Sfantul Antim Ivireanul

Sfantul Antim Ivireanul Mareste imaginea.

Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. Dupa iesirea din robia turca, a invatat caligrafia, pictura, sculptura si limbile greaca, araba, turca.

Este adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Ajunge conducatorul tipografiei de la Bucuresti in 1691. In anul 1696, este numit egumen al Manastirii Snagov. Aici va intemeia o noua tipografie. In anul 1705, este ales episcop al Ramnicului, iar in 1708 devine mitropolit al Tarii Romanesti.

A tiparit 30 de carti in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco - arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana, in total 63 de carti. Ele au fost tiparite la Bucuresti, Snagov, Ramnic si Targoviste.

Didahiile (28 de predici rostite in cursul ahipastoririi sale la diferite sarbatori) l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.

Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor, a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai. Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol.

Propunerea canonizarii mitropolitului Antim Ivireanul a fost facuta in sedintele Sfantului Sinod din 23-25 mai 1916.

Sentinta de caterisire a fost ridicata in vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe 21 iunie 1992.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia;
- Sfintilor Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon;
- Sfantului Cuvios Ignatie;
- Sfintilor Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
- Sfintei Mucenite Gaiani si a 15 mucenici.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios Hariton Marturisitorul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

 

Calendar Ortodox27 Septembrie 2013

Vizualizari: 16191

Voteaza:

Sfantul Antim Ivireanul 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

sfantul antim ivireanul

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-09-27 12:29

    Sfinte Antim Ivireanul,astazi in ziua praznuirii tale,noi nevdernicii indrazim a-ti aduce dupa vrednice cantari de lauda,de multumire,dar si cererile noastre,in care te rugam sa mijlocesti catre Preadulcele Hristos cerand iertare de pacate,pace si liniste sufleteasca,izbavire de boli,de vrajmasii vazuti si nevazuti si mantuirea sufletelor noastre,Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox