Biserica din Panduri

Biserica din Panduri Mareste imaginea.


Atestat in veacul al XVIII-lea pe malul drept al raului Ialomita, langa satele de mosneni Ulesti si Axintele, Paduri - cum apare la origine - sau Panduri este mentionat de-a lungul veacului urmator ca asezare infloritoare, amintita ca atare pe hartile si in catagrafiile vremii. Dupa organizarea comunala de la anul 1864, satul Panduri a apartinut de comuna Frumusica, pana in anii interbelici. Ajungand doar un catun prin scaderea populatiei, a fost inglobat ca parte a satului Frumusica, iar in anii postbelici a devenit parte a intinsului sat Axintele. Ca parohie, Pandurii au existat vreme indelungata, cu biserica de sine statatoare, devenind insa deja din perioada interbelica filiala a parohiei Frumusica, stare in care se afla si astazi.
 Biserica din Panduri
Aflata in stanga drumului rutier care strabate Axintele dinspre Barcanesti, la capatul unei ulite ce duce in vechiul cimitir al Pandurilor, biserica Adormirea Maicii Domnului are o istorie de aproape doua sute de ani. A fost ridicata la anul 1817, in vremea domnitorului loan Gheorghe Caragea, dupa cum glasuieste pisania, de catre comunitate, in frunte cu boieri locali. A avut la origine hramul Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Grigorie Decapolitul. Lacasul a fost reparat la anul 1840, apoi la anul 1900 prin staruintele familiei Barbulescu si in cursul ultimului veac.
 
Biserica este de tip sala, cu zidurile deosebit de groase, asemanatoare cu cele de la Frumusica. Dispune de pridvor, unde spatiile libere se termina prin arcade se-mirotunde, deasupra intrarii pastrandu-se un tablou reprezentand Adormirea Maicii Domnului, in interiorul pridvorului, deasupra intrarii in pronaos, era fixata odinioara pisania bisericii. Pronaosul este despartit de naos prin patru stalpi, dintre care doi sunt semiingropati. Interiorul este astazi tencuit, nepastrandu-se pictura originala, iar iluminatul natural este asigurat de ferestre inalte, cu partea de sus semiro-tunda. Singura turla a bisericii este realizata din tabla si are un plan octogonal. Zidurile sunt zugravite la exterior in crem, dar aspectul lor general este ingrijorator, necesitand fara indoiala restaurari.

In cimitir, rezemata de gardul mormintelor familiei Barbulescu, sta pisania bisericii, cu deosebita valoare istorica si religioasa, fiind una dintre cele mai vechi asemenea creatii de pe meleagurile ialomitene. Pe piatra de forma patrata, sparta la un colt si razuita in partea de jos, textul cu litere chirilice mentioneaza:
"CU AJUTORUL SI MILA CELUI DE'A TO/ATU FIINTA S'AU INCHINAT, S'AU ZIDIT/ DIN TEMELIE SI S'AU SAVARSIT/ ACEASTA SFANTA BISERICA UNDE SE PRAZ-NUIESTE/ HRAMUL SFINTEI ADORMITEI PRECISTE SI SFAN/TULUI ERARH PREA CUVIOSULUI GRI/GORIE DECAPOLITUL, IN ZILELE PREAIN/ ALTULUI DOMNU IOAN GHEORGHIU CARAGEA VVOD./ SI PREA SFINTIEI SALE MITR. NICTARE./ [.] LEAT 1817".
 
Astazi biserica din Panduri pare sortita ruinarii; la fel, cimitirul pastrand monumente de veac XIX pare harazit parasirii, ca si casele traditionale din vecinatate, parasite si ele si care stau sa cada. Un monument cu certa valoare istorica, pastrand una dintre cele mai valoroase marturii epigrafice de pe meleagurile noastre, biserica din Panduri asteapta salvarea si punerea sa in valoare.

prof. Stefan GRIGORESCU

Baraganul Ortodox

.

13 Iunie 2012

Vizualizari: 5354

Voteaza:

Biserica din Panduri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE