Sfantul Ioan Rusul

Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. Sfantul Ioan Rusul a participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc.

Tinerii luati prizonieri in acea zona, au ales sa renunte la credinta in Hristos si s-au facut musulmani. Sfantul Ioan Rusul a refuzat sa urmeze exemplul prietenilor sai si a rabdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor.

Ca prizonier a fost randuit sa ingrijeasca de vite. Grajdul vitelor ii devine si locul de odihna. Desi i se ofera in timp o camera apropiata de graj, refuza si continua sa doarma alaturi de animale. Ii multumea lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.

Prin rugaciunile Sfantului Ioan Rusul, grajdul se umplea de buna mireasma. Dormea putin, se ruga mult si se hranea cu putina paine si apa. In fiecare sambata mergea la o biserica inchinata Sfantului Gheorghe si se impartasea cu Trupul si Sangele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele vesnice. Preotul care l-a impartasit inainte de moarte, i-a adus Sfanta Impartasanie intr-un mar, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a impartasit, a trecut la cele vesnice, in anul 1730.

Mai tarziu, in anul 1773, Sfantul Ioan Rusul s-a aratat in vis preotului care il impartasise in fiecare sambata, si i-a descoperit ca trupul sau este intreg si neputrezit. Preotul, calauzit in chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica "Sfantul Gheorghe”.

Amintim ca in 1832, Osman Pasa a jefuit biserica "Sfantul Gheorghe” si a aruncat in foc moastele Sfantului Ioan Rusul, dorind prin acest gest sa se razbune pe crestini. Trupul sfantului s-a miscat, in mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a ramas numai o negreala de la jar si de la fum, negreala care se pastreaza si astazi ca marturie a intamplarii de atunci.

Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Iuliu Veteranul;
- Sfintilor Sfintiti Mucenici Terapont si Eladie;
- Sfantului Mucenic Evsevlot;
- Sfantului Mucenic Alipie;
- Sfantului Sfintitului Beda.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox14 Mai 2013

Vizualizari: 23349

Voteaza:

Sfantul Ioan Rusul 5.00 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • ghita doruPostat la 2013-05-27 11:02

    cate fete ortodoxe au lepadat credinta ortodoxa si au trecut la alte religii pentru o pereche de blugii, doamne iarta-le

  • Constantin BernathPostat la 2011-05-27 08:43

    Stiati ca Sfantul Ioan Rusul, ale carui moaste se afla in biserica din Procopie se intalneste cu Sfantul David ale carui moaste se afla la Sfanta Manastire din Rovies? NU ESTE O GLUMA, pentru ca cei doi sfinti AU VINDECAT, IMPREUNA MULTI BOLNAVI! Exista multe marturii in acest sens, care au confirmat ca moastele Sfantului Ioan Rusu nu au fost de gasit dupa care au reaparut. Fiul meu Florian a fost botezat la Sfanta Manastire din Robies in anul 2005. A fost o mare cinste pentru mine si sotia mea. Va invit sa vizitati insula Eubeea din Grecia unde se afla moastele de care aminteam mai sus.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Afiseaza Calendarul Ortodox