Manastirea Klisura - Serbia

Manastirea Klisura - Serbia Mareste imaginea.

Manastirea Klisura este o manastire ortodoxa din localitatea Dobraca, asezare situata aproape de drumul ce leaga intre ele localitatile Arilje si Ivanjica, undeva intre culmile muntoase ce strajuiesc semet canionul format de raul Moravica, in Serbia.

Manastirea, asezata la numai 13 kilometri de Arilje, pe malul stang al raului Moravica, pastreaza o minunata biserica ortodoxa. Biserica manastirii este inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in vechime ea fiind cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Dobraca. Potrivit traditiei locale, manastirea a fost intemeiata de catre „un om bun” (dobar covek), slujitor al Familiei domnesti Nemanja.

 

Biserica monahala din Klisura este relativ mica, insa deosebit de frumos zidita. Aceasta a fost zidita undeva in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei mai vechi biserici ortodoxe, urmand stilului arhitectural dezvoltat de Scoala Raska. Exista multe asemanari ale acestei biserici cu cea a Sfantului Ierarh Ahile, din localitatea Arilje.

Biserica este zidita pe o baza in forma de cruce, fiind incununata cu un dom foarte inalt, cu opt laturi. Pronaosul este zidit mai ingust decat naosul, iar pridvorul de lemn a fost adaugat in secolul al XVIII-lea. De o parte si de alta a absidei Sfantului Altar se afla cate o capela de forma patrata.

 

Clopotnita bisericii se afla zidita, din lemn, la o distanta de numai zece metri de aceasta. Aceasta seamana cu cele intalnite la alte biserici asemanatoare: Biserica Sfantul Ahile, Manastirea Pridvorica, Manastirea Moraca si Manastirea Sfanta Treime.

Biserica manastirii Klisura este zidita din piatra de cariera, fiind zugravita in intregime in fresca. In interior se pastreaza si astazi o serie de fresce, deosebit de frumoase. Pe langa domitorii si sfintii sarbi, in interior mai sunt infatisate si cateva personaje din istoria acelei vremi.

 

In biserica se pastreaza valoroase icoane zugravite de Simeon Lazovic si Dimitrije Posnikovic. Tot aici mai sunt pastrate si cateva icoane ruseste deosebit de vechi. Iconostasul insusi este o lucrare de sculptura in lemn, deosebit de minutios mestesugita.

Ansamblul monahal de la Klisura pastreaza astazi: Biserica Sfintilor Arhangheli, Cladirea de chilii, Clopotnita, Capela de iarna si Staretia. In perioada medievala, Manastirea Klisura pastra stranse legaturi cu localitatea Arilje, unde, in secolul al XVIII-lea, exista un scaun episcopal, infiintat de Sfantul Sava.

 

Manastirea Klisura a fost distrusa de un incendiu, in anul 1688, ea fiind complet parasita in anul 1690, dupa Marea Migratie Sarba, condusa de Episcopul Arsenie al III-lea. Manastirea a ramas astfel in stare de ruina, vreme de mai multe secole. Abia in anul 1798, aceasta avea sa fie restaurata.

Din anul 1961, in Manastirea Klisura vietuieste o obste de maici. Institutul de Protejare a Monumentelor Culturale, din Belgrad, a pus Manastirea Klisura sub protectia statului. Astazi, locul este un adevarat centru cultural, istoric, arhitectural si duhovnicesc. Aici se pot vedea roadele artistice si culturale nationale din regiunea sud-vestica a Serbiei.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2887

Voteaza:

Manastirea Klisura - Serbia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE