Catedrala Canterbury

Catedrala Canterbury Mareste imaginea.


Catedrala Canterbury

Fondata in 602 de catre sfantul misionar Augustin, catedrala Canterbury, situata in S-E Angliei, reprezinta leaganul crestinatatii engleze si centrul bisericii anglicane de pretutindeni. Turnul cu fleas, naosul si galleria corului, precum si capelele aferente combina stilul normand cu cel gotic si sunt cladite pe fundatii vechi saxone. Catedrala si-a castigat celebritatea in lumea evului mediu, prin uciderea lui Thomas Becket, fapta ce a socat crestinatatea din apus si a transformat catedrala intr-unul din cele mai cautate locuri de pelerinaj.
 

Thomas Becket, cancelarul Angliei si partenerul de petreceri al lui Henric al II lea, a cazut in dizgratia regelui in 1162, cand a devenit arhiepiscop. Conflictul dintre ei are la baza o dilema; Becket sustinea ca oamenii bisericii care au comis nelegiuiri trebuie judecati de tribunale preotesti, iar Henric dorea ca tribunalele civile sa se ocupe de acest lucru. Aceasta problema nu era decat un mic detaliu al inclestarii pentru suprematie intre biserica medievala si coroana. Conflictul s-a accentuat, iar Becket s-a refugiat in Franta, in anul1164. El a revenit dupa 6 ani, cand Henric se afla in campanie militara, in N-V Frantei. Deoarece Becket era sustinut de catre popor, Henric decide sa il ucida. Patru cavaleri ii vor taia capul lui Becket.
 

Puterea emanata de mormantul lui Becket a atras mii de pelerine. Unele vindecari miraculoase sunt illustrate in vitraliile Capelei Treimii (Trinity Chapel) datand din secolul al XIII lea si situate langa naos. Dupa incendiu si distrugerea galeriei corului o noua capela, numita cea a Treimii, a fost construita pentru a adaposti mormantul sfantului. A fost ridicata si capela coroanei pentru a expune "coroana" capului lui Becket - montata in aur si incrustata cu geme care fusese retezata in timpul macelului. Astazi capela este dedicata sfintilor si martirilor moderni, inclusive lui Dietricch Bonhoeffer, teologul german executat de nazisti in 1945 si lui Martin Luther King, ucis la Memfis in 1968.
 

Reprezentat intr-o impresionanta sculptura moderna, Iisus Hristos pe tron insotit de ingeri domina poarta Crist Church, care faciliteaza accesul in catedrala dinspre sud. Biserica, terminate la inceputul sec al XVI lea, adaposteste doua incaperi care eru initial locuita unuia din cei sase preoti oficiali ai catedralei. Statuia lui Iisus Hristos inlocuieste una originara din secolul al XVI lea, care a fost folosita drept tinta de trupele fanatice ale Parlamentului in timpul Razboiului Civil din Anglia. Un an mai tarziu, puritani zelosi au prins statuia cu franghii si au dat-o jos. Ingerii poarta scuturi, azi restaurate, pe care sunt reprezentate instrumentele patimilor lui Hristos.
 

Culoarele boltite se desfasoara de-a lungul celor patru laturi imprejmuite ale Marelui peristil, unde se retrageau calugarii de la Canterbury pentru studiu si meditatie. In latura paralela cu nava se aflau mici compartimente separate cu despartituri din lemn, unde calugarii copiau sau ilustrau manuscrise.

          


In Anglia, Henric al VIII lea se declara cap al bisericii si dizolva marile manastiri ale tarii. In 1538 el distruge relicvarul Sfantului Thomas.  Astazi, pelerinii moderni inca se mai aduna la Canterbury, desi nu li se mai ofera nici un fel de relicve miraculoase.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 16252

Voteaza:

Catedrala Canterbury 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE