Biserica Sfantul Mihail din Murato

Biserica Sfantul Mihail din Murato Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Mihail din Murato este cel mai fotografiat locas de cult din Corsica. Acest fapt, nu trebuie sa ne mire daca avem in vedere marturia unui pelerin consemnata la anul 1839: ”Biserica Sfantul Mihail din Murato este cea mai eleganta si mai frumoasa pe care am vazut-o in Corsica”. Biserica este situata in regiunea Nebbio, cunoscuta mai ales prin traditiile sale, cat si pentru prosperitatea sa si bogata diversitate culturala. Acest edificiu roman in stil pisan dateaza din secolul al XII-lea. O legenda locala spune ca ea a fost ridicata de catre ingeri intr-o singura noapte.

Ea dovedeste influenta artei din Pisa asupra celei din Corsica care imprumuta in special din cea romana. Dupa ce a invins pe arabii sarrasini, Pisa a intreprins dotarea insulei cu adevarate structuri institutionale, religioase, administrative si judiciare. Apoi insula a fost puternic influentata de Genova care a succedat Pisa.

         

"Farmecul” bisericii Sfantul Mihail tine atat de gratia sa (vedeti delicatetea absidei semi-circulare) cat si de echilibru (clopotnita-pridvor reconstrita in sec al XVIII-lea care este totusi putin prea inalta), dar si de locul incantator pe care a fost construita.

Insa, ceea ce frapeaza la acest edificiu religios, este policromia, dupa cum se observa din fotografii. Roca minerala din Bevinco se detaseaza considerabil de piatra calcaroasa din Florenta. Trebuie sa remarcam de asemenea ca piatra de pe peretele de sud este pastrata mai bine decat cea de pe cel de nord altfel expus aerului marin. Exista o alternata a pietrelor albe si verzi, cateodata intrerupta de culoare rosie/roz a marmurei. Decoratiile in relief sunt intradevar bine pastrate. Friza este sculptata. Se pot distinge animale, personaje, jerbe de grau, unelte.

Biserica se remarca totodata prin feluritele motive naive pe care le intalnim pe pereti. Capiteluri gravate, cornise sculptate, munca minutioasa a ancadramentului ferestrelor sunt opera mesterilor-zidari si sculptori din epoca. Acestia si-au dat frau liber creativitatii si au inscris in piatra o uimitoare galerie de portrete si chiar de scene violente (ale puterii juridice cum ar fi taierea mainii hotilor, sau foarfecele care taie limba calomniatorilor).

         

Cele doua personaje vizibile pe fatada reprezinta, potrivit traditiei orale, pe cei doi nobili care au finantat constructia bisericii in secolul al XII-lea. Acestia simbolizeaza puterile juridica si religioasa, deoarece roba si cartea de legi reprezinta atributele lor.

Pe peretele nordic, remarcam o reprezentare a gradinii Raiului. In interior picturile murale au disparut, insa se pastreaza statuia Sfantului Mihail. In fata bisericii observam, pe cealalta parte a drumului, un mormant (cavou) abandonat. Pe piatra funerara sunt pomenite in latina, printre altele, numele lui Romanus Murati si Achilles Murati. Primul a fost un tribun al Republicii Venetia. El a donat in anul 1550 pentru biserica Sfantul Mihail o pictura a scolii venetiene. (La Madeleina). Cel din urma a fost unul din cei mai credinciosi si valorosi locotenenti ai lui Pascal Paoli in timpul razboiului de independenta din sec. al XVIII-lea.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2259

Voteaza:

Biserica Sfantul Mihail din Murato 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE