Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba

Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba Mareste imaginea.

Biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Corneliu Sutasul este o biserica ortodoxa aflata la intersectia bulevardelor Basarabia si Nicolae Grigorescu, pe strada Branesti, in Bucuresti.

Dupa terminarea Primului Razboi Mondial, in aceasta zona au fost deschise mai multe fabrici, printre care: Malaxa, Filatura de Bumbac si Fabrica de Ciment Titan. Muncitorii angajati in aceste fabrici, stabilindu-se in jurul acestora, au mers de mai multe ori la Mitropolie, cu rugamintea de a li se construi o biserica in apropiere.

Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba

Parohia numita "Balta Alba" a fost infiintata in ziua de 1 aprilie 1938, iar primul preot slujitor, anume parintele Dumitru Popovici, a fost instalat in ziua de 15 noiembrie 1938. Prin bunavointa lui Vasile Bujoreanu, directorul Școlii primare "Gheorghe Asachi", din apropiere, si cu aprobarea Comitetului Școlar Comunal, parintele paroh a amenajat o capela, intr-o sala de clasa a scolii. In aceasta capela, prima slujba a fost savarsita in ziua de 25 decembrie 1938.

Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba

Actuala biserica s-a construit din initiativa parintelui Dumitru Popovici si a lui Constantin Branzoi, fostul primar al comunei Dudesti-Cioplea. Ctitori de seama ai noului locas de rugaciune, pe langa credinciosii din parohie, au fost inginerul Nicolae Malaxa, comerciantul Georgescu Dumitru si parintele protoiereu Gheorghe Georgescu-Silvestru.

Planul arhitectural si devizul pentru construirea bisericii au fost intocmite de catre arhitectii C.N. Simionescu si Baumescu, sub conducerea arhitectului-sef Ionescu Berechet. Planurile sunt aprobate in ziua de 13 august 1939, iar mai apoi, in ziua de 20 august, s-a pus piatra de temelie si s-a inceput construirea bisericii, inchinata Sfantului Corneliu Sutasul.

Lucrarile au fost finalizate in doar patru luni de zile. Maistru zidar a fost Stoian Gheorganoff, iar maistru tamplar a fost Constantin Marinescu. O parte din materialele necesare pentru constructie au fost donate, iar restul au fost cumparate. Biserica este zidita in forma de cruce, cu doua abside laterale, avand lungimea de 25 de metri, latimea de 13 metri si inaltimea de 8 metri.

 Biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Corneliu Sutasul este o biserica ortodoxa aflata la intersectia bulevardelor Basarabia si Nicolae Grigorescu, pe strada Branesti, in Bucuresti.

Pridvorul bisericii este de forma dreptunghiulara, avand un plafon plat, care sustine cafasul bisericii. Biserica este construita pe o temelie de beton, cu un soclu inalt de aproape un metri, avand scari cu patru trepte, restul constructiei fiind din caramida, beton si material lemnos, mai ales la acoperis.

Vechea pictura a bisericii, executata de pictorul Gheorghe Teodorescu, din Arges, din cauza cutremurelor suferite si a fumului, s-a deteriorat atat de mult incat, in anul 1989, s-a trecut la pregatirea peretilor pentru repictare. La data de 15 februarie 1990, au inceput lucrarile de pictura din nou, in ulei, de catre pictorul Toma Lascoiu, terminate in ziua de 16 august 1991.

Catapeteasma bisericii a fost executata in atelierele Manastirii Plumbuita, ea fiind montata in data de 18 august 1990. In ziua de 20 octombrie 1991, s-a savarsit slujba de resfintire a bisericii, de catre Preasfintitul Teofan Sinaitul, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi.

 Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba

Incepand cu anul 1938, la Altarul bisericii inchinate Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Corneliu Sutasul, din Parohia Balta Alba, au slujit urmatorii preoti: preot Dumitru Popovici, preot Alexandru Dumitrescu, preot Teodor Tudorache, preot Dumitru Argint, preot Dumitru Dumbrava, preot Traian Petrescu, preot Constantin Basica si preot Constantin Chilianu.

Parohia Balta Alba, in colaborare cu Asociatia "Faptele Credintei", acorda lunar un numar de sapte burse sociale elevilor din clasele I-VIII, care au rezultate bune la invatatura si provin din familii defavorizate. De asemenea, periodic, se acorda sprijin persoanelor aflate in dificultate, care locuiesc in cuprinsul parohiei.

Activitati cultural-misionare desfasurate in parohie: incepand din vara anului 2009, au fost implementate doua proiecte de catehizare, pe categorii de varsta: unul pentru adulti, intitulat "Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele", si unul pentru tineri, intitulat "Iisus Hristos, Invatatorul tinerilor"; parohia dispune de o bogata biblioteca.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6060

Voteaza:

Biserica Sfantul Corneliu Sutasul - Balta Alba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE