Catedrala din Miercurea-Ciuc

Catedrala din Miercurea-Ciuc Mareste imaginea.


Catedrala din Miercurea-Ciuc

Pentru comunitatea romaneasca din Miercurea Ciuc, costruirea acestei biserici ortodoxe a fost initiativa cea mai importanta de dupa Marea Unire de la 1918. Inceputul ridicarii ei il constituie memoriul din martie 1920, intocmit de preotul Gheorghe Cerbu.

In urma memoriului s-a ajuns la constituirea parohiei Miercurea-Ciuc. In aceasta privinta, parintele a intreprins o actiune de colectare de fonduri. Fondurile au venit din partea Statului Roman, a mai multor institutii din tara si a multor credinciosi.

Catedrala din Miercurea Ciuc

Piatra de temelie a fost pusa la data de 29 septembrie 1929, iar lucrarea de zidire a durat intre anii 1929-1936. Pisania de la intrarea in biserica mentioneaza urmatoarele: "Aceasta Santa Biserica, cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae, a fost construita intre anii 1929-1939 de catre credinciosii ortodocsi romani din Miercurea-Ciuc, sub purtarea de grija a marelui mitropolit al Ardealului, Nicolae Balan, care a tarnosit-o in ziua de 8 noiembrie 1936".

 Catedrala din Miercurea Ciuc          Catedrala din Miercurea Ciuc

Forma arhitecturala a acestei ctitorii din zid este in stil bizantin, adica in plan trilobat avand trei turle, fatade cu un singur brau impletit si interior cu cupole. Pictura bisericii, pictura murala in ulei ce a fost executata in 1936 de pictorul Gheorghe Belizarie din Pitesti, fratele binecunoscutului pictor Dimitrie Belizarie, respecta erminiile bizantine si se remarca in primul rand prin echilibrul perfect dintre imagini si formele arhitectonice si printr-o savanta stiinta a compozitiei. Acelasi Gheorghe Belizarie a realizat si icoanele de pe iconostas.

In decursul istoriei, aceasta biserica a trecut si prin vremuri grele. Viata liturgica a catedralei a fost intrerupta dupa cedarea unei parti din Ardeal, in toamna anului 1940 si pana in 1944, datorita vicisitudinilor care s-au abatut asupra preotilor si credinciosilor ortodocsi romani din aceasta parte de tara. Biserica a fost pangarita si transformata in magazie.

Catedrala din Miercurea Ciuc

Credinciosii Constantin si Stefania Gheorghiu, refugiati in 1940, la revenire, in 1946, au oferit bisericii-catedrale o Sfanta Evanghelie, impreuna cu urmatorul text: "Daruim catedralei Sfantul Nicolae din Miercurea-Ciuc aceasta Sfanta Evanghelie pentru a se citi dintr-insa vestea cea buna si pentru a multumi lui Dumnezeu, Cel care ne-a izbavit de moarte si ne-a ajutat sa ne regasim iarasi liberi in frumosul si greu incercatul nostru Ardeal".

Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, in 1994, biserica Sfantul Nicolae a devenit catedrala episcopala. Cu acest prilej, pe data de 25 septembrie 1994, la Catedrala ortodoxa din Miercurea-Ciuc s-a savarsit Sfanta Liturghie cu ocazia instalarii primului ierarh al noii Episcopii a Covasnei si Harghitei, P.S. Ioan Selejan.

 Catedrala din Miercurea Ciuc          Catedrala din Miercurea Ciuc

Din acest moment ritmul liturgic al catedralei s-a intensificat urmand o randuiala cu specific manastiresc. Aceasta este o alta dimensiune a Catedralei, cea a slujirii ei concrete, care ii completeaza frumusetea arhitecturala si picturala.

Programul liturgic - duhovnicesc, in catedrala, prevede savarsirea zilnica slujbelor vecerniei, pavecernitei, utreniei si Sfintei Liturghii, adaugandu-se, la ciclul saptamanal, slujba Paraclisului Maicii Domnului, Acatiste inchinate Sfintilor si Taina Sfantului Maslu, toate cu participarea maicilor de la Centrul eparhial.

Catedrala din Miercurea Ciuc

Catedrala Episcopala, in decursul existentei ei, a necesitat mai multe lucrari de reparatie si consolidare. Ultima si de foarte mare anvergura s-a facut in timpul pastoririi P.S. Ioan Selejan. Biserica a fost reparata, acoperita cu tabla de cupru si modernizata, prin introducerea gazului metan si a instalatiei de sonorizare. Sfantul Altar a fost impodobit cu o foarte frumoasa strana arhiereasca, iar la demisol a fost amenajata o capela mortuara pentru oficierea slujbelor de prohodire a credinciosilor raposati.

Maicile de la Centrul eparhial constituite in Manastirea Sfantul Nicolae participa la toate sfintele slujbe oficiate in acest sfant locas, canta la strana si, de asemenea, ingrijesc Sfanta Biserica.

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 16636

Voteaza:

Catedrala din Miercurea-Ciuc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE