabile lucrari de arta din interiorul bisericii sunt Judecata de Apoi, a lui Pietro Cavallini (1293) si baldachinul lui Arnolfo di Cambio, de deasupra altarului (1200). Alaturi de acestea doua, nu putem trece cu vederea statuia din marmura alba a Sfintei Cecilia. Aceasta, aflata in fata corului, este opera sculptorului Stefano Maderno. Pozitia trupului este aceea care a fost vazuta in anul 1599, la exhumare.

In fata statuii, pe podea, un mozaic pastreaza inscriptia autorului, care da marturie astfel: "Priviti trupul Sfintei Mucenite Cecilia, pe care eu insumi l-am vazut zacand in mormant, neputrezit. In aceasta bucata de marmura am imortalizat pozitia in care aceasta a fost gasita in mormant."

Mozaicul din bolta absidei centrale este unul impresionant. Datand inca din secolul al IX-lea, acesta infatiseaza cea de-A Doua Venire a Mantuitorului. Lucrarea cuprinde un numar de mai multe personaje. Hristos sade in centru, iar Apostolii si Sfintii stau in laterale.

         

La baza mozaicului, se pastreaza inca inscriptia, care zice: "Aceasta casa spatioasa pastreaza mozaicul lucrat din multime de pietre emailate. Aceasta hala, care a fost in vremurile antice daramata, a fost reconstruita de catre generosul prelat Paschal, intr-o mai buna si mai rezistenta forma. Adormind in Domnul, acesta s-a asezat cu trupul langa trupurile sfintilor mucenici din cripta. Roma este nobila, intotdeauna triumfatoare si vesnic cinstita."

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

21 Noiembrie 2014

Vizualizari: 9632

Voteaza:

Biserica Sfanta Cecilia in Trastevere - Roma 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE