Manastirea Balamand

Manastirea Balamand Mareste imaginea.

Manastirea Balamand este o manastire ortodoxa dedicata Fecioarei Maria si Sfantului Gheorghe. Manastirea este parte a bisericii Antioch si este situata la aproximativ opt kilometri de orasul Tripoli din Libia.

Situl manastirii a apartinut unei alte manastiri, construita de calugarii cistercieni in anul 1157. Era cunoscuta sub numele de Belmont, Bellimonte ultra Mare sau Bellus-Mons. In prima parte a secolul VII, manastirea era subordonata Bisericii Ortodoxe locale.

In incinta manastirii exista si o scoala care educa noi preoti. Aceasta scoala a functionat pana in anul 1971. Dupa aceasta data, scoala a continuat sa existe in cadrul Universitatii Balamand din Tripoli.

Manastirea urmeaza planurile manastirilor cisterciene, cu cladiri structurate in jurul unei curti. Manastirea Balamand, cu cloptnita sa unica a fost construita in secolul XII. O alta cladire anexa a manastirii a fost remodelata, iar in prezent gazduieste evenimente publice.

Capela manastirii, care data din secolul XIII, a fost reconstruita in anul 1604, atunci cand a fost preluata de calugarii ortodoxi. Acestia au descoperit ca multe dintre incaperile manastirii au fost distruse in timpul bataliei de la 1289. In secolele XVIII si XIX, structura manastirii a fost trasnformata in biserica dedicata Sfantului Gheorghe.

Situata la 80 de kilometri de Beirut, pe un platou deasupra Marii Mediteraneene, Manastirea Balamand a fost construita pe ruinele unei biserici bizantine, distrusa in timpul celei de-a doua Cruciade. calugarii cistercieni au abandonat manastirea inaintea ocuparii orasului Tripoli de catre sultanul Mamlouk Qalawan.

La 300 de ani de la plecarea cruciatilor, calugarii ortodoxi au luat in posesie aceasta manastire. Acesti calugari au ingrijit manastirea, au cultivat solul, au copiat manuscrise si au gazduit oaspeti care cautatu refugiu in vremurile de restriste.

In secolele XVIII si XIX, manastirea devine un important centru agricol din apropierea orasului Tripoli.

Prima scoala cleriaca a fost infiintata la Manastirea Balamand in anul 1832 de catre Arhimandritul Athanasius Kaseer din Damasc. Aceasta scoala s-a inchis insa in 1840, la doar sapte ani de functionare. Scoala s-a redeschis in anul 1899 dupa ce Meletius al II - lea a fost ales patriarh. Scoala a fost din inchisa la inceputul primului razboi mondial. Dupa razboi s-a redeschis, insa cu mai putini cursanti.

Centru important al Bisercii Ortodoxe, Manastirea Balamand detine numerose icoane valoroase, manuscrise si obiecte liturgice. Cele doua biserici ale manastirii sunt decorate cu iconostase si icoane care reflecta o diversitate de stiluri.

Manastirea Balamand a fost un centru spiritual important care adapostea calugari si la care veneau in pelerinaj credinciosi care cautau liniste spirituala. Calugarii au cultivat si pamantul din jurul manastirii, care a devenit in scurt timp un centru spirtual pentru orasele vecine si in special pentru Tripoli.

De-a lugul timpului, calugarii au copiat manuscrise si au protejat obiectele litrugice. Acestia au adaugat manastirii si noi cladiri. Manastirea Balamand a ramas un loc de pelerinaj pentru cei care cauta un refugiu spiritual, credinta si dragostea lui Dumenzeu.

Manastirea Balamand adaposteste peste 170 de manuscrise religioase foarte valoroase. Cele mai multe dintre aceste manuscrise dateaza din secolele XVII si XIX. Manastirea detine insa si manuscrise foarte vechi, din secolele XIII - XV.

Icoanele de la Balamand apartin mai multor pictori, care au venit la aceasta manastire din mai multe colturi ale lumii, in perioade diferite. Cea mai veche icoana a Manastirii Balamand dateaza din secolul X si o infatiseaza pe Maica Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1763

Voteaza:

Manastirea Balamand 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE