3. Hirotonia lui Ioan in treapta de episcop

Faima preotului Ioan, a vietii si intelepciunii sale trecuse granitele Siriei, cand a murit episcopul Nectarie al Constantinopolului. Si, pentru ca numaidecat s-au si imbulzit multi nechemati ca sa-si asume intaietatea in Biserica , iar unii propuneau pe unul, iar altii pe altul, poporul s-a scandalizat si a cerut staruitor imparatului sa fie adus episcop cel mai vrednic in ale preotiei. La sugestia lui Eutropius, care de curand se intorsese din Orient, imparatul Arcadius isi indrepta gandul spre Ioan. El scrise guvernatorului Antiohiei sa trimita numaidecat Ia Constantinopol, fara a tulbura poporul, pe preotul Ioan. Scrisoarea imparatului suna cam asa: "Augustul (si) slavitul Arcadius, catre patricianul Victor, generalul Orientului, acestea scriu: intrucat unii neispraviti dau buzna, neavand nici rusine, nici stapanire asupra mintii, si vor sa-si insuseasca (scaunul) episcopal, noi, avand pururea frica de Dumnezeu, pe astfel (de oameni) ii respingem. (De aceea), iti poruncesc prin aceasta scrisoare a noastra ca, aratand toata dibacia, sa ne trimiteti aici pe Ioan, preotul marelui oras, fara ca cineva sa observe sau sa simta acest lucru. Prin urmare, daca astfel vei executa aceasta porunca, te vei invrednici de cele mai calduroase laude de la noi" . Acesta, de indata ce a primit scrisoarea, l-a rugat (pe Ioan) sa iasa din oras, si (sa vina) la (locul numit) Martiri, aproape de regiunea numita Romanisia; si, venind, l-a suit intr-o trasura a statului si l-a predat eunucului care fusese trimis (sa-l aduca) impreuna cu aghiotantul comandantului garzii de corp a imparatului . Iar pentru ca hirotonia sa fie cat mai fastuoasa, imparatul a convocat o adunare a episcopilor, din care facea parte si episcopul Teofil al Alexandriei .

La inceput, Teofil s-a opus, vrand sa fie pus episcop Ia Constantinopol preotul Isidor din eparhia sa. Acesta, candva, indeplinise pentru Teofil o misiune periculoasa. Pe cand imparatul Teodosie era in razboi cu tiranul Maxim, Teofil a trimis pe Isidor in Occident cu daruri si cu doua scrisori (una adresata lui Maxim, iar alta lui Teodosie), cu porunca de a da numai invingatorului darurile si scrisoarea adresata lui. Acesta a venit la Roma, dar, temandu-se ca nu cumva lucrurile sa fie descoperite, a revenit la Alexandria.

impotriva Iui Teofil se formulasera multe acuzatii si, pentru a nu li se da curs de catre Eutropiu, episcopul Alexandriei a fost de acord cu hirotonia lui loan .

De altfel, despre Teofil se spune ca "obisnuia sa nu hirotoneasca pe cei buni si intelepti, afara numai daca nu gresea; pentru ca voia (sa aiba in preajma sa) numai prosti, ca sa-i domine. Socotea ca este (cu mult) mai bine sa domine pe cei prosti, decat sa asculte de cei intelepti" .