Manastirea Jasna Gora din Czestochowa

Manastirea Jasna Gora din Czestochowa Mareste imaginea.


Czestochawa este , incepand din secolul al XV-lea , cel mai vizitat loc de pelerinaj din Europa centrala si de est. Aflata pe ruta comerciala ce leaga Cracovia de regiunile vestice ale Poloniei, mica asezare avea sa devina celebri prin intemeierea aici. In 1382. a Manastirii Jasna Gora (Dealul Luminos) de catre printul Wladysiaw Gpolczyk (ducele Ladislau de Opole). MAnfistirea a fost incredintata calugarilor din ordinul paulin adusi special aici din Ungaria, si tot lor le-a fost incredintata de ctitor icoana cunoscuta sub numele de "Madona Neagra", numita ata datorita culorii maslinii a fetei Fecioarei Maria
 
Icoana ce este azi un simbol al Poloniei se stie ca a fost adusa din Rusia , dar trecutul ei care invaluit in mister.

Este o pictura realizata pe lemn, cu dimensiunile de 122 x 82 cm, despre care istoricii de arta spun ca are similaritati artistice cu icoanele bizantine de tip Hodighitria (Calauzitoarea), din secolul al Vl-lea. Traditia insa spune ca autorul ei este chiar Sfintul Evanghelist Luca, care a realizat-o pe o bucata de lemn de chiparos luata din casa unde a copilarit Iisus. La rugamintea sa, Fecioara Maria a acceptat sa fie pictata, iar apoi. vazandu-i opera, ar fi spus: "Harul meu sa o insoteasca oriunde va merge". De atunci a inceput minunata istorie a icoanei. Timp de 300 de ani ar fi stat la Ierusalim, apoi a fost adusa la Constantinopol odata cu crucea rastignirii. Daruita de un basileu bizantin unui nobil rutean, icoana va fi pastrata la Kiev aproape 600 de ani, si printr-o minune, ea ajunge apoi la Jasna Gora. Istoria peregrinarii icoanei continua, implelindu-se profund cu trecutul Poloniei si polonezilor. Manastirea Jasna Gora, unde a fost pastrata, a rezistat de-a dreptul miraculos invadatorilor suedezi , turcilor chiar si mai tarziu bolsevicilor. Prezenta icoanei facatoare de minuni a dat treptat nastere unui pelerinaj de proportii, iar evenimentele petrecute aici, care au sfidat de multe ori desfasurarea logica a istoriei care a facut ca Icoana Maicii Domnului sa fie incoronata in 1717 si numita Ocrotitoarea Poloniei, in prezenta a peste 200000 de credinciosi. Imaginea Fecioarei de Ia Czestochova a devenit un simbol al libertatii si independentei poloneze. In 1957, papa Pius al Xll-lea a binecuvantat chiar o copie a celebrei icoane care a circulat in procesiune, din parohie in parohie in toata Polonia, timp de 25 de ani si cu toate eforturile autoritatilor comuniste de a impiedica aceasta peregrinare, simpla ei vedere a dat nastere unor convertiri  spectacuIoane.
 
Complexul monatic de la Jasna Gora cuprinde Capela Maicii Domnului, sanctuarul celebrei icoane, biserica in care se savirsesc slujbele si un cenaclu, aflate chiar in incinta, la care se mai adauga asa numitele Apartamente Regale si Statii ale Crucii. Actualmente totul este modernizat si pregatit pentru venirea pelerinilor catolici si ortodocsi din Polonia si din toate tarile din lume, fluxul acestora marindu-se in special cu prilejul sarbatorilor Maicii Domnului .

 
Fortareata atit a credintei cat si al nationalismului polonez, celebra manastire cu icoana ei unica a facut o noua minune in 1979, cand, a primit, cu totul de neinchipuit pentru acele vremuri, primul papa polonez Ioan Paul al ll-lea, ce a venit in vizita In tara sa natala, unde a dat si semnalul luptei impotriva comunismului.

 

.
Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 11404

Voteaza:

Manastirea Jasna Gora din Czestochowa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE