Capela din Bran - Inima Reginei Maria

Capela din Bran - Inima Reginei Maria Mareste imaginea.

Capela Inima Reginei Maria este o micuta capela de langa Castelul Bran. Acesta este al doilea loc preferat al Reginei Maria, dupa resedinta regala din Balcic, Bulgaria. Capela "Inima Reginei Maria" de la Bran este o copie a Capelei Stella Maris, din Balcic, loc unde a fost pusa caseta din argint si pietre pretioase cu inima Reginei, intr-un sarcofag de marmura. Balcic-ul este o statiune situata pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la aproximativ 60 de kilometri de Vama Veche.

Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

La scurt timp dupa venirea in Romania, calitatile sale o transforma intr-o figura publica binecunoscuta si iubita. A fost supranumita de popor "Mama Regina", "Mama ranitilor", "Regina soldat", datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. De asemenea si-a legat numele de viata culturala si artistica din Romania acelor ani.

In anul 1933, cand Regina Maria isi intocmeste testamentul, ea cere ca dupa moartea ei inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii (Stella Maris), iar corpul sa ii fie ingropat la Manastirea Curtea de Arges, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Regina Maria a trecut la Domnul in ziua de 18 iulie 1938, la Castelul Peles, in Sinaia, in urma unei grele suferinte, la aproape 63 de ani. Regina Maria a fost inmormantata in curtea Manastirii Curtea de Arges, alaturi de sotul ei, Ferdinand, cat si de Carol I si Elisabeta. Potrivit testamentului lasat in urma, la inmormantare, regina a dorit sa fie imbracata in culoarea "mov cardinal", precum si doliul national, ce avea sa fie ridicat in acea zi.

Dupa ce au fost depuse la Manastirea Cotroceni, regele Carol al II-lea, impreuna cu fiul sau, Mihai, au indeplinit dorinta testamentara a Reginei Maria, ducand caseta care continea inima reginei in Capela Stella Maris, de la resedinta reginei din Balcic unde a fost depusa cu toate onorurile. Tunurile distrugatorului "Regina Maria" au tras 21 de salve, iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Poporul roman a fost un popor pe care Regina Maria l-a iubit mai mult chiar decat pe al ei, despre acesta ea scriind in jurnal: "Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate, m-am straduit sa devin o buna Romanca. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (...) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa."

Capela din Bran - Inima Reginei Maria

In anul1940, cand Romania pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde si ea. Datorita acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflata pana la acea data in Capela Stella Maria, a fost adusa la Castelul Bran si asezata intr-un spatiu special amenajat, sapat in stanca muntelui de langa castel.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Regina Maria a avut doua locuri de suflet, anume Balcic-ul si Bran-ul. In anul 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

Deoarece maretul Castel Bran apartinea tot familiei regale, fiica reginei, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuta capela, urmand intru totul scara si modelul celei din Balcic. Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Principesa Ileana i-a ordonat administratorului resedintei sale de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca inima mamei sale, de la Balcic, in Romania, pentru a fi inmormantata la Bran, unde a fost a doua resedinta a mamei sale. In ziua de 8 septembrie 1940, la doar o zi dupa ce, prin semnarea Tratatului de la Craiova, Cadrilaterul era redat Bulgariei, caseta cu inima Reginei Maria era scoasa din capela Stella Maris si predata aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania. Pana la finalizarea lucrarilor la capela, inima Reginei Maria a fost depusa intr-o nisa la poalele Muntelui Magura.

In ziua de 27 iunie 1947, parintele Arsenie Boca, de la Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus, vine in localitatea Bran, chemat fiind de Principesa Ileana. Parintele a fost chemat spre a sfinti cea mai mica bisericuta din tara. Capela numita "Inima Reginei Maria" a fost pictata de catre pictorul Arthur Verona.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Desi lucrarile la capela de langa Bran nu erau inca terminate, slujba de sfintire a fost insa savarsita. Dorinta principesei era de a putea oferi localnicilor posibilitatea de a savarsi sfintele slujbe in acest nou locas. Cu toate acestea, zeci de ani vor trece pana alta slujba va fi savarsita in capela.

Principesa Ileana isi dorea ca Bisericuta Inima Reginei Maria sa fie locas de slujba pentru cei internati in Spitalul din Bran. Multa vreme, principesa a lucrat ca voluntar in spitalul de langa Bran. Construit in anul 1945, spitalul de campanie din Bran a fost numit "Inima reginei Maria". Prin mijlocirea principesei, spitalul primea medicamente din Germania si Elvetia.

In anul 1948, odata cu abdicarea fortata a Regelui Mihai, principesa Ileana a fost alungata din tara. Securistii au pazit cripta din stanca muntelui, spre a nu fi furata inima Reginei Maria si dusa in strainatate.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Dupa anul 1948, comunistii au incercat sa distruga toate urmele lasate in tara de familia regala. Spitalul a ajuns in paragina, iar Capela de piatra de langa Bran a fost parasita si vandalizata. Peste ceva timp, inima reginei va fi mutata in interiorul Castelului Bran.

In data de 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Hasdeu, insotit de mai multi activisti de partid, au deschis capela si au fortat cu rangile sarcofagul de marmura aflat in interior. In sarcofag au gasit caseta de argint aurit cu inima reginei, caseta pe care au depus-o in casa de bani a Muzeului Castelului Bran.

In luna martie 1971, pe motivul de mai multa siguranta, caseta aurita cu inima Reginei Maria a fost transferata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, din Bucuresti, si a fost deschisa. In ea se gasea o alta caseta, mai mica, octogonala, de argint. Si aceasta a fost deschisa. Cele doua casete au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima, introdusa intr-o cutie de plastic, a fost dusa spre pastrare in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Inca din anul 1995 s-au inceput lucrari de restaurare a capelei, cu ajutorul Parohiei Bran, la initiativa istoricului Nicolae Pepene si a lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei "Fiii si Prietenii Branului", de a aduce inima Reginei Maria inapoi la Bran, dupa terminarea lucrarilor de revovare si sfintire ale capelei. Bisericuta de langa Bran a fost resfintita in anul 2005.

Capela din Bran si Caseta cu inima Reginei Maria

Caseta de argint, in care a fost asezata inima Reginei Maria, a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii de argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadou de nunta primit de regina Maria, in anul 1893, de la "Doamnele Romane". La randul ei si aceasta caseta a fost invelita intr-un steag. Casetele au fost depuse intr-un sarcofag de marmura alba.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Caseta din argint aurit, impodobita cu ornamente din pietre pretioase, poarta pe ea urmatoarea inscriptie: "Altetei sale, Principesa Maria a Romaniei: Doamnele Romane." Aceasta caseta a fost primita din partea doamnelor romane, cu ocazia vizitei in Romania a Reginei Victoria I a Regatului Unit.

Cele doua casete au fost realizate cu mult timp inainte, de catre bijutierul Maurice Frement. Pe o fata, caseta poarta inscriptia: "Altetei sale Regale, Principesei Maria a Romaniei - Doamnele romane", iar pe capac este reprezentata coroana regala, asezata pe steagul Regatului Romaniei. Pe fetele laterale este gravata monograma "M" (de la Maria) si stemele Romaniei, de dinainte de 1918.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Casetele in care a fost asezata inima Reginei Maria se afla astazi in Muzeul de Istorie din Bucuresti. Caseta este formata din doua parti, una asezata in cealalta. Prima caseta este din argint, avand o greutate de 8,1 kg si monturi de platina, safire, rubine si briliante. Caseta cea mare este invelita intr-un drapel visiniu avand o bordura in rosu, galben si albastru, cat si stemele celor trei provincii romanesti. Caseta cea mica, din interiorul celei mari, este mai mica, avand o greutate de 561 grame. Aceasta din urma este de forma octogonala, fiind si ea invelita intr-o panza, avand imprimata pe ea stema Romaniei si pe cea a Angliei, tara de origine a Mariei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 30906

Voteaza:

Capela din Bran - Inima Reginei Maria 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Dragos CristianPostat la 2012-08-01 17:26

    Excelent articol! Va multumesc ! Pana la urma , inima reginei Maria unde se afla in zilele noastre ?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE