Catedrala Notre-Dame din Montreal

Catedrala Notre-Dame din Montreal Mareste imaginea.


Catedrala Notre-Dame din Montreal

Catedrala Notre-Dame din Montreal este o basilica aflata in districtul istoric Montreal, din Quebec, Canada. Mai precis, aceasta se afla la numarul 116 de pe strada Notre Dame, fiind indreptata cu fata spre Locul Armelor, la colt cu strada Sfantul Sulpice din vechiul Montreal.

Arhitectura bisericii este una dintre cele mai dramatice din lume. Interiorul acesteia este foarte incapator si colorat. Astfel, tavanul acesteia este colorat intr-un albastru adanc si decorat cu stele de aur.

Cat despre restul santuarului, acesta prezinta un amestec de culori vii: albastru, rosu, bleu, mov, argintiu si auriu. Basilica este incarcata cu sute de sculturi in lemn si mai multe obiecte religioase.

          

In anul 1657, ordinul romano-catolic Sulpician a sosit in Ville-Marie, oras cunoscut astazi drept Montreal. Sase ani mai tarziu, seniorul insulei a fost atras si el la ordinul sulpicienilor. Acestia au condus pana in anul 1840. Locasul infiintat de acestia a fost inchinat Sfantului Nume al Mariei, iar biserica initiala numita Notre-Dame a fost ridicata pe acelasi loc in anul 1672.

Pana in anul 1824, congregatia isi marise cu mult numarul membrilor, astfel incat s-a ajuns la hotararea ca James Odonnell, un protestand irlandez-american din New York, sa se ocupe cu proiectarea unui nou locas de inchinare. O'Donnell era un incurajator al miscarii de arhitectura fidele stilului renascentist gotic, drept urmare fiind faptul ca acesta a proiectat biserica conform conceptiei si gustului sau. El este singura persoana inmormantata in cripta basilicii. O'Donnell s-a convertit la catolicism pe patul de moarte, poate si datorita faptului ca se gandea ca daca nu ar fi facut aceasta, nu ar fi fost sanse sa fie ingropat in frumoasa sa biserica.

Sanctuarul a fost terminat in anul 1830, iar primul turn in anul 1843. Privind rezultatele proiectului, se putea observa usor ca aceasta era cea mai mare catedrala din America de Nord.

Terminarea interiorului acesteia a durat mai mult decat exteriorul. Cel care s-a ocupat cu precadere de impodobirea acesteia a fost Victor Bourgeau, care mai lucrase si la catedrala Maria, Imparateasa Lumii, tot din Montreal. Acesta a lucrar la basilica din anul 1872 si pana in anul 1879. Pietrarul John Redpath a avut un rol major in ridicarea basilicii.

Datorita splendorii si dimensiunilor imense ale basilicii, s-a considerat necesara ridicare unei capele mai intime (Capela Sfintei Inimi). Aceasta a fost ridicata in spatele basilicii, alaturi de cateva birouri si o sacristie. Aceasta a fost terminata in anul 1888.

          

Un incendiu devastator a distrus Capela Sfintei Inimi la data de 7 decembrie 1978. Capela a fost ridicata din nou, primele doua nivele ale acesteia fiind reproduse dupa vechi desene si fotografii. Capelei i-au fost adaugate bolti moderne si un imens altar ce poarta semnatura sculptorului din Quebec, Charles Daudelin.

Catedrala Notre-Dame a fost ridicata la rangul de basilica de catre papa Ioan Paul II, in timpul unei vizite din 21 aprilie 1982.

Astazi, aceasta poate fi vizitata pentru doar 4 dolari. Basilica sustine concerte muzicale corale si piese cantate la orga. Exista o traditie printre locuitorii din Montreal in participarea generala la concertul de orga sustinut la Nasterea Domnului. La acest concert se sustine de fiecare data piesa Mesia a lui Hendel.

          

          

.

23 Martie 2007

Vizualizari: 7918

Voteaza:

Catedrala Notre-Dame din Montreal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE