Manastirea Antifonitis - Arhanghelul Mihail "care raspunde"

Manastirea Antifonitis -  Arhanghelul Mihail Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Arhanghel Mihail – Antifonitis se afla in Muntii Kyrenia, in apropierea satului Sfantul Ambrozie, avand o superba priveliste asupra coastei de Nord a Ciprului.

Biserica a fost ridicata in sec al 12 -lea de catre un calugar ce provenea din Asia Mica, in cinstea Sfantului Arhanghel Mihail.

O traditie locala aminteste o minune savarsita inaintea icoanei Arhanghelului Mihail aflata in biserica. Potrivit acesteia, o persoana aflata la vreme de incercare l-ar fi intrebat pe Arhanghel cu privire la o problema, iar acesta, i-ar fi raspuns. De aceea, Arhanghelul Mihail a fost numit "Antiphonitis”, insemnand in limba greaca "care raspunde”.

Manastirea are o forma octogonala fiind acoperita de un dom sustinut de opt coloane. In timpul perioadei franceze un nartex si o arcada au fost adaugate bisericii. Aceasta infatisare face ca biserica sa fie unica in Nordul Ciprului.

Frescele Manastirii Sfantul Arhanghel Mihail – Antifonitis

In interior inca pot fi admirate frescele ce dateaza din sec. 12 - 15, dintre care se remarca Botezul lui Hristos, ce doi Arhangheli din absida bisericii, Judecata obsteasca si Arborele lui Iesei. Aceste fresce asa cum le putem observa au fost distruse de catre turci dupa invazia turca a Ciprului din 1974.

Privind turla, remarcam fresca ce dateaza din sec al 15 lea infatisandu-L pe Mantuitorul Pantocrator.

Frecele furate de la Manastirea Sfantul Arhanghel Mihail – Antifonitis

Dupa ocupatia turca a Ciprului si in timpul perioade cuprinse intre 1975-1979 a inceput distrugerea sistematica a manastirii Sfantului Arhanghel Mihail Antifonitis precum si a frescelor minutate ce o impodobesc.

Bucati mari de fresca au fost decupate de pe peretii fiind vandute de catre traficantul turc de antichitati Aydin Dikmen. De asemenea, tot in aceasta perioada au disparut foarte multe icoane vechi ale manastirii.

Se estimeaza ca dupa anul 1974, peste 20 000 de icoane si sute de fresce au fost furate din bisericile din nordul Ciprului si vandute pe pietele internationale ilicite.

 

Aceste obiecte au fost gasite la Munchen, unde Aydin la transportase de la bisericile situate in acea parte a Ciprului aflata sub ocupatie turca. Traficantul a fost arestat in octombrie 1997 dupa o pechezitie a politiei din Germania, dupa o colaborare de opt luni cu autoritatile Republicii Cipru. Valoarea acestor obiecte gasite in apartamentele lui Aydin se ridica la peste 50 de milioane de dolari.

In 1997, a fost identificata si recuperata o mare parte a comorilor furate, in mare parte opere de arta bizantina  din sec 6 - 15 (picturi, icoane, mozaicuri)

Tot din Manastirea Antifonistis a fost furata icoana Maicii Domnului Vrefokratousa, pictata in secolul XV. In icoana este reprezentata Maica Domnului sezand pe tron, tianadu-l pe Pruncul Hristos cu mana stanga, iar cu cea dreapta atigandu-i Acestuia genunchiul. Aceasta icoana a fost furata in 1975 tot de catre traficantul turc. In prezent, icoana a fost inapoiata Bisericii din Cipru.

  

Un mare numar de cresdinciosi viziteaza Manastirea Arhanghelului Mihai – Antifonitis, mai ales in zilele de hram , pe 6 septembrie (Minunea Sfantului Arhanghel Mihail ) si pe 8 noiembrie (Soborul Sfintilor Arhangheli).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4533

Voteaza:

Manastirea Antifonitis - Arhanghelul Mihail "care raspunde" 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE