Chilia Sfantului Nil Izvoratorul de Mir

Chilia Sfantului Nil Izvoratorul de Mir Mareste imaginea.

Sfantul Nil Izvoratorul de Mir (sau Sfantul Nil Athonitul) este praznuit pe 12 noiembrie. Acesta a fost unul dintre marii asceti ai lumii, asemenea marilor sfinti pustnici si facatori de minuni din primele veacuri crestine. Chilia unde a vietuit Sfantul Nil Izvoratorul de Mir se gaseste pe versantul de rasarit al Athonului, fiind unul din cele mai aspre locuri de nevointa din Muntele Athos. Privita de pe mare, aceasta chilie se aseamana unui "cuib de vulturi".

Cuviosul Nil era de origine din localitatea Sfantul Petru Kynuria, situata in Peloponez. Si-a inceput viata monahala la Manastirea Maica Domnului din Malevi, unde s-a calugarit sub obladuirea unchiului sau, Ieromonahul Macarie, iar din Nicolae a fost numit Nil, spre cinstirea Sfantului Nil Sinaitul.

Din cauza numerosilor vizitatori si a lipsei de liniste necesara monahismului, a plecat de acolo impreuna cu unchiul sau, ducandu-se la Sfantul Munte. S-au stabilit in partea de miazazi a Athosului, aproape de Karavostasi, la un loc muntos si pustiu ce se numea "Pietrele Sfinte”, unde se afla o chilie sfintita cu hramul "Intampinarii Domnului. Acolo, se indeletniceau cu pictatul icoanelor, in schimbul carora dobandeau cele necesare traiului.

Dupa adormirea Ieromonahului Macarie, pentru a trai in liniste si singuratate, Cuviosul Nil s-a retras mai jos de chilia "Intampinarea Domnului", intr-o pestera ascunsa, unde si-a petrecut tot restul vietii in post si in priveghere, rugandu-se neincetat si nevoindu-se pentru curatirea sufletului. Cele necesare traiului ii erau aduse de un calugar de incredere.

A trecut la cele vesnice in anul 1651, in chiliuta pe care si-o facuse in pestera. Pentru curatia sufletului si a trupului sau, a fost binecuvantat de Dumnezeu cu darul de a avea moaste izvoratoare de mir.

Se spune ca dupa adormirea lui a izvorat atat de mult mir din moastele sale, ca ajungea pana in mare. Aceasta minune nemaivazuta a adus la acel loc oameni greu bolnavi de pretutindeni. Dupa un timp, corabierii care treceau au inceput sa adune si sa vanda mirul pentru bani. Din acel moment, au incetat moastele cuviosului sa mai izvorasca mir.

Dupa ce Sfantul Nil s-a mutat la Domnul, in aceasta chilie au continuat sa traiasca ucenici ai sai.  In prezent, in acest loc se gaseste atat vechea chilie, ridicata in jurul pesterii, ce adaposteste o mica bisericuta, precum si doua mici incaperi, unde s-au nevoit Sfantul Nil, iar ulterior, ucenicii sai, cat si o chilie de data mai recenta, construita peste locul mormantului Sfantului Nil.

Drumul dus-intors de la Schitul romanesc Prodromu pana la Chilia Sfantului Nil Izvoratorul de Mir dureaza aproximativ trei ore. Pe traseu mai pot fi vazute locul unde Sfantul Ioan Cucuzel, in timp ce canta, a fost descoperit de catre un pustnic, pe cand pastea turma de oi si capre, dar si chilii ale unor pustnici ai timpului nostru

                                                                                                                                                        ***

"A zis Cuviosul Parintele nostru Nil: Parintii cei mai dinainte ziceau rugaciunea intreaga si desavarsit: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul.” Iar cei de dupa dansii au lasat pe Nascatoarea de Dumnezeu si zic: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!” Iar cei de pe urma lor au lasat pe Fiul lui Dumnezeu si zic: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma.” Iar monahii vremii de acum au lasat Doamne si se nevoiesc numai pentru aur, si zic: "Iisuse, miluieste-ma.” Iar cei mai de pe urma o sa lase si pe Iisus si o sa zica numai "miluieste-ma”, nestiind cum sa se mai poarte si nici nu o sa cunoasca cine sa-i miluiasca." (Din prorociile Sfantului Nil Izvoratorul de Mir)

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 7786

Voteaza:

Chilia Sfantului Nil Izvoratorul de Mir 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE