Mormantul Sfantului Cosma Etolianul

Mormantul Sfantului Cosma Etolianul Mareste imaginea.

Mormantul Sfantului Cosma Etolianul se afla in vechea biserica inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, din localitatea albaneza Kolkondas, aflata in judetul Fier, la numai zece kilometri de orasul Fier, in sudul-vestul Albaniei.

Sfantul Cosma Etolianul (1714-1779) a fost un calugar ortodox grec, dar si o figura semnificativa a renasterii nationale si culturale grecesti. Acesta s-a nascut in localitatea greceasca Mega Dendron, in regiunea Etolia - Aetolia. Tanarul a studiat teologia, iar mai apoi a mers in Sfantul Munte Athos, unde a mai studiat si la celebra Academie athonita "Atoniada”.

Dupa aceasta, el a calatorit foarte mult prin Grecia din Vest si de Nord, indemnandu-i pe grecii ortodocsi sa intemeieze scoli. Se spune ca, in decursul a 16 ani, sfantul a intemeiat mai bine de o suta de scoli. Sfantul le cerea profesorilor sa invete pe copii foarte bine limba materna, spre a putea lectura cartile sfinte si a le trai cat mai autentic.

Mormantul Sfantului Cosma Etolianul

Dupa celebra Revolta de la Orlov, din Peloponez, din anul 1770, care a fost iscata de fratii Orlov, cu ajutorul imparatesei Rusiei, Ecaterina a II-a, Sfantul Cosma a inceput a predica in sudul Albaniei, care la acea vreme se afla sub conducerea lui Ahmet Kurt Pasha, lider al Pasalacului de Berat.

Fiind suspectat ca este agent rus, Sfantul Cosma a fost prins si intemnitat de catre autoritatile albaneze (otomani). El va fi executat prin spanzurare in ziua de 24 august 1779, la varsta de numai 65 de ani. Cosma Etolianul a fost canonizat, de catre Biserica Ortodoxa din Constantinopol, in ziua de 20 aprilie 1961.

Dupa ce a fost martirizat, trupul sfantului a fost aruncat in raul din apropiere. Dumnezeu a binevoit insa a descoperi trupul sfantului, spre a fi cinstit dupa cuviinta, preotului Marcu, care l-a luat si l-a inmormantat langa localitatea Kolkondas, la Manastirea Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

In vremea vietii sale, cand l-a intalnit pe Ali Pasha, Sfantul Cosma Etolianul i-a profetit, zicandui acestea: "Vei ajunge un om mare, vei cuceri toata Albania, vei subjuga Preveza, Parga, Souli, Delvino, Gardiki si puternica fortareata Kurt Pasha. Vei lasa un nume mare, in urma ta. De asemenea, vei merge si la Constantinopol, insa cu o barba rosie. Aceasta este voia providentei divine. Adu-ti aminte, insa, in tot timpul domniei tale, sa ii iubesti si sa ii protejezi pe crestini, daca vrei ca urmasii tai sa ramana la putere.”

Mormantul Sfantului Cosma Etolianul

Aceasta profetie a sfantului a fost rostita in Tepeleni, in actuala Albanie, ea fiind implinita cu de-amanantul in mai putin de 30 de ani. Ali Pasha a devenit singurul si cel mai puternic conducator al Epirului. In anul 1810, Ali Pasha a devenit stapan al orasului Berat, cat si al imprejurimilor sale.

Inceputa in august 1813 si terminata in iunie 1814, aceasta manastire, prima inchinata Sfantului Cosma, a fost construita de Ali Pasha, conducatorul musulman albanez al Epirului, regiune aflata sub dominatie otomana la acea vreme. Biserica a fost construit pe locul martiriului Sfantului Cosma Etolianul, adica in localitatea Kolkondas, pe malul raului Seman.

Din motive de siguranta, astazi, cinstitele Moaste ale Sfantului Cosma se afla asezate intr-un locas de rugaciune din Arhidioceza Tirana. Cinstitul sau Cap a fost furat in anul 1917, de catre austro-ungari, iar astazi se afla in muzeul din Viena. Mandibula sfantului se afla in Manastirea Sfantul Nicolae, din Andros. Mana sa cea dreapta se afla in Biserica Sfantul Cosma, din Konita. Alte parti din cinstitele sale Moaste se afla in biserica din Ioannina, in Manastirea Dousikou si in Catedrala Mitropolitana din Atena.

Iulian Predescu

Mormantul Sfantului Cosma Etolianul

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

23 Decembrie 2013

Vizualizari: 1021

Voteaza:

Mormantul Sfantului Cosma Etolianul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE