Manastirea Sfantul Cosma Etolianul - Kolkondas

Manastirea Sfantul Cosma Etolianul - Kolkondas Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Cosma Etolianul, din localitatea Kolkondas, este prima manastire/biserica zidita in cinstea acestui mare sfant. Kolkondas este o localitate aflata in judetul Fier, la numai 10 kilometri de orasul Fier, in sudul-vestul Albaniei. Judetul Fier este unul dintre cele 36 de judete ale Albaniei.

In anul 1813, Ali Pasha, conducatorul musulman albanez al Epirului, regiune aflata sub dominatie otomana la acea vreme, a construit o biserica crestina pe locul martiriului Sfantului Cosma Etolianul, adica in localitatea Kolkondas, pe malul raului Seman.

Manastirea din Kolkondas este prima biserica inchinata Sfantului Cosma, in interior fiind asezate si Sfintele sale Moaste. Mai tarziu, in anul 1984, vechile obiecte din manastire, cat si Moastele Sfantului Cosma, au fost transferate in Muzeul Arheologic din Fier.

Sfantul Cosma Etolianul (1714–1779) a fost un calugar ortodox grec, dar si o figura semnificativa a renasterii nationale si culturale grecesti. Acesta s-a nascut in localitatea greceasca Mega Dendron, in regiunea Etolia - Aetolia. Tanarul a studiat teologia, iar mai apoi a mers in Sfantul Munte Athos, unde a mai studiat si la celebra Academie athonita "Atoniada”.

Dupa aceasta, el a calatorit foarte mult prin Grecia din Vest si de Nord, indemnandu-i pe grecii ortodocsi sa intemeieze scoli. Se spune ca, in decursul a 16 ani, sfantul a intemeiat mai bine de o suta de scoli. Sfantul le cerea profesorilor sa invete pe copii foarte bine limba materna, spre a putea lectura cartile sfinte si a le trai cat mai autentic.

Dupa celebra Revolta de la Orlov, din Peloponez, din anul 1770, care a fost iscata de fratii Orlov, cu ajutorul imparatesei Rusiei, Ecaterina a II-a, Sfantul Cosma a inceput a predica in sudul Albaniei, care la acea vreme se afla sub conducerea lui Ahmet Kurt Pasha, lider al Pasalacului de Berat.

Fiind suspectat ca este agent rus, Sfantul Cosma a fost prins si intemnitat de catre autoritatile albaneze (otomani). El va fi executat prin spanzurare in ziua de 24 august 1779, la varsta de numai 65 de ani. Cosma Etolianul a fost canonizat, de catre Biserica Ortodoxa din Constantinopol, in ziua de 20 aprilie 1961.

Dupa ce a fost martirizat, trupul sfantului a fost aruncat in raul din apropiere. Dumnezeu a binevoit insa a descoperi trupul sfantului, spre a fi cinstit dupa cuviinta, preotului Marcu, care l-a luat si l-a inmormantat langa localitatea Kolkondas, la Manastirea Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

In vremea vietii sale, cand l-a intalnit pe Ali Pasha, Sfantul Cosma Etolianul i-a profetit, zicandui acestea: "Vei ajunge un om mare, vei cuceri toata Albania, vei subjuga Preveza, Parga, Souli, Delvino, Gardiki si puternica fortareata Kurt Pasha. Vei lasa un nume mare, in urma ta. De asemenea, vei merge si la Constantinopol, insa cu o barba rosie. Aceasta este voia providentei divine. Adu-ti aminte, insa, in tot timpul domniei tale, sa ii iubesti si sa ii protejezi pe crestini, daca vrei ca urmasii tai sa ramana la putere.” 

Aceasta profetie a sfantului a fost rostita in Tepeleni, in actuala Albanie, ea fiind implinita cu de-amanantul in mai putin de 30 de ani. Ali Pasha a devenit singurul si cel mai puternic conducator al Epirului. In anul 1810, Ali Pasha a devenit stapan al orasului Berat, cat si al imprejurimilor sale.

Un lucru deosebit de interesant este acela ca prima biserica zidita in cinstea Sfantului Cosma Etolianul a fost ridicata la ordinul conducatorului musulman al Albaniei, Ali Pasha, care l-a pretuit foarte mult pe sfant, atat pentru viata lui curata, cat si pentru una dintre profetiile facute de acesta. 

In mai putin de patru ani, domnitorul a strans toti banii necesari zidirii unei manastiri inchinate Sfantului Cosma. Biserica a fost construita intre anii 1813 si 1814, in forma de cruce bizantina. Cupola bisericii este octogonala, avand un acoperis conic cu gresie si patru ferestre mici. Apoi, el a comandat o racla de argint, in care sa fie pus capul sfantului. Tot acum va fi compusa si slujba sfantului. Aceasta va fi tiparita la Venetia, de catre tipograful epirot Nicolae Glykys.

Cand sfantul a spus ca Ali Pasha va merge la Constantinopol, insa „cu o barba rosie”, el a vrut sa zica faptul ca domnitorul va fi decapitat, iar capul si barba lui, inrosite cu sange, vor fi duse la Contantinopol. Si acest lucru s-a implinit intocmai. 

Moastele Sfantului Cosma (trupul) sunt pastrate in Arhiepiscopia de Tirana, intr-o racla frumoasa de lemn, pentru motive de securitate. Craniul sfantului a fost furat, in anul 1917, de catre austro-ungari, fiind pastrat astazi probabil in Muzeul din Viena.

Manastirea Sfantul Cosma Etolianul a supravietuit furiei regimului ateu. Cand, in anul 1968, legea statului albanez a interzis orice eveniment religios, printr-un ordin venit de la Tirana, toate crucile si monumentele religioase s-au aflat lipsite de orice protectie.

 

Un comandant de politie din Fier a venit la Biserica Sfantului Cosma, spre a o darama. Cunoscand evlavia grecilor fata de Sfantul Cosma, politistul a inceput a distruge manastirea din dreptul mormantului sfantului. Cand muncitorii au dat prima lovitura in piatra mormantului, din acesta s-a auzit un sunt inspaimantator si un foc puternic a izbucnit in afara, infiorandu-i pe toti.

In ciuda tuturor amenintarilor venite de la Tirana, anume de a sterge orice urma de biserica, comandantul din Fier nu a mai indraznit sa se apropie de Manastirea Sfantului Cosma. Cu toate acestea, ea tot a fost vandalizata, din aceasta furandu-se tot ce putea fi luat. Un singur lucru nu a fost furat, si anume trupul sfantului, care nu avea nici o valoare pentru necredinciosii atei.

 

La un moment dat (secol XX), cand raul Seman a rupt malurile de pamant, a inundat intreaga zona, toate cladirile fiind umplute cu aluviuni, pana la inaltimea de 2,5 metri.

Manastirea Sfantului Cosma Etolianul a fost renovata, la initiativa Arhiepiscopului Anastasie. Biserica cea mare a Sfantului Cosma, aflata in buna stare, este insotita de bisericuta mai mica, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (1782), in parte inca avariata, si de corpul de chilii si dependinte, proaspat ridicat.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2591

Voteaza:

Manastirea Sfantul Cosma Etolianul - Kolkondas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE