Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava Mareste imaginea.

Sfantul Ioan cel Nou de la Suceva s-a nascut in Trapezunt (Asia Mica), in jurul anului 1300. Sfantul Ioan isi castiga existenta facand negot impreuna cu tatal sau. Vindeau icoane, smirna, matasuri de provenienta bizantina si cumparau grau, vite, miere sau diverse roade ale pamantului.

Intr-una dintre calatoriile sale spre Cetatea Alba, a discutat in contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfarsitul acestei calatorii, catolicul i-a spus conducatorului tatar al cetatii ca Ioan doreste sa devina musulman.

Dar in fata tatarului, Ioan marturiseste ca Hristos este singurul Dumnezeu. Dupa multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost tarat prin cetate de coada unui cal. In urma acestei pedespe Ioan se roaga lui Dumnezeu: "Iti multumesc, Stapane, Doamne, ca m-ai invrednicit pe mine, ticalosul, sa-mi spal pacatele cu insusi sangele meu si curat a ma face de faradelegile mele cele multe ce am savarsit inaintea Ta, din pricina neputintei omenesti”.

Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia si i-a taiat capul. Desi nu s-a permis ingroparea lui, acest lucru a fost posibil dupa ce prin minune, trei ingeri au tamaiat trupul sau. Mai tarziu, Ioan i s-a aratat in vis unui preot, care i-a luat moastele si le-a asezat in altarul bisericii in care slujea. Acolo au stat pana cand sfintele sale moaste au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) si aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moastele sfantului Ioan cel Nou au fost asezate in biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitana.

Amintim ca in anul 1950, la propunerea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe, intre sfintii cu moaste din Romania al caror cult a fost generalizat in toata Biserica, s-a aflat si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Data de praznuire a Sfantului Ioan cel Nou este 2 iunie, ziua martiriului. Credinciosii vin sa-l cinsteasca pe Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava si pe 24 iunie, de Sanziene, cand praznuim aducerea sfintelor sale moaste. Acest sfant este cinstit si ca ocrotitor al negustorilor.

Troparul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Glasul 4

Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Condacul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Glasul 4

Cel ce Te-ai înălţat pe Cruce..

Plutind pe luciul mării cu neguţătorie, de la răsărit către miazănoapte te-ai nevoit şi chemandu-te Dumnezeu pe tine, precum Matei vama şi tu neguţătoria lăsând, Aceluia ai urmat prin sângele muceniciei, cu cele vremelnice răscumpărând cele netrecătoare, ai luat cunună de biruinţă.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Cuvios Mucenic Erasm;
- Sfantului Mucenic Dimitrie, care a marturisit in Filadelfia.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

01 Iunie 2023

Vizualizari: 41539

Voteaza:

Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava 4.86 / 5 din 7 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-06-02 11:46

    Sfinte Ioan ce Noua de la Suceva roaga-te si pentru noi in fata Altarului Iisus Hristos ca sa ne ierte pacatele noastre si roaga-te si pentru toti romanii de pretutindeni! Amin!

  • lucica bulgaruPostat la 2013-06-03 19:52

    Sfinte Ioan cel Nou de la Suceava te rugam sa fii noua mijlocitor in rugaciune la Tatal cel Ceresc,pentru iertarea pacatelor noastre cele grele ce in fiecare zi le facem cu voie sau fara de voie, din stiinta sau fara de stiinta,apara-ne de vrajmasul ,ocroteste-ne cu rugaciunile tale,si calauzeste-ne pe calea mantuirii.Amin!

  • Gabi EstasPostat la 2011-06-02 19:39

    Sfinte Ioan cel Nou de la Suceava, in numele sfintei zile de azi, roaga-te Tatalui nostru ceresc pentru noi pacatosii , robii, sai, pentru iertarea pacatelor celor mari si grele, cele cu voie sau fara de voie, cele din zi si cele din noapte, cele cu lucrul sau cu cuvantul sau cu gandul, pentru pacatele parintilor nostri, ale mosilor si stramosilor nostri, roaga-te pentru iertarea pacatelor poporului meu si a pacatelor omenirii. Sfanta cruce a Domnului Isus Hristos, fii cu noi in toate zilele si noptile, si de tot raul pazeste-ne si de dusmanii vazuti si nevazuti apara-ne, prin varsarea sangelui Tau nevinovat, varsat pentru mantuirea noastra. Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox