10 biserici din Italia pe care sa le vezi in 2016

10 biserici din Italia pe care sa le vezi in 2016

Dacă alegi o vacanță în Italia, ai de ales între sute de biserici și catedrale pe care poți să le vizitezi gratuit, descoperind în felul acesta unele dintre cele mai importante opere de artă religioasă ale lumii, cu precădere din Renașterea italiană. Pune-ți pe listă obiectivele turistice care te atrag, știind că nu vei intra în contact doar cu arta religioasă, ci și cu câteva clădiri impresionante ale căror proiecte arhitecturale îți vor tăia respirația, printre care și cea mai mare biserică creștină din lume. Oricât de zgomotos ar fi orașul spre care zbori, nu știu cum se face, dar acolo întotdeauna e liniște. Iată o hartă cu cele mai importante biserici și catedrale pe care le-ai putea admira într-un city break în Roma, un sejur în Florența sau un city break în Milano.

Bazilica Sf. Petru, Roma


Foto: Shutterstock.com

Bazilica Sf. Petru e cea mai mare biserică creștină din lume, așa că ar trebui să fie primul loc în care te oprești într-un pelerinaj la Roma. Nu te lăsa descurajat de cozile despre care ai auzit că suntla Vatican, turiștii se mișcă destul de repede, așa că vei reuși să te bucuri de câteva minute în interiorul impresionantei construcții care poate adăposti peste 20.000 oameni, a cărui dom, proiectat de Michelangelo, are o înălțime de 136 m.

Dacă vrei să vezi Piața San Pietro chiar la picioarele tale, va trebui să urci în cupola Bazilicii Sf. Petru cu liftulși să străbați cele câteva sute de scări înguste care te poartă pe o terasă din exterior. Planifică-ți o oră în interiorul bazilicii ca să poți vedea cele mai importante opere de artă religioasă pe care aceasta le adăpostește.

Prima dintre ele, sculptată de Michelangelo, e situată chiar la intrare și e una dintre cele mai emoționante reprezentări ale Fecioarei Maria cu Iisus. E vorba de Pieta, una dintre lucrările definitorii pentru perioada Renașterii, o operă de artă religioasă pe care trebuie numaidecât să o vezi dacă alegi un city break în Roma, cu oprire la Vatican. Tot în Bazilica Sf. Petru vei putea vedea statuile Sf. Elena, Sf. Andrei, Sf. Petru, baldachinul lui Bernini, dar și altarul Papei Leon cel Mare.

Bazilica Santa Maria Maggiore, Roma
Biserica creștină e unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Roma, datând din secolul 5, și una dintre cele mai importante biserici dedicate Fecioarei Maria. Unul dintre cele mai populare puncte de atracție din interiorul bisericii sunt mozaicurile care datează din secolul 5, cu picturi care amintesc de pildele din Vechiul Testament. Biserica Santa Maria Maggiore e vizitată anual de sute de mii de turiști, iar dacă nu ți-ai luat încă bilete de avion București-Roma, ai putea zbura spre Roma la începutul lunii august. În fiecare an, în jurul datei de 5 august, petale albe de trandafir sunt aruncate de sus în timpul slujbei duminicale, așa că experiența e de neuitat.

Biserica San Pietro in Vincoli, Roma
Dacă îți programezi o vizită la Colosseum în timpul city break-ului la Roma, oprește-te pentru o oră la Biserica San Pietro in Vincolo, unde se află una dintre lucrările clasice ale lui Michelangelo, Moise, lucrare pe care a sculptat-o pentru mormântul Papei Iulius al doilea. Biserica a fost ridicată în secolul 5 și adăpostește sub altarul principal al sacristiei lanțurile în care ar fi fost încarcerat Sfântul Apostol Petru în închisoarea Mamertina.

Biserica Santa Maria Del Popolo, Roma


Foto: Phant / Shutterstock.com

Capela Cerasi din Biserica Santa Maria del Popolo adună laolaltă picturi importante cu temă religioasă de Caravaggio, și anume Crucificarea Sf. Petru, o pictură de un simbolism aparte sau Drumul Sfântului Paul spre Damasc. Dacă vrei să faci un tur al bisericilor pentru a admira gratuit câteva opere de Caravaggio în timpul unui city break la Roma, te poți opri și la bisericile San Luigi dei Francesi (unde e expusă Chemarea lui Matei, Matei și Îngerul și Martiriul lui Matei), la Biserica lui San Agostino, unde e Madona din Loreto și la Santa Maria della Concezione del Cappuccini, unde poți admira Meditația Sf. Francis.

Biserica Santa Cecilia în Trastevere, Roma
Dacă vrei să descoperi bijuteriile ascunse ale Romei și ajungi în Trastevere, oprește-te în biserica Santa Cecilia, ridicată pe locul unde sfânta Cecilia a murit ca martir în secolul 3. Vei putea admira un mozaic deosebit din secolul 9 și o frescă după Cina cea de Taină de Pietro Cavallini, precum și o sculptură a sfintei făcută după ce cadavrul său a fost exhumat în secolul 17, într-o stare aproape perfectă. Biserica are o frumoasă grădină de vară, unde vei reuși să te deconectezi de rumoare și să faci o pauză din ritmul alert al unui city break la Roma.

Biserica Santa Maria în Trastevere
Biserica construită în secolul 4 în cinstea Fecioarei Maria e considerată a fi cea mai veche biserică din Romași unul dintre primele lăcașuri de cult din Roma unde s-au ținut slujbe creștine. Cele mai importante opere de artă religioasă pe care le poți vedea aici sunt mozaicurile care datează din secolele 12 și 13. Tavanul a fost pictat de Domenichino și o să te impresioneze prin simplitate și detaliile încă foarte vii.

Biserica Santa Maria delle Grazie, Milano
Biserica Santa Maria delle Grazie e situată chiar în centrul orașului și e unul dintre locurile de taină unde merită să ajungi într-un city break în Milano. Înainte de a intra în interiorul bisericii, poți să te bucuri de o oază de liniște pe terasa grădinii de vară. Biserica a fost inclusă în patrimoniul Unesco, fiind una dintre cele mai importante construcții ale Renașterii, proiectul aparținându-i lui Bramante.

Opera de artă cea mai cunoscută din Milano, Cina cea de Taină de Leonardo da Vinci se află chiar în biserica Sfânta Maria delle Grazie. Fresca a fost realizată în secolul 15 și e una dintre lucrările emblematice ale Renașterii, la care Da Vinci a experimentat timp de ani. Chiar înainte să fie terminată, Cina cea de Taină a suferit stricăciuni, iar în timpul lui Napoleon biserica a fost distrusă de trupe, rămânând fără acoperiș, așa că fresca a avut de suferit. Multe dintre detaliile inițiale s-au pierdut, dar rămâne o operă de artă unică în lume pe care ar trebui să o vezi dacă îți cumperi bilete de avion București-Milano în lunile următoare.

Domul Sf. Maria del Fiore, Florența


Foto: Shutterstock.com

Alături de Bazilica Sf. Petru din Vatican, Domul din Florența e poate una dintre primele imagini care îți vin în minte atunci când te gândești la obiectivele turistice din Italia. Construit în timp ce Florența era în plină expansiune, Domul a fost la vremea respectivă cea mai mare biserică din lume, astăzi aflându-se pe locul 4 din lume. Vei putea admira interiorul Domului proiectat de Filippo Brunelleschi, un proiect unic în secolul 15, picturi impresionante din Vechiul și Noul Testament, dar și lucrarea Pieta florentină a lui Michelangelo. Chiar la intrarea în catedrală sunt câteva trepte care duc spre Cripta Santa Reparata, unde s-au făcut săpături care au scos la iveală rămășite ale bisericii Santa Reparata, lăcașul religios din secolul 5 pe locul căruia impozanta catedrala a fost ridicată ulterior.

Bazilica di Santa Maria Novella, Florența
Din punct de vedere arhitectural, Bazilica Santa Maria Novella s-ar putea să nu fie la fel de impresionantă precum Domul din Florența, dar e una dintre cele mai importante biserici gotice din zonă. În plus, adăpostește câteva opere de artă religioasă pe care o să îți dorești să le vezi în timpul unui city break in Florența.

Printre acestea se numără Sf. Treime de Massacio, o lucrare deosebită realizată pe atunci de foarte tânărul Massacio. Artistul avea doar 24 ani. E una dintre primele lucrări în care Fecioara Maria nu e portretizată ca fiind o tânără fată. Deși lăcașul de cult a fost pictat complet în secolul 16, fresca a fost recuperată ulterior. O a doua lucrare importantă care se află în bazilică e Răstignirea lui Gioto. Crucea cu reprezentarea răstignirii lui Iisus se află chiar în centrul navei, iar detaliile atent realizate o fac să pară foarte reală. În partea dreaptă a altarului principal, oprește-te și în capela Strozzi, dedicată Sf. Ioan Evanghelistul, cu fresce impresionante de Filippino Lippi.

Bazilica di San Lorenzo, Florența
Bazilica San Lorenzo a fost construită de Brunelleschi în secolul 15 pe locul unde era situată una dintre cele mai vechi biserici din Florența, construită în secolul 4. Bazilica e cunoscută mai ales pentru sculpturile lui Michelangelo, dar și pentru că e locul unde au fost îngropați membrii familiei Medici, familia care a influențat poate cel mai mult destinul Florenței în perioada Renașterii. Poți vedea capelele Medici dacă plătești un bilet separat de intrare. Alte lucrări importante din interiorul bazilicii sunt cele ale lui Donatello și fresca lui Bronzino, care înfățișează martiriul Sf. Laurențiu.Un alt loc de taină care nu e deschis întotdeauna turiștilor e Biblioteca Laurențiană, cu mese de lectură proiectate de Michelangelo. Așa că vezi când îți cumperi biletele de avion București-Florența, s-ar putea să ai acces la o lume cu totul deosebită.

Tu în care dintre cele trei orașe ai vrea să pleci într-un citybreak?

 

Pe aceeaşi temă

04 Mai 2017

Vizualizari: 4638

Voteaza:

10 biserici din Italia pe care sa le vezi in 2016 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact