Sfantul Ioan Rusul

Sfantul Ioan Rusul Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. Sfantul Ioan Rusul a participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc.

Tinerii luati prizonieri in acea zona, au ales sa renunte la credinta in Hristos si s-au facut musulmani. Sfantul Ioan Rusul a refuzat sa urmeze exemplul prietenilor sai si a rabdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor.

Ca prizonier a fost randuit sa ingrijeasca de vite. Grajdul vitelor ii devine si locul de odihna. Desi i se ofera in timp o camera apropiata de graj, refuza si continua sa doarma alaturi de animale. Ii multumea lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.

Prin rugaciunile Sfantului Ioan Rusul, grajdul se umplea de buna mireasma. Dormea putin, se ruga mult si se hranea cu putina paine si apa. In fiecare sambata mergea la o biserica inchinata Sfantului Gheorghe si se impartasea cu Trupul si Sangele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele vesnice. Preotul care l-a impartasit inainte de moarte, i-a adus Sfanta Impartasanie intr-un mar, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a impartasit, a trecut la cele vesnice, in anul 1730.

Mai tarziu, in anul 1773, Sfantul Ioan Rusul s-a aratat in vis preotului care il impartasise in fiecare sambata, si i-a descoperit ca trupul sau este intreg si neputrezit. Preotul, calauzit in chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica "Sfantul Gheorghe”.

Amintim ca in 1832, Osman Pasa a jefuit biserica "Sfantul Gheorghe” si a aruncat in foc moastele Sfantului Ioan Rusul, dorind prin acest gest sa se razbune pe crestini. Trupul sfantului s-a miscat, in mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a ramas numai o negreala de la jar si de la fum, negreala care se pastreaza si astazi ca marturie a intamplarii de atunci.

Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.

O minune a Sfantului Ioan Rusul:

"Intr-o vreme, stapanul turc a hotarat sa faca un pelerinaj in orasul Mecca. La cateva zile dupa plecarea lui, sotia a pregatit o masa la care a invitat rudele si prietenii sotului, spre a se ruga pentru buna intoarcere a acestuia. Printre mancaruri se afla si un pilaf care ii placea foarte mult turcului, iar stapana i-a zis lui Ioan:

- Cat de bucuros ar fi fost stapanul tau daca ar fi fost aici si ar fi gustat din acest pilaf!

Atunci, Sfantul Ioan a cerut o farfurie cu pilaf spunand ca o va trimite stapanului sau la Mecca. Toti au ras, dar stapana a poruncit sa i se dea o farfurie cu pilaf, gandind ca vrea sa o manance sau sa o dea vreunui sarac.

Sfantul a luat farfuria si, mergand in staul, a ingenuncheat si s-a rugat din adancul inimii. Cerand acest lucru cu smerenie si neindoindu-se deloc, Domnul l-a ascultat, iar farfuria a disparut din fata ochilor sai. Apoi, fericitul s-a intors la masa si a spus ca a trimis pilaful. Toti invitatii au ras de cuvintele sfantului.

Peste cateva zile, stapanul s-a intors acasa, aducand cu sine si farfuria de arama, spre uimirea tuturor din casa. Apoi a povestit:

- In ziua in care ati facut ospatul pentru intoarcerea mea, cu bine s-a petrecut un lucru nemaipomenit. Intorcandu-ma seara in odaia mea pe care o lasasem incuiata, am gasit aceasta farfurie plina cu pilaf. Uitandu-ma uimit la ea si neintelegand, am zarit cu si mai mare uimire numele meu batut pe marginea farfuriei, asa cum avem pe toate vasele.

Cu toata nedumerirea mea, m-am asezat si am mancat pilaful care era foarte gustos. Si iata, am adus farfuria si vad acum ca este intr-adevar a noastra. Dar nu pot intelege cum a ajuns tocmai la Mecca. Atunci toti au fost cuprinsi de spaima, iar sotia i-a povestit totul.

Vestea despre minunea Sfantului Ioan s-a raspandit repede si nimeni nu mai indraznea sa il supere cu ceva."

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Iuliu Veteranul;
- Sfintilor Sfintiti Mucenici Terapont si Eladie;
- Sfantului Mucenic Evsevlot;
- Sfantului Mucenic Alipie;
- Sfantului Sfintitului Beda.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

16 Mai 2019

Vizualizari: 86213

Voteaza:

Sfantul Ioan Rusul 5.00 / 5 din 11 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Mihail Radu PatrascanuPostat la 2017-05-26 17:33

    Am avut un abces dentar care putea sa devina riscant din cauza profunzimii cavitatii formate in maxilar (conform radiografiei facute ulterior). Intrucat devenea tot mai mare si dureros, m-am rugat si am cerut ajutor Maicii Domnului. Imi amintesc ca era duminica si m-am rugat si a doua zi, luni. Intrucat aveam ulei de la candela Sfantului Ioan Rusul de la biserica unde se afla moastele Sfantului in Grecia, m-am uns o singura data pe obraz facandu-mi semnul crucii. Marti, dimineata NU MAI AVEAM NIMIC. Abcesul s-a retras in intregime si desi afectiunea a ramas, nu mai simt nicio durere si nici nu a reaparut abcesul. Cred sincer ca rugaciunile Sfantului m-au ajutat. In mod similar baiatul meu cel mijlociu a fost vindecat de o alta afectiune iar de aceasta data nici nu am folosit uleiul. Doar (prea putinele) rugaciunile si credinta in ajutorul Maicii Domnului ne-au ajutat cu peste masura. Doar m-am gandit sa-l ung cu ulei dar nu am facut-o. Cum e sa aflati ca ceva care sigur era foarte grav (eruptii cutanate severe tipice pt rujeola) dispar a doua zi dupa internarea la Spitalul de boli infectioase. Nu suntem vrednici de un asemenea ajutor sfant si totusi l-am primit!

  • constantin gheorghiesPostat la 2016-05-27 07:30

    Sfinte Ioan Rusul, roaga-te pentru noi, cei pacatosi, ca sa obtinem mantuire de la Domnul nostru, Dumnezeu, Iisus Hristos!

  • simona turkPostat la 2015-05-27 11:35

    Sfinte Ioan Rusul roaga-te si pentru noi Domnului Dumnezeu! Amin!

  • Andrei PanaitPostat la 2015-05-27 09:37

    "în Bucureşti sunt mai multe biserici care au hramul „Sfântul Ioan Rusul“: paraclisul Maternităţii Polizu, biserica Parohiei Brâncuşi din cartierul bucureştean cu acelaşi nume, biserica Parohiei „Sfântul Dimitrie” din Pipera, biserica din incinta Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“ şi biserica Parohiei „Sfânta Parascheva“ din sectorul 5. În ţară, biserici care au hramul „Sfântul Ioan Rusul“ sunt la Cluj, în cartierul Gheorgheni, la Iaşi, în incinta Spitalului de Neurochirurgie, la Sibiu, în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie, în judeţul Vâlcea, la Mănăstirea Mălaia, în Teleorman, la Mănăstirea Adămeşti, iar în Giurgiu - biserica de lemn a Mănăstirii Comana. Părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusu se păstrează în biserica paraclisului Maternităţii Polizu din Bucureşti, în biserica mănăstirii din comuna Floreşti, Cluj, în paraclisul mănăstirii din comuna Slobozia, Giurgiu, în biserica de lemn a Mănăstirii Comana, în Paraclisul „Sfinţii Ioachim şi Ana“ al Mănăstirii Sihăstria, în biserica Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, în biserica Spitalului Judeţean Suceava şi la Mănăstirea Adămeşti, Teleorman". (Pr. Eugeniu Rogoti)

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2014-05-27 10:36

    Sfinte Ioan Rusul, roagă-te pentru noi!

  • costel popescu Postat la 2014-05-27 10:04

    La biserica de la spitalul Polizu din Bucuresti se pastreaza o particica din moastele Sfantului Ioan Rusul, aduse in anul 2007 de la Biserica "Sfantul Ioan Rusul" din insula greceasca Evia.

  • ghita doruPostat la 2013-05-27 11:02

    cate fete ortodoxe au lepadat credinta ortodoxa si au trecut la alte religii pentru o pereche de blugii, doamne iarta-le

  • Constantin BernathPostat la 2011-05-27 08:43

    Stiati ca Sfantul Ioan Rusul, ale carui moaste se afla in biserica din Procopie se intalneste cu Sfantul David ale carui moaste se afla la Sfanta Manastire din Rovies? NU ESTE O GLUMA, pentru ca cei doi sfinti AU VINDECAT, IMPREUNA MULTI BOLNAVI! Exista multe marturii in acest sens, care au confirmat ca moastele Sfantului Ioan Rusu nu au fost de gasit dupa care au reaparut. Fiul meu Florian a fost botezat la Sfanta Manastire din Robies in anul 2005. A fost o mare cinste pentru mine si sotia mea. Va invit sa vizitati insula Eubeea din Grecia unde se afla moastele de care aminteam mai sus.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox