Manastirile Miriokefala si Roustica din Creta

Manastirile Miriokefala si Roustica din Creta Mareste imaginea.

Regiunea Cretei situata de o parte si de alta a frontierei administrative actuale care separa cantonul Apokoronas de cantonul Rethymnon, a fost inca din antichitate cunoscuta drept unul din centrele civilizatiei cretane. Orasul Lappa, situat in apropierea satului actual Argyroupolis, a fost unul din orasele importante ale perioadelor arhaice, doriana, elenistica si romana, in istoria cretana. Cele mai vechi si totodata cele mai cunoscute locasuri de cult din aceasta regiune sunt Manastirea Miriokefala (sec. 10) si Manastirea Roustica (sec. 16).

Manastirea Maicii Domnului din Miriokefala si cea a Prorocului Ilie din Roustica continua sa fie principalele locuri de pelerinaj din regiune. Amandoua manastirile sunt stavropighii patriarhale, depinzand de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului.

Micile capele bizantine si post-bizantine aflate in satele din apropiere se aseamana ca plan arhitectural si iconografic. Acest lucru confirma faptul ca manastirile Miriokefala si Roustica au fost centre de arta bizantina.

Aceste biserici nu sunt monumentale; sunt edificii modeste, cu cupola, zidite din piatra.

Manastirea Miriokefala

Cel care a intemeiat Manastirea Miriokefala precum si alte biserici, in provinciile din partea occidentala a Cretei, a fost Sfantul Ioan cel Strain (960- 1030 ). Nascut in Sivas, Sfantul Ioan cel Strain a fost un adevarat apostol in Creta, care fusese de curand eliberata de sub jugul arab.

Catoliconul Manastirii Miriokefala, cel mai vechi dintre toate, are forma de cruce libera cu cupola. Picturile murale bizantine ale catoliconului Manastirii Miriokefala, realizate intr-o prima faza in sec. 10-11, apoi la sfarsitul sec. 12 si inceputul sec. 13, sunt extrem de importante. Acestea se inscriu intr-un stil pur bizantin.

In pofida originalitatii lor, acestea prezinta exemple ale artei din epoca Comnenilor si, prin urmare, sunt asmenatoare frescelor aflete in bisericile din Constantinopol, Macedonia, Cipru si din alte locuri.

Reprezentarea Pantocratorului asezat pe tron, in turla bisericii, este de o importanta fundamentale pentru istoria artei, precum si aceea a Maicii Domnului aflata pe o latura a cupolei, sub Pantocrator, printre personaje biblice (Moise, David, Solomon, doi ingeri si cei patru poroci mari). Pe toate frescele predomina culorile de nuanta deschisa, luminoasa.

   

Picturile au fost rodul unei imaginatii proprii a zugravilor. Ei nu reproduc prototipurile epocilor anterioare ci ofera cateva detalii certe scenelor pictate.

Sunt pictori populari care prin originaliatea lor pot fi considerati ca precursori ai curentului artistic care a aparut in Constantinopol in secolele 15-16 si pe care il numim, potrivit lui Gabrile Millet, „Scoala Cretana”. In orice caz, stilul si alegerea subiectelor picturilor murale din Manastirea Miriokefala sunt legate de arta din capitala ca si de cea din Macedonia.Trebuie sa amintim faptul ca insula Creta, dupa 126 de ani de dominatie musulmana a regasit foarte rapid traditia bizantina, legandu-si cu usurinta arta sa de cea bizantina.

Manastirea Sfantului Proroc Ilie din Roustica

Aceasta manastire se pare ca a fost intemeiata inante de ocuparea Cretei de catre venetieni. Influenta sa se explica prin faptul ca alte biserici din acelasi sat (Sfantul Ioan, Sfanta Fotini etc) depind de ea si chiar Manastirea Myriokefala dupa decadenta sa, i-a fost anexata.

Manuscrisele manastirii precum si marele numar de bisericii ridicate in apropiere, dovedesc faptul ca aceasta manastire a reprezentat un focar al traditiei si artei bizantine.

Biserica Sfantului Antonie are o nava cu doua abside. Ea este una dintre cele mai vechi si, in acelasi timp, una dintre cele mai rare exemple ale acestui gen arhitectural in Creta. Acest tip basilical nu isi are originea in Creta, ci provine din tarile Orientului, in special din Asia Mica.

Trebuie sa amintim ca cele doua capele ale manastirii Roustica (Sfantul Ioan Teologul si Panaghia i Kera), construite dupa 1596, nu au fost ornate cu fresca asa cum fusesera ornate bisericile celor doua manastiri.

Planul arhitectural al catolikonului Sfantului Ilie din Roustica difera de cel a Manastirii Myriokefala. El se prezinta ca o spatioasa basilica cu trei nave, neavand decat o singura absida. Prezenta unei singure abside este caracteristica basilicelor paleo-crestine; acesta reprezinta asadar un element arhaic al monumentelor amintite aici.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3844

Voteaza:

Manastirile Miriokefala si Roustica din Creta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE