Aducerea moastelor Sfantului Foca

Aducerea moastelor Sfantului Foca Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida. Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca! Mucenicul intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug. La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin! Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.

In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Sfantul Foca este cinstit in fiecare an, pe 22 septembrie.

Pe 23 iulie facem pomenirea mutarii moastelor Sfantului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, in anul 403.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Trofim si Teofil;
- Sfintilor Mucenici Apolinarie si Vitalie, episcopii Ravenei;
- Sfantului Mucenic Apolonie, episcopul Romei;
- Sfintilor mucenici care au murit in Bulgaria, in timpul imparatului Nichifor;
- Sfintei Cuvioase Ana din Lefcadia.

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Hristina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

23 Iulie 2016

Vizualizari: 42805

Voteaza:

Aducerea moastelor Sfantului Foca 5.00 / 5 din 8 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • simona turkPostat la 2015-07-23 13:47

    Sfinte Mucenice Foca roga-Lpe Domnul Iisus Hristos sa ierte pacatele noastre,sa ne intareasca pe noi in dreapta credinta si sa reverese peste noi pacatosii mila Sa! Amin!

  • Leahu Laura ElenaPostat la 2012-07-26 16:55

    Sfinte Foca roaga-te Dumnezeului nostru pentru a ne da calm , rabdare, credinta, sanatate si iertare de pacate..sa ne fereasca de dusmani si de cel rau...faca-se voia Domnului....AMIN

  • Credincios Mihail Postat la 2011-07-23 13:43

    Sfinte Foca, dane si noua o picatura din credinta ta; roaga-te Lui Dumnezeu sa ne izbaveasca de cel viclean si pazeste-ne pe noi.Amin.

  • II CPostat la 2011-07-23 07:33

    Sfinte Foca roaga-te lui Hristos pentru noi!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox