Biserica Sfanta Treime - Bobalna

Biserica Sfanta Treime - Bobalna Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime din Bobalna

Bobalna este o frumoasa comuna din judetul Cluj, situata la aproximativ 20 de kilometri de orasul Dej. Este o localitate istorica de numele careia se leaga prima rascoala taraneasca din anul 1437. Tot la Bobalna s-a nascut si a vazut lumina zilei Alexandru Vaida Voevod, cel care avea sa ajunga un distins medic si om politic iar apoi Prim Ministru al Romaniei Mari. Poate ca cea mai frumoasa caracterizare a acestei asezari ardelenesti este cea care-i apartine Parintelui Vasile Vasilachi, fost vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi, care, inainte de a pleca in S.U.A., a fost preot paroh la Bobalna intre anii 1964-1969, dupa iesirea din inchisoarea de la Gherla, unde fusese inchis pe nedrept ca atatia alti slujitori ai Sfantului Altar din anii prigoanei comuniste.

In cartea sa "Bobalna si Bobalnenii", publicata la New York in anul 1991, Parintele Vasile Vasilachi scria: "Satul Bobalna, din nordul Ardealului, se afla intre faldurile inalte ale unor dealuri dintre Dej si Zalau. La acest punct georgrafic insa, dealurile fac hora mare si larga vaii in jurul "Muntelui Bobalna", cum ii zic localnicii. Pana in zilele noastre, cand ai bucuria de a te urca pe acest munte al Bobalnei pare ca simti ca te apropii de un Altar al Neamului unde, in vazduh, inca mai e o fumegare a jertfei trecutului iar departarile albastresc zarile infinite ale Romaniei de totdeauna.

 Biserica Sfanta Treime din Bobalna

Totul in jurul tau e plin de o mireasma placuta a inceputurilor indepartate ale acestor primaveri ale mosilor si stramosilor nostri. Pe aceasta culme rotunjita a muntelui ai incredintarea ca te afli intr-o cetate care inmanuncheaza in jurul ei, fortele fraternitatii umane intru dreptate si omenie, intru libertate si bucuria vietii pentru Bobalnenii din trecut si din toate timpurile, in revolutia cea dintai a poporului roman din anul 1437.De pe aceste inaltimi ale Bobalnei, rotindu-ti privirile in jur, pare ca si acum apar in miscare umbrele celor din trecut, care cu cinci veacuri in urma, au facut sa straluceasca semnul solidaritatii lor intru apararea prestigiului demnitatii umane in familia neamului lor si in fata omenirii de oriunde, in tot trecutul lor pana in zilele noastre."

Pe la 1700 bobalnenii s-au opus puternic trecerii la Uniatie, ramanand ortodocsi, ca intr-o cetate in care nu primeau crezuri straine de credinta parintilor lor, chiar daca pentru aceasta au suferit mari lipsuri si batai, fiind nevoiti sa vada cu lacrimi in ochi distrugerea manastirii de pe culmea Craiului de catre generalul Bukow. Dupa ce a trecut furtuna din 1761, prin care generalul Bukow, trimis de Maria Tereza a Austriei, a doborat cu tunul cam 500 de biserici si manastiri, adevarate bastioane ale Ortodoxiei, bobalnenii au inaltat alte biserici ortodoxe de lemn, pe cale doua culmi ale satului, iar la inceputul secolului trecut au zidit, in frunte cu vrednicul preot Zaharia Manu, o biserica din piatra scoasa de pe dealul Bobalnei, stropita cu sangele eroilor din 1437.

Parintele Dacian

La aceasta frumoasa biserica cu hramul Sfanta Treime, situata in centrul comunei, slujeste in prezent parintele Dacian Dumitru Santa care este preot paroh la Bobalna. Este un preot foarte tanar. A venit la Bobalna acum trei ani, dupa ce a urmat Facultatea de Teologie obtinand si masteratul la Cluj Napoca.

- Preacucernice Parinte Dacian Santa, de cand dateaza biserica din Bobalna?

- Biserica a fost ridicata intre anii 1909-1911, este o biserica deosebit de frumoasa, cu o arhitectura deosebita avand opt turle. A fost construita dupa modelul Catedralei mitropolitane din Sibiu, dar este de trei ori mai mica. Pentru vremurile cand a fost ridicata cred ca era, ca marime, unica in randul bisericilor parohiale de sat.

 Biserica Sfanta Treime din Bobalna

Biserica este facuta din piatra si din caramida si nu peste mult timp va implini 100 de ani. Este inalta, este mare, este incapatoare pentru ca in acea perioada in Bobalna erau foarte multi credinciosi. Biserica are o capacitate de 900 de persoane. Din pacate, in zilele noastre, numarul credinciosilor este mult mai mic decat ar putea incapea in biserica.

- Cati credinciosi pastoriti?

- 360 de credinciosi. In perioada comunista au plecat foarte multi de-aici si cei care-au ramas sunt oameni in varsta, pensionari in proportie de 90%. A fost un fenomen general de depopulare a satelor. Unii revin in locurile de bastina, dar sunt tot oameni mai in varsta, revin dupa ce se pensioneaza. Cred ca locul asta ii face pe multi sa revina, pentru ca are ceva special. Asa cum spunea si Parintele Vasile Vasilachi in cartea "Bobalna si Bobalnenii", zona asta e incarcata de istorie, iar peisajul este deosebit de frumos.

- Am inteles ca biserica a fost pictata prima data in perioada in care Parintele Vasile Vasilachi a fost aici preot paroh, intre anii 1964-1969. Vad acum din nou schele in interiorul bisericii. Se restaureaza cumva pictura?

Biserica Sfanta Treime din Bobalna

- Biserica a fost pictata intre anii 1967-1969, prin stradania Parintelui Vasile Vasilachi. Pana atunci nu exista pictura interioara, era doar o culoare data pe pereti. Biserica a fost pictata atunci cu ajutorul unor pictori de la Bucuresti. Pictorul Milica Banica, unul dintre cunoscutii pictori romani de biserici, a pictat doar Sfantul Altar si cupola centrala, din pacate. Restul picturii a fost facut in continuare de catre alti doi pictori. Acum facem lucrari de intretinere deoarece biserica a fost deteriorata din cauza igrasiei si din cauza apei pluviale care trecea prin acoperis. A fost nevoie de reparatii. Am inceput cu schimbarea geamurilor care erau vechi de cand a fost construita biserica, am inlocuit podelele care putrezisera, s-a turnat sapa hidroizolanta iar anul acesta am refacut acoperisul in intregime, din tabla, s-au inlocuit jgheaburile si tot ce-a fost necesar.

Biserica Sfanta Treime din Bobalna

Intentionam sa repictam biserica pentru ca pictura s-a deteriorat in timp atat din cauza apei cat si din cauza fumului de la lumanari. Pana in urma cu doi ani de zile, lumanarile se ardeau in biserica. Acum, cu intelegerea din partea credinciosilor, lumanarile se aprind afara intr-un loc special amenajat. Si ne straduim ca, din banii pe care-i strangem de la credinciosi si cu ajutorul financiar primit de la primaria din comuna, de la sponsori, prin donatii, sa refacem pictura.

- Care este programul slujbelor?

- Miercuri si vineri se oficiaza Sfanta Liturghie, de asemenea in Duminici si la Sarbatori avem Sfanta Liturghie, facem Taina Sfantului Maslu o data pe luna cu preotii din localitatile invecinate, avem Vecernii duminicale si in Sarbatori. In perioada Postului Mare se face Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite, miercuri si vineri dupa-amiaza iar sambata avem Liturghie pentru pomenirea mortilor. in perioada Postului Mare. Apoi se fac paraclise in fiecare seara in Postul Adormirii Maicii Domnului. Cam acesta este programul liturgic saptamanal si anual.

Parintele Dacian

Crucea de pe DealAvem insa si o frumoasa traditie care s-a impus de mai multi ani, de Ziua Inaltarii Sfintei Cruci, in data de 14 septembrie. Avem o cruce aici pe un deal inaltata, prin stradania Parintelui Vasile Vasilachi si a domnului profesor Dumitru Pop din Olanda, in memoria eroilor din Primul si Al Doilea Razboi Mondial, eroi care au fost de-aici din Bobalna, dar si in memoria eroilor de la Rascoala din Bobalna din anul 1437. Si acolo sus, pe deal, de Ziua Inaltarii Sfintei Cruci, se face in fiecare an Liturghie cu sobor de preoti si se comemoreaza eroii acestei zone. Este o traditie si vin multi oameni din localitate si din imprejurimi

- Care este hramul bisericii?

- Hramul bisericii este Sfanta Treime.

- In sat exista si credinciosi de alte confesiuni?

- Exista, dar in numar nesemnificativ. Bobalna este un sat de ortodocsi.

- Preacucernice Parinte, este greu sa fii preot la Bobalna?

- Bobalnenii sunt oameni credinciosi, sunt oameni buni, dar trebuie sa stii sa le intri in suflet, ceea ce Parintele Vasilachi a stiut foarte bine, prin felul dansului de a fi, prin bunatatea pe care o avea, dupa cum spun credinciosii mei. De aceea a si ramas Parintele Vasilachi ca un etalon si ca un model de urmat pentru toti preotii care au venit dupa dansul aici la Bobalna. Credinciosii din Bobalna intotdeauna te compara cu Parintele Vasile Vasilachi. De altfel, din initiativa satenilor, mai tarziu, dupa plecarea Parintelui, in semn de aducere aminte si adanca evalvie, pe peretele din stanga in biserica, a fost pictat chipul Parintelui Vasile, care a fost foarte legat de aceasta parohie, ajutand-o financiar si in perioada in care era in America. Si chiar prin testament a lasat o suma de bani parohiei Bobalna in anul 2003.

Biserica Sfanta Treime din Bobalna

- Deci e o provocare sa fii preot la Bobalna...

- E o provocare din acest punct de vedere, dar si pentru faptul ca Bobalna este o localitate istorica. E cunoscuta de la istorie Rascoala de la Bobalna, prima rascoala taraneasca din lume iar curajul si hotararea si darzenia acelor oameni s-au transmis si generatiilor urmatoare. Este deci o provocare ce aduce insa si satisfactii, cand vezi ca poti schimba ceva in bine si poti realiza ceva.

Parintele Vasile Vasilachi

- Preacucernice parinte Dacian Dumitru Santa va multumesc foarte mult pentru timpul acordat si va doresc sa reusiti sa redati stralucire acestui sfant lacas in care slujiti si sa adunati cat mai multi credinciosi in jurul sfintiei voastre.

- Doamne ajuta!

Bobalnenii sunt oameni minunati in care Parintele Vasile Vasilachi isi punea, in urma cu peste 40 de ani, o nadejde sfanta.

Cartea

In cartea sa "Bobalna si Bobalnenii", Parintele Vasile Vasilachi descria datinile si obiceiurile de demult ale localnicilor, remarcand un spirit specific bobalnean, de curata fratie si loialitate, de pace si buna intelegere, de cinste si de iubire intre oameni precum si alte atitudini de viata, care vadesc pana astazi spiritul inaintasilor lor intru glorie. Pagini memorabile sunt consacrate in carte si Sarbatorilor ortodoxe din Bobalna cand biserica era plina de popor si unor intamplari deosebite cu satenii pe care-i pastorea Parintele Vasile. Originar din Moldova, dar ajuns prin imprejurarile vietii si printre ardeleni, Parintele Vasile Vasilachi scria: "La spusele cronicarului de demult ca ‘in Moldova inca nasc oameni’, putem si noi adauga ca, nu numai in trecut, dar si astazi si in Ardeal inca nasc oameni, la fel in haruri si iubire de Biserica si Neam, ca si cei din trecut. Cu privire la Bobalna, Parintele Vasile Vasilachi ilustra aceasta nadejde sfanta prin doua exemple mentionate in cartea sa.

"Un fiu al satului Bobalna de astazi este copilul Stuparu Mircea, care inca de la varsta de 8 ani si-a facut altarul lui de Sfinte Icoane in casa parintilor, la care-si inalta sfintele rugaciuni, el participa la toate slujbele din biserica satului, prin citiri si cantari la strana, fiind inzestrat de Dumnezeu cu o voce aleasa. Prin comportarea si cumintenia lui, Stuparu Mircea a devenit o bucurie si o frumoasa nadejde a bobalnenilor de astazi.", scria Parintele Vasile. Intr-adevar, copilul Mircea Stuparu a urmat studii teologice si a devenit preot. In prezent este secretar eparhial la Episcopia Maramuresului si Satmarului, slujind si ca preot de parohie la Baia Mare.

"Pe trepte mai inalte ale vietii, s-a ridicat din Bobalna, fiul satului, Dumitru Pop, care, dupa ce a trecut cu mare succes prin scolile Tarii noastre, si-a luat doctoratul in Litere la Universitatea din Utrecht, Olanda. Dupa examene stralucite, bobalneanul Dumitru Pop a ajuns sa fie Profesor Universitar Dr. Docent, de Limba si Literatura Engleza, la aceasta veche scoala europeana de cultura,faimoasa in lumea intreaga, care este Universitatea din Utrecht, Olanda. Departe de Tara si de Bobalna, locul nasterii sale, D-l Dumitru Pop n-a uitat niciodata satul copilariei sale si in fiecare an, o data sau de doua ori, se duce cu drag in mijlocul familiei si consatenilor sai, cu multe daruri pentru biserica din Bobalna si dragii lui Bobalneni.", mai scria Parintele Vasile Vasilachi.

Parintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi a trecut la Domnul in 6 ianuarie 2003, la New York. A mai apucat sa-i revada o singura data pe bobalneni in anul 1990, dupa Revolutie, cand a venit in vizita in Romania.

Parintele Vasile Vasilachi

La intalnirea atat de emotionanta care a avut loc, dupa 21 de ani, la Biserica "Sfanta Treime" din Bobalna, Parintele Vasile Vasilachi avea sa le graiasca credinciosilor minunate cuvinte de duh, ramase inscrise ca marturie si in cartea dedicata bobalnenilor:

"Scumpii mei Bobalneni, ca si in trecut, si acuma si in viitor, va indemn ‘sa va iubiti unul pe altul’, precum ne-a poruncit noua Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Sa iubiti Biserica Ortodoxa, pe care ne-a dat-o Dumnezeu prin Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat dintre Apostoli. Sa iubiti Neamul Romanesc, cu tot trecutul lui de glorie! Sa fiti mandri ca sunteti din Bobalna, ca aveti o asezare pe acest pamant pe care vi l-au dat mosii si stramosii vostri! Va multumesc pentru dragostea ce mi-ati pastrat si pentru ca mi-ati pus chipul in Biserica pe care Voi si noi atata o iubim, facandu-o prin jertfa tuturor sa fie atat de frumos impodobita. Bunul Dumnezeu sa Va binecuvinteze, pe voi pe toti, cu Darurile Sale cele bogate, de-a pururea! Har si pace sa aveti de la Parintele Ceresc si spor intru toate cele bune! In sufletul smereniei noastre am de-a pururi imaginea fiecarei Familii din Bobalna, fiindu-Va rugator si doritor pentru tot binele Dumneavoastra!"

In curtea bisericii din Bobalna, satenii, cu participarea speciala a domnului prof. Dumitru Pop din Olanda, au ridicat o sfanta cruce in amintirea Parintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi.

Mormantul parintelui Vasile

Iar cartea "Bobalna si Bobalnenii" precum si alte carti si almanahuri primite din S.U.A. sunt pastrate si astazi cu foarte multa dragoste in casele credinciosilor din sat, ca dar de mare pret din partea minunatului Parinte Vasile Vasilachi si ca marturie si indemn pentru generatiile tinere de azi si pentru cele viitoare, chemate sa duca mai departe Ortodoxia acestei stravechi asezari romanesti.

Dorina Zdroba

Foto: Cornel Danciu

Reviste

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 8404

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Bobalna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE