7. Sinodul de la Stejar

In asteptarea delegatilor papei care sosisera, insa la sugestia imparatesei, Marian, prefectul palatului, ii inchisese intr-o casa , imparatul dispune, fiind indemnat de episcopii Acacius, Severian si Porfirius, sa se purceada la examinarea problemelor pentru care fusese convocat sinodul, sub supravegherea generalilor Maxentius si Diodor, si a chestorului Achilinus. Cercetarea a avut loc in afara,orasului; in manastirea condusa de arhimandritul Dorotei.

A fost examinata prima data problema monahilor si a lui Teofil, nedreptatea pe care acesta le-a facut-o, si discordia s-a aplanat. In cele din urma, a fost invitat episcopul Ioan sa spuna din ce cauza a rostit cuvinte de insulta la adresa imparatesei. Ioan a raspuns; "Daca am rostit cuvinte de ocara impotriva Domnului meu Hristos, El insusi ma va pedepsi; dar daca este (vorba) despre un om si cu atat mai putin despre o femeie, (atunci) despre acest lucru nu voi spune nici un cuvant" .

Atunci chestorul Achilinus a spus: "Eu nu m-am ocupat de canoane. Voi (insiva) stiti ce sa faceti cu el". Si sculandu-se (Achilinus si cei ce erau impreuna cu el), a plecat.

Dupa ce a plecat chestorul, dusmanii lui Ioan s-au adunat in sinod, la Stejar, "au chemat pe monahi sa arate pocainta", promitandu-li-se ca nu vor suferi nimic, lucru pe care acestia l-au si facut, si si-au cerut iertare, desi erau nevinovati .

Dupa aceea, au chemat pe cei impotriva carora, la indemnul lui Teofil, se formulasera reclamatii, adica pe Ioan, preotul Tigris, diaconul Serapion si Pavel citetul, sa vina la sinod pentru a se apara . Pe Ioan il acuzau indeosebi pentru invinuirea de lezmajestate . Si pentru ca l-au chemat pentru a patra oara, iar el n-a venit, sinodul l-a depus . Motivul depunerii sale a fost faptul ca, fiind chemat Ia judecata, n-a venit , nimeni n-a comentat o astfel de sentinta, afara de Severian, care, luand cuvantul in biserica, a spus: "Chiar daca n-ar fi existat vreun motiv ca Ioan sa fie condamnat, exista, totusi, o nelegiuire demna de condamnare, mandria lui" .