1. Copilaria

Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in anul 354, in Antiohia Siriei, intr-o familie nobila, tatal sau fiind un general roman, pe nume Secundus, conducatorul armatei din Siria, iar mama sa, pe nume Antuza, de neam grec, era o femeie cultivata si cu un caracter deosebit

A ramas orfan de tata in frageda copilarie, insa mama sa, admirata pentru virtutea ei chiar si de catre pagani, nu s-a recasatorit, ci s-a dedicat cresterii si educarii celor doi copii ai ei: Ioan si sora sa.

A primit o instructie aleasa la scolile vestite ale timpului, avand intre dascali pe retorul Libanius si pe filosoful Andragatius. Atat de mult l-a impresionat pe Libanius prin insusirile sale intelectuale si prin zelul sau pentru studiu, incat se zice ca, fiind intrebat Libanius inaintea mortii sale pe cine ar dori sa lase ca urmas, acesta ar fi spus: "Pe Ioan, daca nu l-ar fi furat crestinii" .

Dupa ce si-a incheiat studiile si pe cand toti cunoscutii se asteptau sa aleaga avocatura, vazand viata tumultuoasa din tribunale, iar el fiind o fire meditativa, la varsta de 18 ani s-a dedicat citirii Sfintelor Scripturi, rugaciunii si a ince¬put sa frecventeze "Ascheterionul" din Antiohia, condus de Diodor si Carterius . I-a indemnat si pe colegii sai Teodor si Maxim sa faca acelasi lucru. Acestia i-au urmat sfatul, si in cele din urma au ajuns episcopi, primul de Mopsuestia, iar celalalt de Seleucia .