Manastirea Dragalevski

Manastirea Dragalevski Mareste imaginea.

Manastirea Dragalevski este situata la poalele muntelui Vitosha, in apropiere de orasul Sofia. Manastirea se afla intr-un cadru natural feeric, in mijlocul unei paduri de fag. Este una dintre cele mai vechi manastiri din jurul orasului Sofia.

Manastirea Dragalevski a fost construita in timpul domniei lui Ivan Alexandru. Inca din acea perioada a fost una dintre cele mai manastiri. Era cunoscuta si sub numele de "Manastirea Regala".

Complexul manastiresc este format dintr-o biserica, cladiri si ferme rezidentiale. A fost distrusa in anul 1382 de catre otomanii care au ocupa orasul Sofia.

A fost reconstuita in cea de-a doua jumatate a secolul XV si a devenit rapid un centru cultural. Manastirea era reprezentativa pentru opera didactica si literara.

In zilele noastre, din vechiul complex manastiresc a mai supravietuit doar biserica. Acest lacas de cult este reprezentativ pentru stilul boieresc, de dinainte de regulile otomane. Biserica este o basilica fara domuri, construita cu o mica intrare si o camera dedicata barbatilor. In anul 1932, in parte de nord a bisericii a mai fost construita inca o biserica.

Aceasta biserica poarta hramul Sfantul Mina. Cele doua biserici sunt conectate printr-un acoperis si un naos in form de arcada, construit in aer liber.

Vechea biserica a fost pictat in 1476 in stilul scolii de la Turnovo. Picturile au fost donate bisericii de catre unul dintre cei mai mari boieri ai Sofiei, Radoslav Mvar. La inceputul secolul XVII, picturile au fost refacute. Frescele din acea perioada au fost realizate de catre pictorul iconograf Pimen Sofiski. Iconostasul bisericii dateaza din secolul XVIII.

La manastire se gasesc si icoane pictate de catre Nikola Obrazopisov. In secolul XVII, la manastire a fost infiintata si o scoala monastica.

In timpul Eliberari Nationale, Manastirea Dragalevski a fost un centru revolutionar. A fost vizitata de nenumarate ori de catre apostolul libertati, Vasil Levski.

Manastirea Dragalevski este un monument cultural. Biserica este decorata cu fresce remarcabile, din care multe au supravietuit pana in zilele noastre. In biserica se pot admira portrete ale lui Pilat, Iuda si numeroase icoane cu sfinti.

In naosul bisericii, vechile fresce s-au conservat in intregime. Pe peretii vestici se afla reprezentate scene din Vechiul Testament. In biserica se pot vedea si portrete ale fondatorului biserici, Radoslav Mavar, si a sotiei acestuia, Vida. Credinciosii mai pot vedea si portetele ale copiilor fondatorului. Toate aceste portrete sunt realizate foarte minutios.

Pe ceilalti pereti se pot observa scene care reprezinta Ziua Judecatii. Fatada vestica a bisericii este decorata cu icoane care ii infatiseaza pe Fecioara Maria, Sfantul Gheorghe si Sfantul Dumitru.

In secolul XVII in biserica au fost pictate fresce pe peretii exteriori. Aceste fresce reprezinta portrete ale unor calugari ortodocsi.

In zilele noastre, aceste fresce fac parte din interiorul celei de-a doua biserici, Sfantul Mina.

La manastirea Dragalevski se gasesc si numeroase manuscrise importante. Aici a foast gasita Biblia de la Dragaleski, care dateaza din anul 1534. Biblia este decorata cu ornamente din argint. Este pastrata la muzeul de istorie din Sofia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1666

Voteaza:

Manastirea Dragalevski 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE