Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Constantin si Elena, numita si "Oborul Nou" sau "Popa Lazar", este o biserica ortodoxa aflata pe strada Avrig, in apropierea de piata Obor, in Bucuresti.

 

"Cel ce chipul Crucii, stralucind pe cer, mai mult decat soarele, l-ai vazut si biruinta semnului Domnului bine ti-a descoperit, cu care, intr-armandu-te, pe toti vrajmasii i-ai biruit, acum si noua, celor ce ne plecam genunchii inaintea icoanei tale, Sfinte Imparate Constantin, da-ne ajutor, impreuna cu buna ta maica, Imparateasa Elena, celor ce cantam voua: Bucurati-va, parintii crestinilor!"

 

 Biserica Oborul Nou - Sfintii Constantin si Elena

 

"Luminatori care ati luminat lumea cu dreapta credinta, voi cu adevarat v-ati aratat, de Dumnezeu incununatilor imparati Constantin si Elena; primiti acum si rugaciunile noastre si le duceti imparatului Hristos, pe care Il slavim, ca pe Unul ce v-a incununat pe voi, cantandu-I cu voi si cu toate ostile ceresti: Aliluia!"


Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou

 

In data de 12 iunie 1850, locuitorii cartierului "Oborul Nou", in frunte cu evlaviosul ctitor Costache Deftulescu si sotia lui, Anastasia, se hotarasc sa construiasca o biserica, pe un loc donat de Grigorie Ghica Voda. Binecuvantarea de a infiinta o noua biserica vine in data de 30 mai 1853, iar sfintirea locasului are loc in data de 18 septembrie 1854.

 

Primul preot slujitor in aceasta biserica a fost Lazar, dascalul bisericii din satul ilfovean Suhatu. Acesta a fost hirotonit pe seama noii biserici in data de 8 noiembrie 1854. De la acest prim preot al bisericii si-a luat numele si strada din apropierea bisericii: strada Popa Lazar. Langa biserica, in dreapta pronaosului, se afla o piatra funerara, asezata in anul 1854, sub care odihnesc osemintele ctitorilor.

 

Biserica Oborul Nou - Sfintii Constantin si Elena

 

In anul 1896, la ordinul lui Petrache Poenaru, care organiza invatamantul, dascalul Dumitrache Popescu a infiintat in incinta bisericii o scoala de educatie, pentru copiii din cartierul Oborul Nou. Activitatile scolii se desfasurau, pe timpul verii, in curtea bisericii, iar iarna, intr-una din casele bisericii. In aceasta scoala, mai bine de 50 de baieti si fete invatau aritmetica, citirea, istoria si geografia. Scoala a fost desfiintata in anul 1907.

 

In anul 1888, biserica a fost supusa unei serii de reparatii si imbunatatiri. In anul 1899, biserica a fost impodobita cu o noua catapeteasma, iar in anul 1913, peretii acesteia au fost repictati, de catre pictorul Ioan Simionescu. In anul 1943 s-au reparat interiorul si exteriorul bisericii, spalandu-se si restaurandu-se pictura executata in ulei.

 

Biserica Oborul Nou - Sfintii Constantin si Elena

 

In anul 1963, biserica a fost din nou spalata, iar pictura restaurata. In anul 1971, biserica inceput sa fie incalzita cu gaze, iar in anul 1973, in Sfantul Altar a fost adusa o conducta de apa curenta. Dupa cutremurul din anul 1977, biserica a fost amplu consolidata, pictura a fost restaurata, iar resfintirea a fost facuta in vara anului 1982.

 

De la zidirea ei si pana astazi, Biserica Oborul Nou a avut mai multe hramuri, dupa cum urmeaza: Sfantul Vasile cel Mare, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Izvorul Tamaduirii si Adormirea Maicii Domnului. Astazi, principalul hram se serbeaza in ziua de 21 mai, cand Biserica ii praznuieste pe Sfintii Imparati Constantin si Elena.

 

Biserica Oborul Nou - Sfintii Constantin si Elena

 

"Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dupa Dumnezeu si Maica Domnului, voi sunteti nadejdea noastra si folositorii nostri; voi ne sunteti bucurie, in vremea necazului, voi ne ocrotiti in nevoi si ne ajutati; voi, sfintelor manastiri si biserici, le sunteti pazitori; pentru aceasta, cadem inaintea voastra, cu lacrimi, rugandu-va sa nu incetati a ne ajuta noua neputinciosilor, ci mijlociti la Dumnezeu si la preacurata Lui Maica si pururea Fecioara Maria, ca si pe noi sa ne pazeasca fara prihana si pe toti sa ne intareasca in credinta, pana la sfarsitul vietii, spre mantuirea sufletelor noastre. Amin!"


Teodor Danalache

 

 Biserica Oborul NouBiserica Oborul Nou

Biserica Oborul NouBiserica Oborul Nou

Pe aceeaşi temă

04 Februarie 2013

Vizualizari: 9880

Voteaza:

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE