Manastirea Tronosa

Manastirea Tronosa Mareste imaginea.

Manastirea Tronosa este o manastire ortodoxa din Serbia. Aflata in padurile umbroase de la baza muntelui Tronosa, manastirea se afla la o distanta de 17 kilometri de localitatea Loznica si la doar 4 kilometri de satul Trsic, in districtul Macva.

Manastirea Tronosa - scurt istoric

Domnitorul sarb Dragutin, impreuna cu sotia lui, regina Katarina Nemanjic, a ridicat manastirea numita Tronosa in anul 1317. Manastirea este zidita mai mult de regina, care in anul 1317 ramane si vaduva, regele Stefan Dragutin murind.

Regina Katarina era fiica regelui ungar Stefan. Regele Dragutin a primit aceasta parte a Serbiei, drept loc unde sa domneasca, in urma casatoriei sale cu Katarina, ca dar de nunta. In timp ce regele ridica aceasta manastire, el nu era inca domnitorul Serbiei. In acea vreme conducea fratele sau, Milutin. El a mai ridicat si alte manastiri, de cealalta parte a raului Drina, in actuala Boznia Herzegovina.

Manastirea Tronosa a fost daramata de cateva ori, de catre turcii pagani. In vremea primei si celei de a doua revolte sarbesti impotriva turcilor, Manastirea Tronosa a servit drept loc de adunare a liderilor sarbi si de luare a deciziilor.

In cadrul Primului Razboi Mondial, manastirea a servit drept loc de asezare a unui spital pentru ranitii de pe campul de lupta. La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, manastirea a fost pradata de toate manuscrisele si obiectele ei de valoare, de catre nemti. In anul 1941, nemtii cei necredinciosi au jefuit manastirea, lasand-o intr-o parasire crunta si intr-o stare jalnica.

Manastirea va invia in anul 1960-1964, cand ea va fi recladita, reparata si innoita. Dupa terminarea razboiului, manastirea a fost restaurata de doua ori: prima data in anul 1964, la aniversarea a 100 de ani de la moartea lui Vuk Karadzic, iar a doua oara in anul 1987.

Datorita ostenelilor calugarilor copisti, Manastirea Tronosa a jucat un importand rol in pastrarea multor documnente rare, cat si in pastrarea traditiilor si culturii sarbe. Staretul Jovan a infiintat ateliere de dactilografiere, pentru documente si carti liturgice.

Tronosa a fost una dintre primele scoli in care a invatat Vuk Stefanovic Karadzic (1787-1864), fondatorul limbii sarbe moderne. El a inventat alfabetul sarb, folosit inca si astazi. De la el a ramas formula, binecunoscuta in poporul sarb: "Scrie precum vorbesti."

La manastirea Tronosa se poate ajunge atat cu masina personala, cat si cu piciorul, mergand pe un drum odihnitor, de 4 kilometri. Sus numitul om de cultura, Vuk, parcurgea pe jos, zilnic, aceasta cale, din satul sau (Trsic) si pana la manastire, inca de cand avea zece ani (1797). Manastirea Tronosa pastreaza un muzeu de arta, de mici dimensiuni, dedicat marelui profesor.

Biserica din Manastirea Tronosa este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, in ea vietuind o obste de calugari. Actuala biserica a fost restaurata, foarte amplu, in anul 1599. In curtea manastirii se afla o fantana, numita "Cei 9 frati Jugovic”.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1787

Voteaza:

Manastirea Tronosa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE