Sfantul Domnitor Neagoe Basarab

Sfantul Domnitor Neagoe Basarab Mareste imaginea.

Sfantul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti, de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.

Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 152. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar  pe piatra de mormant sta scris: "A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.

Conicarul Gavriil Protul, in "Viata Sfantului Nifon", patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfantul Neagoe Basarab: "Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?... Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da. Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie". Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: "Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale".

A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca. A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", lucrare cu un continut moral-crestin.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Neagoe Basarab


Troparul Sfântului Neagoe Basarab


Domnitor preaînţelept între căpeteniile neamului românesc, ctitor de locaşuri sfinte, prieten al Sfinţilor Părinţi, învăţător luminat de Duhul Sfânt şi mare iubitor de pace, Sfinte Neagoe Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:
- Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan - Sfantul Ioan, Evanghelistul si Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinti Apostoli chemati mai intai de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole si Apocalipsa.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Ioan Evanghelistul


Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintei Mucenite Hira si a dreptului Ghedeon.

Maine, praznuim pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Romanesti.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox26 Septembrie 2014

Vizualizari: 20256

Voteaza:

Sfantul Domnitor Neagoe Basarab 5.00 / 5 din 3 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Neagoe Basarab

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-09-26 16:01

    Sfinte a Lui Dumnezeu,Neagoe Basarab roaga-te si pentru noi pacatosii sa dobandim mila de la Domnul Dumnezeu,sa apere si sa pazeasca Tara Romaneasca si pe toti romanii de pretutindeni de vrajmasii vazuti si nevazuti,sa ne fereasca de boli,razboaie,foamete,saracie,cutremure,fulgere,seceta,inundatii,grindina si sa trimita pace intre poapoare si intelegere intre oameni! Amin!

  • ioan ciolpanPostat la 2015-09-26 08:05

    cu ale lui sfinte rugaciunu,Doamne miluiestene si ne mantuieste pe noi!!!

  • Vasa NastaPostat la 2014-09-26 21:51

    Sfinte voievod Neagoe Basarab roaga-te bunului Dumnezeu pentru noi care cu credinta ne rugam ! amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox