Biserica Koumbelidiki - Kastoria

Biserica Koumbelidiki - Kastoria Mareste imaginea.


Biserica Koumbelidiki

Biserica Koumbelidiki - Kουμπελίδικη - Panagia Koumbelidiki, Koumpelidiki, Panayia Skoutariotissa - este cea mai renumita biserica din Kastoria. Construita in prima jumatate a secolului al XI-lea si acoperita cu fresce de secol XIII, aceasta biserica este extrem de apreciata de bizantinologi.

Kastoria - patria bisericutelor bizantine

Kastoria - Καστοριά - este un minunat oras din nordul Greciei. Aflat la periferia de vest a Macedoniei, orasul-capitala al Prefecturii Kastoria, isi intinde casutele si sfintele locasuri de cult pe malul de vest al Lacului Orestiada, intr-o vale inconjurata de culmi muntoase joase. Lacul Orestiada se afla la o altitudine de 630 de metri, deasupra nivelului marii, si face parte dintr-un mai mare platou de lacuri macedonene.

Orasul este renumit pentru numarul insemnat de biserici bizantine, pe care inca le mai pastreaza, pentru arhitectura caselor, unele dintre ele zidite in perioada otomana, si pentru folclorul zonei. Kastoria este un important centru religios pentru Biserica Ortodoxa a Greciei, aici aflandu-se si scaunul mitropolitan.

Initial, in localitatea Kastoria au existat 75 de biserici bizantine si medievale; din mila Domnului, dintre acestea, doar 54 au supravietuit neatinse de vremurile vitrege prin care a trecut localitatea. O parte dintre cele ramase au fost deja restaurate, oferind lumii un minunat exemplu de arta tarziu-bizantina, atat arhitectura, cat si fresca. Frescele bizantine din Kastoria, acoperind mai bine de 3.700 de metri patrati de perete, se intind pe o perioada de aproape sapte secole.

Pentru a vizita oricare dintre bisericutele bizantine, este nevoie mai intai de o vizita la Muzeul de Istorie Bizantina, localizat pe culmea dealului unde se afla vechea Acropola. De aici, un ghid va veni special pentru a deschide si prezenta bisericutele ce se doresc a fi vizitate. Cele mai apreciate bisericute kastoriene sunt urmatoarele: Panagia Kumbelidiki, Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos, Sfantul Stefan, Sfintii Anargyroi si Manastirea Panagia Mavriotissa.

Cu toata inima se poate spune ca intreaga localitate Kastoria este "un muzeu in aer liber", pe orice straduta ai merge neavand cum sa nu gasesti o marturie bizantina sau ceva "vechi". Cele aproape 80 de biserici bizantine din Kastoria apartin unei perioade de aproape cinci secole, ele fiind ctitorite intre secolele IX si XIV.

Biserica Koumbelidiki - Kastoria

Panagia Koumbelidiki - Kουμπελίδικη - este cea mai renumita si apreciata biserica din Kastoria. Acest sfant locas de rugaciune a fost construit in prima jumatate a secolului al XI-lea. Bisericuta a stat in picioare pe toata perioada de conducere otomana, dar si mai apoi, ajungand pana in zilele noastre. Nu toate bisericile din Kastoria au avut aceasta soarta.

Biserica poarta doua nume principale: Koumbelidiki si Skoutariotissa. Primul nume dateaza inca din perioada otomana, acesta provenind de la domul ei caracteristic, in limba turca numit "koumbes" sau "koumpes". Cel de-al doilea nume, care sta scris la baza domului de piatra ce o incununeaza - "Skoutariotissa" - dateaza din perioada bizantina.

Biserica - Panagia - Koumpelidiki este printre foarte putinele bisericute cu dom din intreaga Kastoria. Majoritatea locasurilor de cult din Kastoria au un acoperis putin inclinat, care nu indica prin nimic faptul ca sub el se afla o bisericuta.

           

Biserica Koumbelidiki a devenit emblema localitatii Kastoria. Localizata in plin centrul citadelei bizantine, biserica prezinta o arhitectura simpla: trei abside si un dom central. Micile dimensiuni ale bisericii si domul ei inalt, incarcat cu o multime de decoratiuni in piatra, fac din aceasta un "mobilier urban" demn de invidiat, cat si un minunat punct de linistire sufleteasca.

Frescele exceptionale ale bisericutei dateaza din secolul al XIII-lea. In urma ultimelor cercetari, s-a concluzionat faptul ca frescele interioare se intind pe o perioada de mai multe secole, ele fiind realizate in mod sistematic, intre secolele XIII si XVII. Frescele exterioare ale bisericii, asezate pe peretele vestic al acesteia, au fost realizate in anul 1496.

Frescele de secol XIII nu s-au pastrat intr-o stare deosebit de buna. Dintre acestea, ce a ramas pana astazi si bucura ochiul rugatorului, sunt cele ce infatiseaza Adormirea Maicii Domnului (pe interiorul peretelui de vest) si Sfanta Treime (pe bolta pronaosului). Printre cele mai faimoase fresce din Koumbelidiki se numara cea cu "Sfanta Treime", care este o reprezentare unica.

Sfanta Treime ca reprezentare unica consta in urmatorul fapt: Tatal in tine in brate pe Fiul, iar Fiul pe Sfantul Duh, in chip de porumbel. Unicitatea acestei scene reiese din faptul ca in Biserica Ortodoxa, Tatal nu este niciodata reprezentat in icoane. Acest lucru este o urmare a faptului ca "pe Tatal nimeni nu L-a vazut vreodata". Singura reprezentare canonica a Sfintei Treimi este cea a lui Rubliov, in care apar cei Trei Ingeri de la Stejarul lui Mamvri.

Biserica Koumbelidiki - informatii

Koumbelidiki Square, Kastoria (Prefectura de Kastoria)
Telefon: +302.3310.29737
Fax: +30 23310 22787

Pentru studentii din Grecia si Uniunea Europeana, intrarea este libera tot timpul. Pentru celelalte persoane, intrarea este libera doar in anumite perioade ale anului. In perioda iernii (01 noiembrie - 31 martie), biserica e deschisa intre orele 08:30-15:00.

Perioade in care biserica este deschisa gratuit oricui, sunt urmatoarele:

- in fiecare duminica, intre 1 noiembrie si 31 martie
- prima duminica a fiecarei luni (exceptie: iulie, august si septembrie)
- in 27 septembrie, cand este Ziua Internationala de Turism

19 Februarie 2009

Vizualizari: 2849

Voteaza:

Biserica Koumbelidiki - Kastoria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE