Manastirea Sfintilor Arhangheli - Serifos

Manastirea Sfintilor Arhangheli - Serifos Mareste imaginea.

Manastirea Sfintilor Arhangheli este o manastire izolata, unde linistea si tainele dau nastere odihnei. Manastirea se afla in insula greceasca Serifos, in Marea Egee, insula aflata intre insulele Ciclade de vest, la sud de Kythnos si la nord-vest de Sifnos.

Manastirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se afla in partea nordica a insulei Serifos, in apropierea localitatii Galani. Sfintii Arhangheli sunt ocrotitorii insulei Serifos. Pana in secolul al XIX-lea, manastirea a servit drept centru religios, educational si economic pentru locuitorii din insula. O scoala a fost intemeiata in manastire in anul 1617.

 

Manastirea din insula Serifos este o manastire de calugari, intemeiata in anul 1572. Odinioara, aceasta manastire detinea multe pamanturi venetiene, facandu-se astfel adapost pentru nenumarate comori si valori. Datorita acestui lucru, manastirea a cazut prada in repetate randuri piratilor.

Arhitectura manastirii este interesanta, fiind specifica manastirilor din insule. Aceasta isi pastreaza inca si astazi infatisarea de fortareata, de jur-imprejur avand ziduri inalte de zece metri si puternice, cu o singura cale de intrare in curtea interioara.

 

Singura usa de intrare se afla inaltata la patru metru deasupra solului, la mijlocul zidului, spre aceasta ajungand un pod mobil. Intreaga curte a manastirii este pavata cu marmura. Pe podeaua curtii se afla o lucrare in piatra care infatiseaza vulturul bicefal, simbol al Imperiului Bizantin, aceasta datand din anul 1659. In interior se afla inca si astazi 60 de chilii.

In interiorul bisericii, manastirea pastreaza o catapeteasma deosebita, lucrata in lemn si marmura, cat si un tron arhieresc aurit. Icoana hramului a fost adusa din Cipru, iar icoanele de pe catapeteasma sunt tot de factura cretana. Icoana Sfintilor Arhangheli este considerata a fi facatoare de minuni, aceasca aratand, potrivit traditiei, locul zidirii manastirii.

 

Frescele pastrate pe pereti, lucrari ale zugravului Emanuel Skordilis il infaitseaza pe Arhanghel omorand Dragonul din Apocalipsa. In biblioteca manastirii, amenajata in anul 1909, se pastreaza multe manuscrise, codici deosebit de valorosi, din anul 1754, cat si o serie de carti rare.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1988

Voteaza:

Manastirea Sfintilor Arhangheli - Serifos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE