Manastirea Tiganesti

Manastirea Tiganesti Mareste imaginea.

Manastirea Tiganesti, inconjurata de un curs de apa cunoscut sub numele de "Lacul Maicilor", se afla pe soseaua DN 1, intre localitatile Bucuresti si Ploiesti, in dreptul localitatii Ciolpani. Aceasta manastire este una dintre cele mai cunoscute manastiri din apropierea Bucurestilor, fiind asezata in fostii codri ai Vlasiei, unde exista o traditie monahala veche.

Sub numele de "Tiganesti", manastirea este amintita in hrisoavele domnesti de danii ale domnitorului Moruzi (1793), Caragea (1813) si Dimitrie Ghica Voievod (1824). Biserica manastirii dateaza de mai bine de doua sute de ani, insa vatra monahala de la Tiganesti este cu mult mai veche, obstile monahale din Manastirea Caldarusani si Schitul Maicilor zidind actuala biserica pe locul unui mai vechi schit de calugari.

Manastirea Tiganesti - scurt istoric

Prima asezare monahala de la Manastirea Tiganesti, cu obste de calugari, este atestata inca din secolul al XVII-lea. Legenda locului, sustinuta de faptul ca pomelnicul manastirii incepe cu voievodul Mihai Viteazul si Doamna Stanca, care ne arata ca asezarea monahala exista inca de la inceputul secolului al XVII-lea, spune ca aceasta a fost zidita de cativa calugari romani din Sfantul Munte Athos.

Manastirea Tiganesti 

La inceput, aici a fost ridicata o biserica de lemn in care, ctitorii, familia Clapescu, asezasera pe Sfantul Altar o bucata de marmura pe care era inscriptionat anul 1752. Manastirea este atestata de un document de donatie si vanzare-cumparare din iulie 1780, semnat de boierul Matei Tiganescu si de verisoara lui, Paraschiva Caplescu. Din vechea biserica de lemn s-a pastrat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.

La inceput, calugarii din Schitul Tiganesti, numit astfel dupa numele boierului ctitor, s-au aflat sub purtarea de grija a Manastirii Caldarusani. Primii calugari au fost adusi aici din Schitul Sfanta Ana, din Sfantul Munte Athos. Mai apoi, precum citim intr-un hrisov din data de 5 iunie 1805, calugarii vor fi transferati in Manastirea Caldarusani, in locul lor fiind aduse mai multe maici din Schitul Turbati, aflat in Silistea Snagovului, si din Schitul Maicilor, din Bucuresti.

 Manastirea Tiganesti

Deoarece biserica de lemn devenise neincapatoare, aceasta a fost demolata si, pe locul ei, a fost inaltata o noua biserica, inchinata Adormirii Maicii Domnului.Biserica actuala, construita din zid, a fost ridicata intre anii 1799-1812, de catre banul Radu Golescu, logofatul Gheorghe Florescu si arhimandritul Dositei, staretul venit de la Caldarusani.

Biserica a fost construita in stilul vremii, cu un pridvor si o singura turla, decorata cu ferestre prelungi. Usa de intrare in pronaos prezinta un ancadrament cu motive florale, admirabil executate. Exteriorul bisericii, impartit in doua registre inegale, este, de asemenea, decorat cu ferestre si firide, peretii fiind zugraviti in alb.

 Manastirea Tiganesti

Partea superioara a fatadelor este impodobita cu medalioane in mozaic, realizate de pictorul Gheorghe Radu, in a doua jumatate a secolului trecut. Mozaicul exterior, lucrat de pictorul Ghoerghe Raducanu, a fost refacut, iar catapeteasma, pictata in anul 1895, de catre Gheorghe Stoenescu, a fost refacuta in anul 1989, de Gheorghe Samoila.

Pictura interioara, executata in anul 1853, in stil neobizantin, a fost opera egumenului Eftimie. Dupa aceasta data, a urmat o serie de restaurari, in anii 1880, 1895 si 1911. Mai apoi, in anul 1929, biserica a fost repictata de zugravul Dimitrie Belizarie. Pridvorul pasteaza insa pana astazi cateva scene din pictura originala. Restaurarile din anii 1977-1986 au fost facute cu multa grija, lucrarile destinate picturii fiind incredintate pictorilor Gheorghe Trasculescu si Valeria Musceleanu.

 Manastirea Tiganesti

Biserica din cimitir, inchinata Sfintei Treimi, a fost construita in anul 1817, de catre logofatul Nicolae Batcoveanu, si zugravita in anul 1880, de catre Anton Serafin. Este o biserica de mici dimensiuni, frumos proportionata, cu planul trilobat, cu pridvor deschis, in stil post brancovenesc. In cimitir se afla monumente funerare vechi, dintre care il amintim pe cel al familiei Diamandescu, realizat de sculptorul Carol Stork, in anul 1889.

Cele doua cladiri din incinta Manastirii Tiganesti, avand cerdacuri sustinute de coloane, adapostesc chiliile, staretia, trapeza si o minunata colectie de arta bisericeasca si carte veche. Construite in anul 1920, cladirile inconjoara biserica. Manastirea se afla pe o peninsula, terenul nefiind bine stabilizat, drept pentru care, in anii 1980-1984, constructia a fost consolidata.

 Manastirea Tiganesti

Clopotnita are trei clopote mari, un clopot mic si un ceas mare, cu doua cadrane. Ceasul, adus din Germania, in anul 1911, are un mecanism care cantareste aproape o tona si jumatate. Cladirea muzeului, construita in anul 1848, a fost mai intai orfelinat, apoi scoala, apoi arhondaric, iar din anul 1989, muzeu de arta veche bisericeasca.

Manastirea Tiganesti este renumita pentru atelierele sale, in care sunt lucrate minunate vestminte preotesti si broderii liturgice. In atelierele manastirii, maicile lucreaza materiale de croitorie pentru hainele preotesti, din matase vegetala, cu fir de aur si argint, precum si bumbac. In aceste ateliere a fost lucrata broderia pentru Sala Maura, din Castelul Peles, aflat in Sinaia. Obstea de aproape o suta de maici este slujita de trei preoti.

Teodor Danalache

 Manastirea Tiganesti

Manastirea Tiganesti

Pe aceeaşi temă

13 Iulie 2012

Vizualizari: 83380

Voteaza:

Manastirea Tiganesti 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-07-13 19:08

    SFANTA MAICA A DOMNULUI ROAGATE PENTRU CEI POMENITI DE MINE IN RUGACIUNILE MELE DE DIMINEATA SI SEARA!!! ROAGATE SI PENTRU TARA NOASTRA SI PENTRU LOCUITORII EI!!! SFANTA MAICA A DOMULUI CU PRUNCUL DE LA MANASTIREA TIGANESTI ROAGA PE FIUL TAU SI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS SA ;LUMINEZE MINTEA ROMANILOR INNAINTE SI IN ZIUA DE 29 IULIE 2012 !!! AMIN!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE