Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Veliko Tarnovo

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Veliko Tarnovo Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este o biserica medievala din Veliko Tarnovo, Bulgaria. Localitatea este asezata in partea central-nordica a Bulgariei, aceasta find capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Biserica Sfintilor Apostoli din Veliko Tarnovo dateaza inca din secolul al XIII-lea, fiind ridicata la baza dealului Tsarevets si reconstruita in anul 1981.

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai minunate orase medievale din Bulgaria. Pana in Veliko Tarnovo se fac mai putin de trei ore. Oraselul medieval pastreaza un iz intalnit si in medievala noastra Sighisoara si un duh al strazilor de pe Lipscani, din Bucuresti. Oraselul bulgar pastreaza trei culmi semete - Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora -, printre ele trecand raul Iantra.

Cetatea Veliko Tarnovo, cunoscuta sub denumirea de "Tarevet", era inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase de pana la 3 metri, in aceasta intrandu-se numai pe un pod mobil. In piata mare a cetatii se afla palatul regal, ridicat in trei trepte si Patriarhia, rezidita in intregime. In partea de sud-est a colinei Tarevet se afla "Turnul lui Baldovin de Flandra", in care a fost inchis cruciatul, in anul 1205. In anul 1393, marea cetate imparateasca avea sa fie zdrobita de catre imparatia turceasca, risipindu-se astfel al doilea imperiu bulgar, anticipand caderea Bizantului in mainile turcilor.

Veliko Tarnovo a pastra Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pana in momentul in care acestea au fost aduse in Iasi, cat si pe cele ale Sfantului Ioan de Rila, pana in momentul in care au fost duse in Manastirea Rila. Tot aici au fost pastrate si moastele Sfantului Gavriil Lesnovski.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Veliko Tarnovo

Potrivit unor documente pastrate de la patriarhului Eftimie, din secolul al XIV-lea, biserica si imprejurimile manastirii au fost construite la ordinului tarului Ivan Asan al II-lea si a sotiei lui, Anna, undeva intre anii 1218-1241. Eftimie, ultimul patriarh de Tarnovo, a slujit in aceasta biserica vreme de doi ani.

Dupa caderea localitatii Tarnovo, in favoarea otomanilor, in anul 1393, biserica manastirii se pare ca a devenit resedinta patriarhatului bulgar, insa pentru o perioada scurta. Biserica a continuat sa fie residenta mitropolitana a Episcopului Patriarhatului Ecumenic din Constantinopol, in timpul stapanirii otomane. Episcopul Ilarion din Creta a fost inhumat aici, iar piatra sa de mormant a fost pastrata pana astazi.

Biserica Sfintilor Apostoli din Veliko Tarnovo dateaza inca din secolul al XIII-lea, fiind ridicata la baza dealului Tsarevets si reconstruita in anul 1981. Intre secolele XVI-XVIII, biserica a fost largita, acesteia adaugandu-i-se un fel de pridvor.

Biserica inchinata Sfintilor Petru si Pavel este zidita din caramida si pictata in fresca. Cupola centrala este in forma de dom, planul bisericii fiind in forma de cruce, cu o singura absida, anume cea a Altarului. Naosul bisericii este impartit in trei nave, despartite de doua randuri de coloane. Coloanele sunt impodobite cu sculptura in piatra. Biserica avea un iconostas mare si minunat impobodit.

Cele trei straturi de fresce din interiorul bisericii au fost pastrate pana in zilele noastre. Cel mai vechi strat prezinta trei imagini ale martirilor din Edessa si dateaza de la jumatatea secolului al XIII-lea. Al doilea strat de fresca este reprezentat de imaginile din pronaos; acestea sunt influentate stilistic de scoala italiano-cretana din timpul consiliului din Florenta, in anii 1430. Episcopul local Ignatie a luat parte la consiliu si se pare ca a propagat ideea de ecumenism. Inscriptiile din al doilea strat de fresca sunt atat in bulgara, cat si in greaca. Ultimul strat de fresca dateaza din secolul al XVI-lea.

In vara anului 2009, in jurul bisericii medievale Sfintii Apostoli Petru si Pavel, arheologii au descoperit mai bine de o suta de morminte. Cu aceasta ocazie, obiectele gasite in interiorul mormintelor au fost impresionante: peste 600 de obiecte din aur si argint, alaturi de mai bine de 600 de monede din argint si bronz.

Nikolai Ovciarov, unul dintre marii arheologi bulgari, a prezentat, in data de 9 februarie 2010, un numar de 35 noi piese descoperite in manastirea medievala Sfintii Petru si Pavel. Printre piesele scoase la lumina se numara: cateva vase ceramice de inmormantare, o coperta panzata de carte si bijuterii datand din secolele XIII-XVII.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

21 Iunie 2010

Vizualizari: 8381

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Veliko Tarnovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE