DIN INVATATURILE SFINTILOR APOSTOLI SI ALE SFINTILOR PARINTI DESPRE SFANTA SI MAREA PERIOADA A POSTULUI MARE FATA DE CARE ESTE DATOR TOT CRESTINUL CU VREDNICIE SA O PAZEASCA

Capitolul 34

DIN INVATATURILE SFINTILOR APOSTOLI SI ALE SFINTILOR PARINTI DESPRE SFANTA SI MAREA PERIOADA A POSTULUI MARE FATA DE CARE ESTE DATOR TOT CRESTINUL CU VREDNICIE SA O PAZEASCA

Intru Sfanta si Marea Patruzecime in ziua dintai a primei saptamani, adica luni, nicidecum nu trebuie sa uitam. De asemeni si marti. Iar miercuri, dupa savarsirea Sfintei Liturghii celei mai inainte Sfintite, se pune masa si mancam paine calda si din semintele celei de mancare calda si se da si apa calda cu miere. Iara cei ce nu pot sa pazeasca primele doua zile din post mananca paine si beau apa, dupa Vecernia de marti. La fel vor face si cei batrani. Iar sambetele si duminicele se dezleaga numai la untdelemn si la vin, iara in celelalte saptamani de post pana seara se posteste in primele cinci zile si mancam numai mancare uscata, in afara de zilele de simbata si duminica, iar peste in Sfantul si Marele Post sa nu indraznim a manca afara de Praznicul Bunei Vestiri a Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu si de Duminica Floriilor.

Iar in Vinerea primei saptamani si in Miercurea Marelui Canon a saptamanii a cincea si in Joia cea Mare desi unele Tipice poruncesc sa se dezlege la vin si la untdelemn, totusi nu se dezleaga pentru cinstea zilelor. Iar Inaintea Praznuirii Bunei Vestiri si in seara dinaintea Acatistului Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu dezlegam la untdelemn si vin. Iar daca vreun monah va manca peste stricand Postul cel Mare, inafara de Praznicul Bunei Vestiri si de Duminica Floriilor, unul ca acesta sa nu se impartaseasca cu Sfintele Taine la Sfintele Pasti. Iara la o anumita vreme sa se pocaiasca si metanii sa faca cate trei sute.

DESPRE IMPARTASIREA CU TAINELE DOMNULUI HRISTOS

Cand voieste cineva sa se Impartaseasca cu Sfintele Taine ale Domnului Hristos se cuvine sa posteasca toata saptamana. De luni sa posteasca si sa petreaca in post si rugaciune si sa fie cu luare aminte cu totul desavarsit si atunci cu frica si cu mare cucernicie sa primeasca Preacuratele Taine.

DESPRE SPALAREA PE DINTI A FRATILOR CELOR CE SE IMPARTASESC CU SFINTELE TAINE A DOMNULUI HRISTOS

De retinut este si aceasta despre spalarea fratilor in biserica celor ce s-au impartasit dupa cum s-a zis. Cu buna credinta este a-si spala gura in spalatoare asa cum a poruncit Dumnezeiescul Parinte Ioan Gura de Aur din cauza scuiparii si se face in felul urmator: Dupa primirea Sfintelor Taine, fratele ia Anafora si o potriveste pe ea si primeste caldura din cea ramasa din turnarea in Dumnezeiescul Potir luand putin in gura si clatindu-o, o inghite. Si gura spalandu-si putin si cu un prosop curat, deasupra unui vas pregatit pentru aceasta, se sterge.

IN SFANTA SI MAREA DUMINICA A PASTELUI SI IN TOATA SAPTAMANA LUMINATA DEZLEGAM NOI, MONAHII LA BRANZA SI OUA SI PESTE, IAR MIRENII LA CARNE

Iar din Lunea Invierii de cand se incepe a canta Ceasul trei si Ceasul sase dupa randuiala lor, cu Jumatatile de Ceasuri si odata cu acestea si Obednita, se da binecuvantarea fratilor, ca luni, miercuri si vineri, in toata perioada Cincizecimii sa manance cate doua unghii de paximada, iar dupa cantarea Ceasului noua, desavarsit sa manance.

De asemeni si la Ajunul Nasterii si a Botezului Domnului cand acestea cad sambata sau duminica, iar in Duminica Pogorarii Sfantului Duh se face plecarea genunchilor la Vecernie si saptamana aceea este dezlegare sa se manance peste, branza, oua si lapte, iar mirenii pot manca si carne pana la Duminica Tuturor Sfintilor.

Carti Ortodoxe

Cuprins